«Αλεξίσφαιρα» τα blue chips του επιχειρείν

MYTILINEOS, ¨Ομιλος ΟΤΕ και ΕΛ.ΠΕ. "έγραψαν" θετικό ξεκίνημα σε ένα τρίμηνο που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ιστορικά

Το να δημοσιοποιείς οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο ενός έτους που έχει σημαδευτεί από την παγκόσμια υγειονομική κρίση θέλει… κότσια, αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει και τις αντοχές κάθε εταιρικής οντότητας. Και τέτοιες αντοχές και μάλιστα μεγάλες επέδειξαν μερικά από τα βαριά χαρτιά του ελληνικού επιχειρείν όπως είναι ο όμιλος Μυτιληναίου, ο όμιλος ΟΤΕ-COSMOTE και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

MYTILINEOS: Ασπίδα η ισχυρή ρευστότητα

Έστω κι αν τα lockdown που επέβαλαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για λόγους υγειονομικής ασφάλειας ξεκίνησαν περίπου μετά από το πέρας του πρώτου 10ήμερου του Μαρτίου, αυτές οι 20 ημέρες ήταν αρκετές για να επηρεαστούν οι εταιρικοί δείκτες κυρίως σε επίπεδο τζίρων.

Αυτό, όμως, δεν πτόησε βιομηχανικούς ομίλους όπως αυτόν του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ο κύκλος εργασιών δεν κάμφθηκε, αντιθέτως παρουσίασε αύξηση τη τάξης του 3,7% αναρριχόμενος στα 532,7 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το αμέσως προηγηθέν διάστημα του δ’ τριμήνου του 2019, στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η MYTILINEOS κατάφερε να «γράψει» αύξηση στα λειτουργικά αποτελέσματά της (EBITDA) κατά 24%, στα 80,6 εκατ. ευρώ και ενίσχυση των καθαρών κερδών της κατά 49,7%, στα 36,4 εκατ. ευρώ.

Ανά κλάδο δραστηριότητας, τώρα, ο τομέας της μεταλλουργίας της MYTILINEOS ήταν αυτός που κατά τη διάρκεια ενός τόσο δύσκολου τριμήνου επέδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα και απόδοση, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του, με τα εργοστάσια αλουμίνας και αλουμινίου να παραμένουν σε πλήρη λειτουργία και χωρίς προβλήματα αναφορικά με τη ζήτηση των προϊόντων και την εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-coV-2.

Σημαντικό asset είναι, τέλος, για την MYTILINEOS η ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει και η οποία το α΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα €700.000.000 είναι ταμειακά διαθέσιμα και τα υπόλοιπα €800.000.000 αντιστοιχούν σε άμεσα ρευστοποιήσιμες γραμμές χρηματοδότησης. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός της MYTILINEOS διαμορφώθηκε στα 530 εκατ. ευρώ (σ.σ. στο 1,76 οδηγήθηκε ο δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA, με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες), γίνεται αντιληπτό ότι ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος θα αντιμετωπίσει με γεμάτη της φαρέτρα του την επερχόμενη ύφεση.

COSMOTE: Ανταπόκριση σε δύσκολες συνθήκες

Ενδεικτική του πόσο ασύμμετρα «χτύπησε» η πανδημία της νόσου COVID-19 τις επιχειρήσεις, όχι μόνο σε επίπεδο αποτελεσμάτων αλλά συνολικά στην καθημερινή λειτουργία τους, είναι μία περιγραφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των επιδόσεων του τηλεπικοινωνιακού ομίλου τις πρώτες 90 ημέρες του 2020, ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι η πανδημία επέδρασε ελάχιστα την εικόνα των εταιρικών οικονομικών δεικτών, εντούτοις άλλαξε ουσιωδώς τις λειτουργίες της εταιρείας. Κι αυτό διότι έπρεπε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων και των πελατών του ομίλου, αλλά σε ένα περιβάλλον υπεραυξημένης ζήτησης (σ.σ. στην Ελλάδα η ημερήσια κίνηση δεδομένων του ομίλου ΟΤΕ-COSMOTE αυξήθηκε κατά 50% στη σταθερή και σχεδόν διπλασιάστηκε στην κινητή) που δεν άφηνε περιθώριο για μη απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Με τέτοιο… βιράζ τριμήνου ο όμιλος ΟΤΕ «έγραψε» μεταξύ άλλων:

>>Αύξηση των ενοποιημένων εσόδων του κατά 3,6% διαμορφούμενα σε 941,1 εκατ. ευρώ.

>>Αύξηση της προσαρμοσμένης κερδοφορία EBITDA (AL) 4,5% η οποία ανήλθε σε 322,1 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να ανέρχεται σε 34,2%, αυξημένο κατά 30 μονάδες βάσης.

>>Λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους 157,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα κέρδη 133,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019.

>> Προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές (AL) 132,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 35,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ποσό που αντανακλά την αύξηση στα κέρδη προ φόρων καθώς και το σημαντικά βελτιωμένο κεφάλαιο κίνησης.

ΕΛ.ΠΕ.: Survivor σε δύο κατρακύλες!

Στα διασταυρούμενα πυρά της κατρακύλας της ζήτησης για καύσιμα αλλά και της καθόδου της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως που προκάλεσε η πανδημία του φονικού ιού βρέθηκε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων στη διάρκεια του α’ τριμήνου. Κι όμως οι αντοχές του ενεργειακού ομίλου αποδείχτηκαν… αλεξίσφαιρες όπως έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου Ιανουάριος-Μάρτιος 2020.

Ειδικότερα, θετικό πρόσημο είχαν τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA των ΕΛ.ΠΕ. τα οποία ανήλθαν στα 128 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση +4%, καθώς και τα αντίστοιχα καθαρά κέρδη που αυξήθηκαν κατά 18% διαμορφούμενα στα €44.000.000.

Η εικόνα γκριζάρει σε ό,τι αφορά την αποτίμηση αποθεμάτων η οποία κατέληξε σε ζημιές ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ (€540.000.000), διαμορφώνοντας τα δημοσιευμένα καθαρά αποτελέσματα στα -341 εκατ. ευρώ. Πρόκειται όμως για μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη εξέλιξη δεδομένου ότι το τετράμηνο Δεκέμβριος 2019-Μάρτιος 2020 οι τιμές αργού και προϊόντων καταβαραθρώθηκαν στο -50% δηλαδή, στο τιμολογιακό ναδίρ των τελευταίων χρόνων. Σημειώνουν, μάλιστα, από τα ΕΛ.ΠΕ. ότι η επίπτωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ο Όμιλος δεν είχε προχωρήσει σε πρόγραμμα διαχείρισης αποθεμάτων, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα