Αλέξης Τσίπρας: «Δημήτρη, θεέ, πάρε την ΠΑΕ»

Ο Παναθηναϊκός στην ολότητά του, Ερασιτέχνης και ΠΑΕ, θα στεγαστεί στο ΟΑΚΑ την προσεχή σεζόν κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα είναι επικεφαλής όλων! Ακόμα και της ΠΑΕ με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, με τις ευλογίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα! Την αποκάλυψη αυτή έκανε στην «Α» στέλεχος των «επιχειρήσεων Γιαννακόπουλου» που κινείται στον στενό πυρήνα των ανθρώπων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Το όλο στόρι, που έχει και καθοριστική πολιτική επιθυμία – παρέμβαση εκ μέρους του ίδιου του Αλ. Τσίπρα προσωπικά, έχει ως εξής: όταν προ δύο εβδομάδων περίπου ο Αλ. Τσίπρας δέχτηκε στο Μαξίμου τον επικεφαλής του fund «Pan Asia», το οποίο εκπροσωπεί ο Ταϊλανδός Πάιροτζ Πιεμπονσάγκ, ετέθη ευθέως το όλο θέμα της συνεργασίας ή και της πώλησης, ακόμα, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, εκπρόσωπο του fund «Athens Alive». Ο Πάιροτζ είναι ένας διάσημος broker και «πατέρας» μεγάλων deals στο εξωτερικό, όπως η αγορά της Μάντσεστερ Σίτι από τον άλλοτε Ταϊλανδό πρωθυπουργό Σινατράβα κ.λπ., δεν φάνηκε αρνητικός σ’ αυτό το ενδεχόμενο, στη λογική ότι θ’ αγόραζε φτηνά από τον Γιάννη Αλαφούζο και θα πουλούσε ακριβά στον Γιαννακόπουλο, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά. του. Ο αρχικός στόχος της ανάμειξης του Πάιροτζ με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ήταν να πιέσει την κυβέρνηση να βοηθήσει ώστε να χτιστεί γήπεδο στον Βοτανικό. «Πρέπει να βοηθήσει η κυβέρνηση», είχε δηλώσει ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας, αφήνοντας σαφέστατο υπονοούμενο για νέο γήπεδο στον Βοτανικό.

Η κυβέρνηση δεν συναίνεσε, ωστόσο. Έτσι, όταν ο Πάιροτζ ρωτήθηκε αν υπάρχει έστω και κάποια επαφή με την «Athens Alive», δεν το αρνήθηκε κι είναι λογικό, γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Μεταπράτης. Άλλωστε, αυτό το σενάριο τον βολεύει, καθ’ ότι και αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου να γίνει και χρήματα να μπουν άμεσα στο ταμείο, ο Παναθηναϊκός δεν προκάμει να κάνει μεταγραφές, ενώ θα ξεκινήσει μείον έξι βαθμούς από την προσεχή σεζόν, λόγω μη αδειοδότησης. Το θέμα, ωστόσο, είναι πόσα θα δώσει ο Πάιροτζ στον Αλαφούζο και πόσα θα ζητήσει από τον Γιαννακόπουλο και την «Athens Alive» για πώληση της ΠΑΕ ή τι θα ζητήσει για συνεργασία. Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στις τέσσερις συζητήσεις που έκανε με τον Γιάννη Αλαφούζο πρόσφερε 30 εκατ. ευρώ για την ΠΑΕ και εισέπραξε αρνητική απάντηση, καθ’ ότι τα χρέη της ΠΑΕ φτάνουν σχεδόν τα 60 εκατ. ευρώ.

Γιατί, όμως, η κυβέρνηση αρνήθηκε έστω και να κάνει μία κουβέντα περί Βοτανικού με τον Πάιροτζ; Για τον απλούστατο λόγο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει ολόκληρο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και υπό την ιδιοκτησία ή την εποπτεία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Γιατί; Για προφανείς λόγους, φυσικά. Η κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς, η πολυπόθητη «ανάπτυξη» κάπου… χάθηκε στον δρόμο και ο Παναθηναϊκός είναι μία τεράστια δεξαμενή άντλησης ψήφων. Αν, τελικά, επιτευχτεί αυτό το deal μεταξύ Πάιροτζ και Γιαννακόπουλου, που οι πληροφορίες λένε ότι είναι το πιο πιθανό, η κυβέρνηση με όλα τα φιλικά της Μέσα θα προσπαθήσει να την εξαργυρώσει, ότι αυτή αναδείχτηκε ως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την «ανάσταση» του ιστορικού συλλόγου.

Η κυβέρνηση έχασε τεράστιες μάζες ψηφοφόρων από τον Ολυμπιακό, μετά τη γνωστή κόντρα με τον Β. Μαρινάκη, αλλά και τον κόσμο του ΠΑΟΚ, μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πρόθεσης ψήφου με κριτήριο τα οπαδικά; Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως υπάρχει και μετά τη συντριβή του αξιακού συστήματος η ίδια προκάλεσε στον ελληνικό λαό, η ομάδα του καθενός είναι ένα ψυχολογικό αποκούμπι. Άλλωστε, λέγεται ότι έχουν γίνει και πολλές μυστικές σφυγμομετρήσεις για το θέμα αυτό στην Κοινή Γνώμη.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, είχε ένα, ακόμα, σοβαρό επιχείρημα για να συνεργαστεί ή πουλήσει την ΠΑΕ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ανέφερε στη συνέχεια ο άνθρωπος του ιδιοκτήτη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Ποιο; Τα γεγονός ότι στην Ελλάδα το «παιχνίδι» παίζεται κι εκτός των γραμμών του γηπέδου και μέχρι ο Πάιροτζ να «οργανωθεί» στον τομέα αυτό, ο Παναθηναϊκός θα βάδιζε στη «ρότα Αλαφούζου» της συνεχούς διαμαρτυρίας δηλαδή, και χωρίς, μάλιστα, να διαθέτει τα Μέσα του Αλαφούζου. Ειδικά σε μια εποχή που οι «συμμαχίες» τινάζονται στον αέρα και άλλες δημιουργούνται εν όψει της προσεχούς σεζόν. Ο Πάιροτζ προφανώς και γνωρίζει τη δυσκολία αυτή διείσδυσης σε κέντρα και παράκεντρα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, φυσικά, είναι γνώστης του παρασκηνίου και είναι γνωστές οι φιλικές τους σχέσεις με «βαριά ονόματα» του ποδοσφαίρου, που αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών την προσεχή σεζόν. Το ίδιο «παιχνίδι», φυσικά, το γνωρίζει και η κυβέρνηση και, μάλιστα, υπό την ανοχή των FIFA/UEFAπαρεμβαίνει στα ποδοσφαιρικά πράγματα, παραβιάζοντας το καταστατικό των υπερεθνικών ομοσπονδιών.

Στην Αθήνα ο Πάιροτζ

Η αγοραπωλησία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με την άφιξη στην Αθήνα του Πάιροτζ Πιεμπονγκσάντ, για να πέσουν –εκτός θεαματικού απροόπτου– οι υπογραφές με τον Γιάννη Αλαφούζο. Ωστόσο, στόχος του Ταϊλανδού επιχειρηματία είναι να συναντηθεί εκ νέου με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν και «για περαιτέρω επενδύσεις». Κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς, ωστόσο, να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης, πατώντας σε τετριμμένες επιθυμίες ότι ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει επενδύσεις στην Ελλάδα.  Κατά πληροφορίες ο Πάιροτζ θα έρθει συνοδεία του γιου του, αλλά και με δυο-τρεις, ακόμα, τεχνοκράτες, για να εξετάσουν τα πορίσματα της Deloitte που έχει αναλάβει το κομμάτι ελέγχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Υπολογίζεται ότι ο Πάιροτζ θα γίνει «αφεντικό» της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έως τα τέλη Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης