Αλέξης Τσίπρας: Υιοθετεί (συρόμενος) τις εξαγγελίες του Κυριάκου και με copy paste τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ

Όταν το καλοκαίρι του 2020 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εισροή 72 δισ., ο Αλέξης μιλούσε για «μυθεύματα». Σήμερα το παραδέχτηκε και κατέθεσε πρόταση-copy paste του ΚΙΝΑΛ από τον Σεπτέμβριο 2020!!!

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το να κάνει μία κωλοτούμπα ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρωτόγνωρο. Ακόμη και η ελληνική κοινωνία δεν δίνει πλέον σημασία. Και πώς να δώσει, όταν υποσχόταν το 2015 ότι με έναν νόμο κι ένα άρθρο θα καταργήσει τα μνημόνια και στο τέλος έφερε και 3ο μνημόνιο το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Οπότε, δεν προκάλεσε τεράστια εντύπωση που έστω και με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου παραδέχθηκε ότι μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περί των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 19 ως επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 13 ως δάνεια πάλι από το ίδιο Ταμείο, ενώ άλλα 40 δισεκατομμύρια θα έρθουν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τρέχουν, όπως το ΕΣΠΑ, η ΚΑΠ κ.ά.

Κι όμως, όταν το καλοκαίρι του 2020 οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιχαρής ανακοίνωσε στον λαό ότι για τα επόμενα επτά χρόνια θα εισρεύσουν σημαντικά κονδύλια (72 δισ.) στα κρατικά ταμεία και θα τονωθεί η ελληνική οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ ισχυρίζονταν πως δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα και πως είναι ένα μύθευμα του πρωθυπουργού. Εν συνεχεία, ακολούθησαν τη ρητορική του Βαρουφάκη (με επιφυλακτικότητα να πούμε) ότι η χώρα εισέρχεται σε 4ο μνημόνιο.

Τώρα λίγες ημέρες πριν ξεπροβάλει το καλοκαίρι του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι όντως η Ελλάδα θα λάβει για τα επόμενα έξι με επτά χρόνια τουλάχιστον 72 δισεκατομμύρια ευρώ. Και με καθυστέρηση πολλών μηνών γνωστοποίησε τη δική του πρόταση για το πώς πρέπει να κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα. Και βέβαια ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος. Διότι πέραν της κυβερνητικής πρότασης για την αξιοποίηση των κονδυλίων (ήδη εγκρίθηκε από την Κομισιόν), η οποία στηρίχθηκε στα όσα πρόταξαν οι ειδήμονες στην επιτροπή υπό τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο τη δική του πρόταση, η οποία ήταν προϊόν μελέτης και συνεργασίας δύο πρώην υπουργών Οικονομικών (σε συνεργασία με άλλους καθηγητές), του Νίκου Χριστοδουλάκη και του Φίλιππου Σαχινίδη.

Μάλιστα, η πρόταση του ΚΙΝΑΛ είχε λάβει τον τίτλο «σχέδιο Ελλάδα» εξηγώντας ότι «είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ παρουσιάστηκε από την ίδια την κα Γεννηματά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και τώρα οκτώ μήνες μετά έρχεται ο κ. Τσίπρας και παρουσιάζει τη δική του πρόταση υπό τον τίτλο «Ελλάδα+», αφού προηγουμένως λοιδορούσε στη Βουλή τον τίτλο τη κυβερνητικής πρότασης υπό τον τίτλο «Ελλάδα 2.0», ισχυριζόμενος πως «αυτός γνωρίζει μόνο τη Χαβάη 5-0».

Τελικά, προς λύπη του ίδιου και των συντρόφων του, η κυβερνητική πρόταση εγκρίθηκε πανηγυρικά από την Κομισιόν, και τους καλοκαιρινούς μήνες τα πρώτα τρία δισεκατομμύρια θα εκταμιευθούν από τις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. Και φυσικά ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα από την «Ευρώπη των τοκογλύφων», όπως χαρακτήριζαν πολλοί ΣΥΡΙΖΑίοι την Κομισιόν, θα είναι όσα είχε ανακοινώσει πέρυσι το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως τώρα ο κ. Τσίπρας είναι διπλά εκτεθειμένος. Και καθυστέρησε να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, και κατηγορείται από το ΚΙΝΑΛ ότι αντέγραψε την πρόταση που παρουσίασε τον Σεπτέμβριο η κα Γεννηματά. Μάλιστα, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος, ήταν εξόχως επιθετικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανήρτησε: «Είναι ο μήνας που τελειώνουν τα πρωταθλήματα και στην Ελλάδα έχουμε νικητή. Πρωταθλητές στο “κόπι-πάστε” οι ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας. Ντροπή».

Η αντιγραφή και η πραγματικότητα

Η αλήθεια είναι ότι, όταν καθυστερείς να παρουσιάσεις μία πρόταση και σε έχουν προλάβει οι άλλοι, είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστείς να αντιγράψεις και να οικειοποιηθείς ιδέες άλλων, μόνο και μόνο επειδή έχεις μεγαλύτερη δύναμη με βάση τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Όμως στον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται μία απίστευτη δυστοκία να αποτυπώσουν μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση, που να αναδεικνύει μια πραγματική διαχωριστική γραμμή από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση.

Και το χειρότερο είναι ότι από τη μία αποδέχονται το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά από την άλλη με τα όσα ισχυρίζονται δείχνουν ότι αγνοούν τις οδηγίες της Κομισιόν, ότι τα κονδύλια θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους. Έτσι, την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τη λογική των ΣΔΙΤ, στις Βρυξέλλες αυτό το εργαλείο είναι στον πυρήνα της λογικής της Ε.Ε.

Στην έδρα της Κομισιόν δεν «μαγεύονται» με τις λέξεις αναδιανομή, προτεραιότητα δημόσιου τομέα, βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Ή ακόμη με τις φράσεις «παραγωγικές επενδύσεις σε γεωργία, βιομηχανία και τεχνολογία». Τουναντίον, οι Βρυξέλλες θέλουν αριθμούς. Πόσα χρήματα θα πάνε και πού. Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν και ποιο θα είναι το όφελος για τη χώρα. Επί της ουσίας ζητούν και αποθεώνουν την απλότητα των αριθμών.

Η συγκεκριμένη, λοιπόν, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των κονδυλίων για μία ακόμη φορά δεν άγγιξε τον απλό πολίτη. Και δεν τον άγγιξε επειδή δεν μπήκαν στον κόπο οι φωστήρες της Κουμουνδούρου να αναλύσουν το πώς θα γίνει η περιβόητη αναδιανομή. Και ο κ. Τσίπρας απέτυχε να δώσει μία πειστική απάντηση πώς θα χρησιμοποιήσει κονδύλια υπέρ των μεσαίων και χαμηλόμισθων εισοδημάτων, όταν οι οδηγίες της Κομισιόν προς όλες τις χώρες είναι ρητές και το κυριότερο συμφωνημένες από όλους τους ηγέτες.

Τα εσωκομματικά

Οπότε άλλη μία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει θόρυβο και να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση μέσω προτάσεων έπεσε στο κενό. Κι αυτό επειδή είναι προφανές το άγχος του Αλέξη Τσίπρα. Έχει καταλάβει ότι δεν γοητεύει τα πλήθη και ταυτόχρονα νιώθει σε μεγάλο βαθμό την πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπόθεση της Προανακριτικής για τον Νίκο Παππά, ουδείς από την αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από τις παλιές καραβάνες έχει ανοίξει το στόμα του και να καταφερθεί κατά του Καλογρίτσα.

Ήδη έχει επανέλθει στην επιφάνεια από την εσωκομματική αντιπολίτευση το αίτημα να διεξαχθεί το συνέδριο από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πάει σε εκλογές. «Εάν δεν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, τότε πρέπει να πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος που εκκρεμεί και ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η διεξαγωγή του», λένε ολοένα και περισσότερα στελέχη της «Ομπρέλας». Να σημειώσουμε ότι στις προτάσεις για ψηφιακό ή μικτό συνέδριο, είχαν προκληθεί σφοδροί εσωκομματικοί καβγάδες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα