Αλήθειες και ψέματα: VAR-Αναδιάρθρωση-Συμβόλαια της ΕΡΤ

Τα νέα δεδομένα στο χορτάρι και στο γυαλί

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την καθιέρωση του VAR στην Ελλάδα, και ειδικά μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές λίγο έλλειψε να υποκύψουμε στην πλύση εγκεφάλου που επιχειρήθηκε ότι το νέο σύστημα υποβοήθησης των διαιτητών είναι άχρηστο.

Ήλθε όμως η τρίτη αγωνιστική, που απέδειξε πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι το VAR για την αξιοπιστία ενός αγώνα. Κρίσιμες φάσεις που ακόμη και το μάτι ξεγελιέται, αποσαφηνίστηκαν με το VAR και δεν υπήρξε αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικές πέντε περιπτώσεις που το VAR αποδείχτηκε σωτήριο:

  1. Η κατακύρωση του πρώτου γκολ του Βέλλιου, στον αγώνα Ατρόμητος – ΠΑΟΚ. Είχε προηγηθεί λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ από τον β΄ βοηθό.
  2. Η ακύρωση του γκολ του Βαρέλα στον ίδιο αγώνα. Λανθασμένα ο βοηθός Καλύβας δεν είχε υποδείξει οφσάιντ.
  3. Η κατακύρωση του γκολ του Αστέρα Τρίπολης στον αγώνα με την Ξάνθη. Είχε προηγηθεί λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ από τον β΄ βοηθό.
  4. Η κατακύρωση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ (Βράνιες) στον αγώνα με τη Λαμία. Είχε προηγηθεί λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ από τον β΄ βοηθό.
  5. Η ακύρωση του γκολ του Παναθηναϊκού (Περέα) στον αγώνα με τον Άρη. Μέσω VAR o διαιτητής διαπίστωσε ότι είχε προηγηθεί εκτός φάσης χτύπημα του Μακέντα σε αντίπαλο παίκτη και τιμώρησε τον δράστη με κίτρινη κάρτα.

Μπορεί να στενοχωρήθηκε ο Γιωργάκης ο Σαββίδης που δεν αποβλήθηκε ο Ομάρ στο ματς του Ολυμπιακού με τον Βόλο, αφού θεωρούσε ότι είχε δει δύο κίτρινες κάρτες, αλλά από την άλλη στο 92΄ της αναμέτρησης του Περιστερίου ο ΠΑΟΚ βγήκε κερδισμένος από το VAR, καθώς μέτρησε το νικητήριο γκολ του και πήρε τους πολύτιμους βαθμούς. Η φάση ήταν δύσκολη, καθώς θα έπρεπε να κριθεί αν ο παίκτης που ήταν οφσάιντ επηρέαζε τη φάση. Ο βοηθός ήταν εύκολο δίχως VAR να κάνει το λάθος…

Κοινή διαπίστωση είναι ότι σε όλη την Ευρώπη που έχει μπει το VAR, λειτουργεί υπέρ της αξιοπιστίας του ποδοσφαίρου. Επειδή διευθύνεται όμως από εν ενεργεία διαιτητές, υπάρχουν αμφισβητήσεις μέχρι να… τσουλήσει.

Ακόμη και αυτοί που έχουν περάσει από τα σχετικά σεμινάρια, αμφισβητούνται και ίσως να μην έχουν λύσει όλες τις επιμέρους απορίες τους, κάτι που θα γίνει με το πέρασμα του χρόνου και την αντιμετώπιση πολλών περιπτώσεων.

Πολλοί διαιτητές ανέβηκαν τις κατηγορίες γιατί είχαν μπάρμπα στην Κορώνη. Άλλοι είναι νέοι και άπειροι. Καλό θα ήταν να υπάρξει μια ασφαλιστική δικλείδα σε αυτήν τη διαδικασία.

Μια μέριμνα από την ΕΠΟ, ώστε τουλάχιστον για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, σε κάθε ματς να τοποθετείται ένας κορυφαίος από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης και με καλή φήμη διαιτητής.

Όταν το VAR κόστισε 14,5 εκατ. ευρώ, προφανώς χωρίς ΦΠΑ, τότε έπρεπε να ληφθεί μέριμνα ώστε κατά την αρχική εφαρμογή του συστήματος, να υπάρχουν έμπειροι διαιτητές που θα καθοδηγούν τους Έλληνες, να… μάθουν και να μην κάνουν λάθη.

Αν έμπαινε και αυτή η ασφαλιστική δικλείδα τα τόσα και τόσα παράπονα που έχουν ακουστεί τις πρώτες αγωνιστικές θα πήγαιναν στον… βρόντο, ή δεν θα γίνονταν καν.

Σίγουρα θα υπήρχε ένα πρόσθετο κόστος, αλλά θα έφευγε η καχυποψία από τους παράγοντες και τους φιλάθλους για τη νέα τάξη πραγμάτων. Η διαιτησία θα στεκόταν αψεγάδιαστη σχεδόν στο ύψος της και δεν θα έκαναν σχόλια ο Γιωργάκης ο Σαββίδης και ο Αλέξης Κούγιας.

Θα δινόταν το πέναλτι στον Μπαράλες στο ματς του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό στην ανατροπή του από τον Ελ Αραμπί, θα έβλεπαν το φάουλ του Άκπομ που προηγήθηκε στο νικητήριο γκολ του ΠΑΟΚ επί του Πανιώνιου στην Τούμπα, θα έβγαιναν κόκκινες κάρτες που έβγαζαν μάτια…

Λάθη θα γίνονται πάντα στο ποδόσφαιρο, αλλά η καχυποψία θα έφευγε για τους διαιτητές, ότι ο ένας είναι του Μαρινάκη, ο άλλος του Σαββίδη και τον τρίτο τον έχει υπό την προστασία του ο Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Χρήσιμη η αναδιάρθρωση;

Η αναδιάρθρωση δημιούργησε νέα δεδομένα στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Έπρεπε να γίνει; Αναμφισβήτητα ναι. Και αξίζουν τα εύσημα στον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη που το προσπάθησε και το πέτυχε.

Το πρωτάθλημα της Super League 1 έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η Super League 2 ήταν επιβεβλημένο να δημιουργηθεί; Σίγουρα. Συμμετέχουν σημαντικές ομάδες σε τέτοιον αριθμό και με τέτοιον τρόπο, που το πρωτάθλημα θα έχει ενδιαφέρον.

Το μεγάλο λάθος έγινε στη Football League. Εκεί που το ελληνικό ποδόσφαιρο επιχειρούσε να μειώσει τον αριθμό των ομάδων του σε επαγγελματικό επίπεδο, βρέθηκε να έχει τρεις κατηγορίες.

Ναι μεν υπήρχαν συμβόλαια παικτών, αλλά αυτά σε μεταβατικό στάδιο θα μπορούσαν να διατηρηθούν στην τρίτη κατηγορία, όπου θα υπήρχαν ΠΑΕ, αλλά και ερασιτεχνικά σωματεία.

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να σταθεί τρίτη επαγγελματική κατηγορία, ειδικά μετά τα όσα καταμαρτυρεί η Sport Radar, ότι συμβαίνει…

Χρηματοδότηση από ΕΡΤ

Η χρηματοδότηση των ομάδων, σε SL1 και SL2, μέσα από την ΕΡΤ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί τεράστιο λάθος. Πέραν του ότι ελέγχεται η νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων, στην Ελλάδα έχουμε το αποκλειστικό προνόμιο η κρατική τηλεόραση να νοθεύει τον ανταγωνισμό του πρωταθλήματος.

Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης να συμβαίνει κάτι ανάλογο (σσ. βλ. τη σχετική λίστα). Το σωστό θα ήταν να υπήρχε μέριμνα ενίσχυσης των ομάδων από τις στοιχηματικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα ονόματά τους. Ο Γιώργος Βασιλειάδης το ήθελε, αλλά είχαν προλάβει άλλοι (Παππάς, Φλαμπουράρης, Πετσίτης και σία) να κάνουν τα νταλαβέρια τους.

Έτσι οδηγούμαστε σε ένα πρωτάθλημα με ομάδες που παίρνουν χρήματα από την ΕΡΤ, τα οποία δεν θα είχαν πάρει στην ελεύθερη αγορά. Με αυτά απέκτησαν παίκτες καλύτερους από αυτούς που δεν είχαν την εύνοια του κράτους και διεκδικούν με άλλη δυναμική την κατάκτηση των στόχων τους.

To ερώτημα είναι τι θα γίνει του χρόνου, όταν δεν θα υπάρχουν τα συμβόλαια της ΕΡΤ και η NOVA δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα