ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Τι θα γινόταν, αν» διαχειριζόταν ο Τσίπρας την πανδημία

Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την πενταετία 2015-2019 διαψεύδουν  το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στη φιλόξενη ΕΦ.ΣΥΝ.

Όποιος διάβασε το άρθρο του κ. Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έφερε στο μυαλό του ένα λαϊκό γνωμικό «Με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω», που σύμφωνα με τους ειδικούς προέρχεται από τη Δυτική Μακεδονία. Και μπορεί τον κ. Τσίπρα να μην τον λένε Ρίζο, αλλά σίγουρα δεν έχει αντίπαλο, είναι πρωταθλητής από τα αποδυτήρια στο να πλασάρει με φυσικότητα ένα ψέμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως αποδεικνύεται, αυτό είναι το μόνο ταλέντο του και ξέρει να το πλασάρει καλά. Κι επίσης αυτό που τον κάνει ασυναγώνιστο είναι ότι δεν νιώθει καμία ντροπή ακόμη και όταν αποκαλύπτονται τα ψέματά του. Τουναντίον, συνεχίζει να προκαλεί. Κάπως έτσι αναγνώσαμε το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο «Τι θα γινόταν αν», όπου ο ποιητής εξιστορεί τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν στην κυβέρνηση και είχε να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Πριν περάσουμε να δούμε τι ισχυρίστηκε στο άρθρο του ο κ. Τσίπρας, καλό είναι να του υπενθυμίσουμε ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όλων των εταιρειών, ακόμη και όσων βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ με πιο θετική ματιά, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο: Οι πολίτες θεωρούν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα στην πανδημία θα ήταν χειρότερα. Προφανώς, λέμε εμείς, διότι ο κόσμος θυμάται την καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι, όπως επίσης και τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα.

Τι θα γινόταν (και τι έγινε) στην ΥΓΕΙΑ

«Αν λοιπόν η κορονοκρίση έβρισκε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι προφανές ότι θα είχαμε και εμείς καραντίνα, όπως σε όλο τον κόσμο. Αλλά στα νοσοκομεία θα είχαμε ήδη 4.000 περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, γιατί δεν θα είχε παγώσει η προκήρυξη για διορισμούς που είχαμε ήδη προγραμματίσει. Επίσης θα είχαμε πολλές χιλιάδες περισσότερα τεστ, στοχευμένα σε όλο τον πληθυσμό, από τα δημόσια ερευνητικά ιδρύματα και όχι επί το πλείστον από ιδιωτικά κέντρα».

Αυτά ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του. Προφανώς επειδή ο ίδιος και ο λογογράφος του λησμόνησαν κατά τη συγγραφή του άρθρου ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να τους θυμίσουμε ότι αυτές τις 4.000 προσλήψεις τις είχε εξαγγείλει τουλάχιστον τέσσερις φορές ο Παύλος Πολάκης και ισάριθμες φορές ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Τώρα βέβαια μας λύνεται η απορία για ποιον λόγο δεν είχε πει κουβέντα επί τέσσερα χρόνια ο Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Υγείας. Διότι, πολύ απλά, γνώριζε τα οικονομικά και το ότι δεν ήταν στα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα οι περιβόητες προσλήψεις.

Όσο για τα τεστ, πέταξε άλλη μία μπαρούφα. Διότι από τη στιγμή που τεράστιες –σε οικονομική ισχύ και παγκόσμια δύναμη– χώρες αδυνατούν να βρουν τεστ, πού θα τα έβρισκε η Ελλάδα του Τσίπρα; Προφανώς, το συγκεκριμένο απόσπασμα όσοι το διάβασαν θα κάγχασαν. Εκτός και εάν εννοούσε ο πρώην πρωθυπουργός ότι θα έδινε την αρωγή του στους Έλληνες ερευνητές να κατασκευάσουν τεστ. Μιλάμε για τους ίδιους ερευνητές, τους οποίους ο Πολάκης τους αποκαλούσε, είτε λαμόγια, είτε ξευτίλες, είτε ανδρείκελα της διαφθοράς.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «στα μέσα ατομικής προστασίας θα έμπαινε από τις πρώτες ημέρες διατίμηση, ενώ προτεραιότητά μας θα ήταν η επάρκειά τους στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Κάποιος πρέπει να τον ενημερώσει ότι όλα αυτά τα προϊόντα είναι εισαγόμενα και εάν επιβαλλόταν διατίμηση, τότε οι εισαγωγείς δεν θα είχαν κανένα λόγο για τα φέρουν από το εξωτερικό. Διότι πολύ απλά θα τα αγόραζαν σε καθεστώς πλειστηριασμού (πιο ακριβά από την πραγματική τιμή) και θα τα πουλούσαν με διατίμηση πολύ πιο φθηνά από όσο τα αγόρασαν. Οπότε, δεν θα τα εισήγαγαν. Η μόνη λύση για να ίσχυε η διατίμηση ήταν να τα εισαγάγει το ελληνικό δημόσιο. Όμως εκεί θα χρειάζονταν διαγωνισμούς και γραφειοκρατία. Ακόμη και με απ’ ευθείας ανάθεση οι μόνοι κερδισμένοι θα ήταν κάποιοι επιχειρηματίες με φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ αισθήματα.

«Η χώρα μας δεν θα ήταν η τελευταία στην Ε.Ε. σε έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας την περίοδο της κρίσης, όπως πρόσφατα ο ΠΟΥ αποκάλυψε, αλλά με δαπάνες ύψους ενός δισ. ευρώ θα βρισκόταν πολύ ψηλά στον αντίστοιχο πίνακα». Κι όμως, όταν έγραφε αυτό ο κ. Τσίπρας δεν κοκκίνισε. Διότι εάν κοκκίνιζε θα το είχε κόψει. Να του θυμίσουμε ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η περικοπή των δαπανών με το τρίτο μνημόνιο και το πιο σημαντικό ότι παρέδωσε λιγότερες κλίνες στις ΜΕΘ από αυτές που παρέλαβε το 2015. Τα στοιχεία υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ και όποιος θέλει μπορεί να τα διαβάσει και να διαπιστώσει την… φιλαλήθεια του πρώην πρωθυπουργού.

ΕΠΙ ΗΜΕΡΩΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΟ 3Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ 2019 ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΘ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ 2015

Τι θα γινόταν (και τι έγινε) στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε κάποιο άλλο σημείο του πονήματός του αναφέρει ότι «Δεν θα είχαμε υπουργούς να στήνουν «δουλίτσες» εκατομμυρίων τις μέρες της κρίσης». Κάποιος να του πει ότι το δεξί του χέρι, ο Νίκος Παππάς, για να κερδίσει μία τηλεοπτική άδεια ο κ. Καλογρίτσας αποδέχθηκε ως εγγύηση κάποια δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη. Και οι αθεόφοβοι τα είχαν εκτιμήσει λες και κρύβονταν κοιτάσματα χρυσού. Επίσης, καλό είναι ο κ. Τσίπρας όταν μιλάει για υπουργούς και δουλίτσες να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για ποιον λόγο ένας άλλος υπουργός του, ο Χρήστος Σπίρτζης, προχώρησε σε κατατμήσεις του έργου του οδικού άξονα Πατρών-Πύργου, ώστε να κερδίσει όλως τυχαίως τους διαγωνισμούς η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, η οποία τελικά παράτησε το έργο στην αρχική του μορφή, καθώς φαλίρισε από τη στιγμή που η Τράπεζα Αττικής δεν του έδωσε τα δάνεια που του είχαν υποσχεθεί οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα είχε αξιοποιηθεί εγκαίρως με μέτρα οριζόντια και προληπτικά το μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ, που με περισσή προνοητικότητα είχαμε δημιουργήσει, προκειμένου να κρατηθεί όρθια η οικονομία σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση». Κι εδώ ο κ. Τσίπρας δικαιώνει όλους όσοι τον αποκαλούν ψεύτη. Πρώτον, το ποσό που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ως μαξιλάρι δεν είναι προϊόν της προνοητικότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επιβλήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον «αρχιτοκογλύφο» (όπως τον αποκαλούσαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι) Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε την προνοητικότητα να υπάρξει ένα ποσό –στη μετά μνημόνιο εποχή– που θα καλύπτει τις δόσεις του ελληνικού χρέους με ένα χαμηλότοκο δάνειο, το οποίο αποτελεί και την ασπίδα της ελληνικής οικονομίας έναντι των παιχνιδιών των αγορών. Μάλιστα, όταν ο Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε την απόφασή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν οι συνήθεις αντιδράσεις, στο πλαίσιο της δήθεν περήφανης κι επαναστατικής διαπραγμάτευσης. Κι εν συνεχεία ως καλοί μαθητές πήγαν και υπέγραψαν και με τα δύο χέρια. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί κατά τις υπογραφές να ζήτησαν από τους εκπρόσωπους των θεσμών να υπογράψουν και με τα πόδια για να αποδείξουν πόσο υπάκουοι ήταν.

Οπότε τα μισά και πλέον χρήματα του μαξιλαριού δεν τα πλησιάζουμε. Δεν τα ακουμπάμε, δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι δεσμευμένα για καλό σκοπό. Διότι πλέον στην παγκόσμια ύφεση που ακολουθεί την πανδημία, η Ελλάδα θα είναι ίσως η μοναδική χώρα που δεν θα περάσει κρίση χρέους και δεν θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση, καθώς αυτή είναι εξασφαλισμένη (όταν έλθει η ώρα για αποπληρωμές), χάρη στους τοκογλύφους του Ρέγκλινγκ. Άρα, ο δανεισμός από τις αγορές τώρα είναι εφικτός (όπως κάνει η κυβέρνηση) και δεν συνδυάζεται με το χρέος, αλλά με τις προβλέψεις για την ύφεση και την πιθανή ανάπτυξη το 2021. Τουναντίον, τα προβλήματα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν με το χρέος σε Ιταλία και Ισπανία, καλύτερα να μην τα σκεπτόμαστε. Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά είναι σε καλύτερη θέση. Εξάλλου στην Ιταλία, επειδή τρέμουν την έκρηξη του χρέους και την κατάρρευση, ετοιμάζονται για αλλαγή πρωθυπουργού. Οι συγκυβερνήτες (Πέντε Αστέρια και Δημοκρατικό Κόμμα) σε συνεργασία με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα προωθούν για τη θέση του πρωθυπουργού τον Μάριο Ντράγκι, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και στέλνουν στην ανεργία τον Τζουζέπε Κόντε.

Το υπόλοιπο ποσό που δημιουργήθηκε από το μαξιλάρι ήταν προϊόν του στραγγίσματος της πραγματικής οικονομίας με την υπερφορολόγηση, με προφανή στόχο να δοθούν ως επιδόματα και να εξαγοραστούν ψήφοι στις εκλογές. Εξάλλου, αυτό το είδαμε με το παραμύθι τής δήθεν 13ης σύνταξης που δόθηκε πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, όπου οι συνταξιούχοι πήραν τα χρήματα και μαύρισαν πανηγυρικά τον κ. Τσίπρα.

Η αποστομωτική απάντηση

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας στο άρθρο του έγραψε και πολλά άλλα ψέματα. Και δεν λέμε ανακρίβειες, αλλά ψέματα. Για τον τουρισμό (ποιος ξεχνάει το τέλος διανυκτέρευσης), για τον πολιτισμό (ποιος λησμονεί ότι οι υπουργοί του δεν προχώρησαν τίποτα), αλλά και για τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών που διακινδύνευσαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Προφανώς ο κ. Τσίπρας, επειδή φαίνεται ότι πάσχει από πολιτική αμνησία, να του θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του το τμήμα προστασίας του πολιτεύματος της ΓΑΔΑ κάλεσε για εξηγήσεις τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έξω από μεγάλο συμβολαιογραφείο των Αθηνών. Και σχηματίστηκαν και δικογραφίες, οι οποίες θα εκδικαστούν. Άλλη επέμβαση του συγκεκριμένου τμήματος δεν θυμόμαστε από την εποχή της επταετούς δικτατορίας (1967-1974).

Στον κ. Τσίπρα, πάντως, έδωσε απάντηση για όλα όσα έγραψε στο άρθρο του ο δημοφιλής τραγουδοποιός Νίκος Πορτοκάλογλου, με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Ο Πορτοκάλογλου υπέστη τεράστιο μπούλινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή, αν και ανένταχτος κομματικά, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροαριστερού συνασπισμού, την ελληνική «Ελιά», αλλά και γιατί εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ και τάχθηκε υπέρ του «ναι» στο απίθανο δημοψήφισμα του 2015.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου δήλωσε πως «τώρα ήρθε η δικαίωση για όλους εμάς που μας αποκαλούσαν υποτιμητικά “Μενουμευρωπαίους”. Φανταστείτε την Ελλάδα εκτός ευρώ δίχως την ευρωπαϊκή ομπρέλα και τα αντίστοιχα κονδύλια να περνά την υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό και να έχει και τον Ερντογάν να προκαλεί». Και η αλήθεια είναι ότι εκτός ευρώ με επιστροφή στη δραχμή, όπως μας έλεγαν οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, θα είχαμε ξεμείνει από συναλλαγματικά αποθέματα και θα είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βιώνει σήμερα η Τουρκία, η οποία έχει σαφώς μεγαλύτερη παραγωγή, τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον βιομηχανικό τομέα.

Εκτός εάν και πάλι ο κ. Τσίπρας ονειρεύεται μία νέα αντίσταση α-λά Αργεντινή. Διότι οι συμπαθείς πολίτες αυτής της τεράστιας χώρας με μεγάλη πρωτογενή παραγωγή και πλούσιο υπέδαφος ετοιμάζονται για νέα χρεοκοπία και περαιτέρω φτωχοποίηση.

«Ποτίζει» τη νέα γενιά… λεφτόδεντρων στην Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε χρήματα ως επιδόματα σε όλους όσοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι ως κυβέρνηση θα έδινε όλο τον μισθό στους πληττόμενους, θα έδινε χρήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις και για ένα εξάμηνο θα ήταν σε αναστολή όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων. Δίπλα σε αυτά, ένα εξάμηνο θα είχαν ανασταλεί οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

«Και θα είχαν δοθεί και 3 δισ. μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ θα παρείχαμε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 12 δισ. ευρώ, αντίστοιχα με το πρόγραμμα της ΕΚΤ». Απλά να υπενθυμίσουμε στον κ. Τσίπρα ότι ακόμη και η Γερμανία και η Γαλλία, που θεωρούνται οι ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη, δεν έχουν δώσει αυτά τα επιδόματα. Έφθασαν μέχρι το 80%. Από την άλλη, η Ιταλία μοίρασε πολύ λιγότερα εάν και επλήγη περισσότερο. Προφανώς εκεί έχουν μαραθεί τα λεφτόδεντρα, ενώ εδώ στην Ελλάδα φύτρωσε η νέα γενιά των λεφτόδεντρων.

Λέει ακόμη ο κ. Τσίπρας για την προστασία της πρώτης κατοικίας: «Όπως είχε γίνει ήδη το 2019 έτσι και τώρα, αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω τέτοιας κρίσης θα είχε επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και θα είχαν απαγορευτεί η πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον». Βέβαια, ο κ. Τσίπρας να μη λησμονούμε πως και για την προστασία της πρώτης κατοικίας λέει ψέματα. Ναι μεν έλαβε παράταση, από τους Θεσμούς, αλλά ταυτόχρονα υπέγραψε για την οριστική κατάργησή της στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, στέλνοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον νόμο Κατσέλη. Διότι μπορεί να χρησιμοποιεί την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ για τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος τον νόμο Κατσέλη δεν τον ψήφισε ποτέ. Και μιας και μιλάμε για παράταση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη έχει κερδίσει δύο παρατάσεις. Η μία μέχρι τις 30 Απριλίου και η δεύτερη μέχρι 30 Ιουλίου. Και όλα δείχνουν ότι θα λάβει και τρίτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα