ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Ούτε τον Μητσοτάκη στρίμωξε με την πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα, ούτε δημιούργησε αντιδεξιό μέτωπο κατά της κυβέρνησης

Τελικά, τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του Χρήστου Σταϊκούρα; Στην Κουμουνδούρου χαμογελούν ότι τελικά κατάφεραν να αλλάξουν την ατζέντα, δημιουργώντας ένα μείζον πολιτικό γεγονός, ακυρώνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην αναδειχθούν τα γκρίζα σημεία του πτωχευτικού κώδικα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου, όμως ουδείς κατανόησε τα γκρίζα σημεία του πτωχευτικού κώδικα, καθώς όπως αναμενόταν η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας εξελίχθηκε σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός του πτωχευτικού, μίλησε για την πανδημία και για τα ελληνοτουρκικά. Στην ηγετική ομάδα τονίζουν πως αφυπνίστηκε ένα κομμάτι του κόσμου, κάτι που θα φανεί μελλοντικά. Το πόσο μελλοντικά δεν μας εξηγούν.

Πάντως στη συζήτηση τα υπόλοιπα κόμματα επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, αλλά στην κυριολεξία ξετίναξαν και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Ο κόσμος ξαναθυμήθηκε ότι τον νόμο Κατσέλη –που τον επικαλείται κάθε τρεις και λίγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης– ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε το 2011 και τον κατήργησε το 2019. Επίσης σύσσωμη η ελάσσονα αντιπολίτευση χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως χορηγό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό διότι με την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών συσπείρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας κι απέτρεψε ακόμη και κάποιους «γαλάζιους» που είχαν διαφωνίες με τον πτωχευτικό κώδικα έστω να τις ψελλίσουν. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης βγήκε αλώβητος από τη διαδικασία και την πρόταση δυσπιστίας, ενώ σαν καλά στρατιωτάκια οι βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν τον πτωχευτικό, χωρία να βγάλουν κιχ. Η πληροφορία ότι ο κ. Μητσοτάκης απέστειλε ανθοδέσμη και γλυκά στον κ. Τσίπρα για τη βοήθεια που του προσέφερε, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Όμως από τη διαδικασία στη Βουλή, αυτό που έμεινε στον κόσμο ήταν ότι οι πλειστηριασμοί δεν σταμάτησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, τουναντίον αυξήθηκαν, όπως παραδέχθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οπότε, όλοι κατάλαβαν πόσο ψεύτικο ήταν το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Αν όλα αυτά τα θεωρούν επιτυχία στον ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει η ρήση «ο γιατρός έχει δώσει εντολή να τους λέμε μόνο ναι».

Διαφορετική ανάγνωση

Στον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν κάνουν λέξη για την αποτυχία της στρατηγικής και στο να φτιάξουν αντιδεξιό μέτωπο. Ούτε το ΚΙΝΑΛ, ούτε το ΚΚΕ, ούτε το ΜέΡΑ 25 έδειξαν καμία διάθεση να στοιχηθούν πίσω από τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του. Βέβαια ο κ. Τσίπρας απέφυγε να δώσει εξήγηση για μία ακόμη φορά για ποιον λόγο δεν είχε ψηφίσει τον νόμο Κατσέλη και για ποιον λόγο τον κατήργησε. Στη Βουλή, όταν τον τσίγκλησε η κα Γεννηματά, αρκέστηκε να πει ότι οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή ανήκουν στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή.

Στην Κουμουνδούρου αισθάνονται απολύτως δικαιωμένοι και για την επιλογή τους να πιέσουν στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ειδικά για το θέμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων. Αλλά τι είδους ικανοποίηση είναι αυτή, όταν ένα ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, ο Νίκος Φίλης, τη Δευτέρα το πρωί (πριν καλά-καλά περάσουν 12 ώρες από το τέλος της συζήτησης στη Βουλή) αδειάζει τον αρχηγό και την επίσημη γραμμή του κόμματος; Διότι για όσους δεν κατάλαβαν, ή έκαναν πως δεν κατάλαβαν, ο κ. Φίλης, ο οποίος δεν είναι χάχας, ούτε βασταρούχας του αρχηγού, είπε το αυτονόητο: «Ειδικά για τα 12 μίλια, που είναι ένα δυνητικό δικαίωμα, είναι λογικό να ασκηθεί, με συμφωνημένο τρόπο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Όχι ως ανταπάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί τότε, ποια θα ’ναι η επόμενη μέρα; Χρειάζονται συνεννοήσεις με τον διεθνή παράγοντα, καθώς η χώρα μας οφείλει να αναζητεί πολυδιάστατα ερείσματα». Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί και ο Νίκος Μπίστης (από την ομάδα των «σημιτικών» μαζί με τον Λιάκο και τον Βαλντέν) σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση στον Πειραιά. Κατά τα άλλα, η ηγετική ομάδα των αρλεκίνων γύρω από τον κ. Τσίπρα είναι ευχαριστημένη.

Εκκωφαντική ήταν η διαφοροποίηση από Φίλη και Τσακαλώτο με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά

Η απάντηση Τσακαλώτου

Αυτός που σίγουρα ένιωσε άσχημα κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης γα την πρόταση δυσπιστίας στον Σταϊκούρα ήταν ο προκάτοχός του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Κι αυτό διότι η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. κινήθηκε στο ότι η πρόταση δυσπιστίας ήταν για τον πρώην υπουργό, που επί των ημερών του καταργήθηκε ο νόμος Κατσέλη.

Και ο κ. Τσακαλώτος τον εκδικήθηκε, κρατώντας ζωντανή την αμφισβήτηση του αρχηγού και φυσικά την εσωστρέφεια. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του περί αρχηγικού κόμματος που βρίσκεται στα αζήτητα της ιστορίας, τόνισε ότι χωρίς συλλογικότητα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος. «Δεν υποτιμώ τη συμβολή της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα του επικεφαλής, στο πρόσωπο του οποίου εγγράφονται η διαδρομή, οι ιδέες και η φυσιογνωμία του κόμματος. Θα επιμείνω ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συλλογικότητα, χωρίς μια ικανή και οξυδερκή ηγετική ομάδα, ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος», ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη διαφοροποίησή του και στο αίτημα του κ. Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι η Αριστερά οφείλει να μην καλλιεργεί στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία, όπως έκανε η Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ρεαλιστικές θέσεις αρχών.

«Στα ελληνοτουρκικά, όπως και σε κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να προσέρχεται κανείς χωρίς να φανερώνει τις –πραγματικές– κόκκινες γραμμές του. Διότι, αν τις φανερώσεις, το αποτέλεσμα θα είναι κατώτερο αυτών. Παράλληλα όμως στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία, όπως έκανε η ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ρεαλιστικές θέσεις αρχών. Με ειλικρίνεια λέμε στον κόσμο ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα και με τις θέσεις μας και τις πράξεις μας προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας αλλά και ένα κλίμα ειρήνης και διεθνούς κατανόησης», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα