Αλέξης Τσίπρας: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη για την τραγωδία των Τεμπών

Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για συνεννόηση

Ο Αλέξης Τσίπρας από τον βήμα του ινστιτούτου του, στη διάρκεια της εκδήλωσης «Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη», εξαπέλυσε Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα λίγο μετά τις 19:30. Ξεκίνησε την ομιλία του με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στον Βαγγέλη Βλάχο, αδελφό του αδικοχαμένου Βάιου στα Τέμπη και την Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του αδικοχαμένου Ζακ, «που μας έκαναν τη τιμή να συμμετέχουν στην εκδήλωσή μας», όπως είπε.

«Δεν είχαμε προβλέψει αυτό το απίστευτο ξέσπασμα των πολιτών απέναντι στη πνιγηρή ατμόσφαιρα της συγκάλυψης. Ένα ξέσπασμα δημοκρατίας, που κάνει τη συζήτησή μας ακόμη πιο επίκαιρη,αλλά και την ανάγκη να δώσουμε απαντήσεις στο αίτημα των πολιτών για οξυγόνο στη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, ακόμη πιο επιτακτική» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά.

Αναφερόμενος στις υποθέσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα αποδεχθούμε η δημοκρατία και η δικαιοσύνη να καταληφθούν από ολιγάρχες και μεγάλα συμφέροντα; Θα αποδεχθούμε οι κυβερνήσεις να ελέγχουν την ενημέρωση, τη δικαιοσύνη, τις ζωές μας. Και αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος να αγωνιούμε, να αγωνιούμε τόσο για το διεθνές δίκαιο, όσο και για το κράτος δικαίου σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν εμπιστεύεται τους βασικούς θεσμούς της δημοκρατίας. Την κυβέρνηση, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως «Και θεωρεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι πολιτικά και οικονομικά ελεγχόμενη. Η δε κρίση εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη πιάνει ιστορικό ρεκόρ και ανεβαίνει δέκα ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρία χρόνια, προφανώς εξαιτίας των χειρισμών κυβέρνησης και δικαστικής ηγεσίας, στις κρίσιμες υποθέσεις των υποκλοπών και των Τεμπών.

«Για τις οποίες το 72% και το 74% αντιστοίχως, θεωρούν ότι υπάρχει σαφής απόπειρα συγκάλυψης από τη πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί η κατοχή της πληροφορίας στις μέρες μας είναι κατοχή εξουσίας. Η κυβέρνηση επέλεξε να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ με διάφορους τρόπους, από τους οποίους ο εντιμότερος ήταν η κατά το δοκούν χρηματοδότησή τους με κρατικό χρήμα. Γιατί ο έλεγχος της ενημέρωσης στις μέρες μας σημαίνει ανεξέλεγκη εξουσία.

Η κυβέρνηση επέλεξε, επίσης, τη τακτική της συγκάλυψης σε όλες τις κρίσιμες υποθέσεις, όπου συνελήφθη ψευδόμενη. Από την υπόθεση των υποκλοπών ως την υπόθεση της Πύλου και των Τεμπών.» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. Γιατί; Γιατί ήταν η μοναδική στη μεταπολίτευση που γνώρισε τέτοια πρωτόγνωρη ανοχή από τα ΜΜΕ, την οικονομική ελίτ, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Και εσχάτως, η μοναδική που δεν αισθάνεται την ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης».

Τσίπρας: Πάτος στην δικαστικό σύστημα -Πλήρης αδιαφάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε: «Αρχικά αξιοποίησαν την πανδημία, για να υποβαθμίσουν το ρόλο του κοινοβουλίου. Πάρτι δισεκατομμυρίων με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, καθώς το όριο των αναθέσεων αυξήθηκε. Το αποδεικνύει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τη διετία 21-22, όπου ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβάσεων δια απευθείας ανάθεσης άγγιξε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο περισσότερο δηλαδή από το 2% του ΑΕΠ».

Ο πρώην πρωθυπουργός εκανε λόγο για «πλήρη αδιαφάνεια αργότερα και με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς αρνήθηκαν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη παρακολούθηση της διαχείρισης των πόρων του. Και φυσικά, ασφυκτικός έλεγχος στην ενημέρωση. Παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, καταχρηστικές αγωγές SLAPP, καταγγελίες δημοσιογράφων για συστηματική λογοκρισία, αλλά και αυτολογοκρισία. Όλα αυτά, μαζί με την ανεξιχνίαστη ακόμη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, οδήγησαν τη χώρα μας στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης στην αξιολόγηση της ελευθερίας του τύπου, σύμφωνα με την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».

Σε συνέχεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «αυτό το πρωτοφανές σε έκταση, σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων, είχε δυστυχώς ως επίκεντρο το γραφείο του ίδιου του Πρωθυπουργού και έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας».

«Δεν είναι κάτι σύνηθες, ούτε και ανεκτό για μια φιλελεύθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Έτσι η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου. Το χειρότερο όμως είναι ότι στην Ελλάδα «δεν άνοιξε μύτη». Όλα συνεχίζονται κανονικά. Και δυόμισι χρόνια μετά, όχι μόνο δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά η ηγεσία του Αρείου Πάγου επιμένει να προκαλεί την κοινή λογική» είπε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Ευθύνη των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης να δώσουν απαντήσεις

«Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις. Τα Τέμπη, η Πύλος, οι υποκλοπές, οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτελούν και μια προειδοποίηση προς όλους. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος, και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός

Ινστιτούτο Τσίπρα: Δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας, οι πολίτες εμφανίζουν χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα, τη Δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πόσο εμπιστεύονται οι πολίτες τους δημοκρατικούς θεσμούς; Πώς κρίνουν το έργο της Δικαιοσύνης και ποιες αλλαγές θα ήθελαν να δουν σε αυτή; Πώς επηρεάζει η εκ νέου εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το κράτος δικαίου; Σε αυτά τα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του «Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσκόπηση Metron: Με θετικό ισοζύγιο Οικογένεια, Ένοπλες Δυνάμεις και Πανεπιστήμια

Στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς;», τις περισσότερες θετικές απαντήσεις έλαβε η οικογένεια, καταγράφοντας ισοζύγιο έναντι των αρνητικών +77. Ακολουθούν αρκετά πιο κάτω οι Ένοπλες Δυνάμεις με +40. Τρίτος θεσμός σε εμπιστοσύνη μετρήθηκαν τα Πανεπιστήμια, με ισοζύγιο +24.

Οριακά αρνητικό μετρήθηκε το ισοζύγιο για την Εκκλησία (-3) και την Αστυνομία (-7).

Στους επόμενους θεσμούς αναδεικνύεται μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών. Δικαιοσύνη, υπερεθνικοί θεσμοί (ΕΕ, ΟΗΕ κ.λπ.) και ΕΣΥ καταγράφονται στο φάσμα του -24 έως -31.

Ακόμα χαμηλότερη είναι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, τις τράπεζες και το Κοινοβούλιο (περί το -50).

Η έρευνα κρατά το βαθμό εμπιστοσύνης προς το Κοινοβούλιο ως δείκτη γενικότερης πολιτικής εμπιστοσύνης.

Το αρνητικό ισοζύγιο αγγίζει το -70 σε θεσμούς όπως τα ΜΜΕ, τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα.

Λογοδοσία, ισότητα και διάκριση των εξουσιών ανησυχούν τους πολίτες

Προβληματισμό προκαλούν οι απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στην ερώτηση πόσο καλά διασφαλίζεται στην πράξη η κάθε μία από τις βασικές διαστάσεις του κράτους δικαίου. Εδώ όλα τα ισοζύγια απαντήσεων είναι αρνητικά, με πρώτο από το τέλος τον έλεγχο της εξουσίας-λογοδοσία (-59).

Οι ερωτώμενοι, επίσης, θεωρούν κατά πλειοψηφία πως δεν διασφαλίζονται επαρκώς η ισότητα ευκαιριών (-47), η αμεροληψία της Δικαιοσύνης (-46), η διάκριση των τριών εξουσιών (-39) και η ισονομία (-37).

Αρνητικό μεν αλλά όχι εντελώς απογοητευτικό είναι το ισοζύγιο όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (-29) και την ανεμπόδιστη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών (-23).

Υπερβολικά αργή βλέπουν τη Δικαιοσύνη οι 9 στους 10 πολίτες

Η ταχύτητα απονομής είναι το σοβαρότερο από τα προβλήματα που μαστίζουν τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, αφού το 91% απάντησαν πως τη θεωρούν αργή. Μεγάλα ποσοστά συγκεντρώνουν, επίσης, οι απαντήσεις «πολιτικά ελεγχόμενη» (79%), «ανεπαρκής στην οργάνωση» (76%), «νομικά δαιδαλώδης» (74%) και «κοινωνικά άδικη» (70%).

Ακολουθούν οι απαντήσεις «οικονομικά ελεγχόμενη» (67%) και «υπερβολικά επιεικής» (51%).

Στον αντίποδα, 29% κρίνει ότι η Δικαιοσύνη είναι «υπερβολικά αυστηρή», ενώ μόνο το 27% βρίσκει πως η Δικαιοσύνη είναι «ανεξάρτητη».

Επίσης, το 74% του συνόλου εκτιμά ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση των Τεμπών και το 72% πιστεύει ότι έγινε αντίστοιχη προσπάθεια στην υπόθεση των υποκλοπών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα