Άλλα τα μάτια Ζαχαρή κι άλλα της Τουλουπάκη…

«Αμελλητί» ο εισ. ΑΠ Ζαχαρής έστειλε τον  φάκελο Novartis στη Βουλή, με 10 μήνες καθυστέρηση (στις 5/2/2018) η Ε. Τουλουπάκη που πλέον μπαίνει στο στόχαστρο πειθαρχικά και ποινικά μετά από μήνυση του Ανδρ. Λοβέρδου και σοβαρές καταγγελίες στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς για αντιδικονομική άσκηση δίωξης εις βάρος τους

Το ότι «Η Δικαιοσύνη είναι ο πρώτος πυλώνας της Δημοκρατίας» είναι φράση που χρησιμοποιείται συχνά όταν κάποιος θέλει να εξάρει την άτεγκτη στάση ενός δικαστικού λειτουργού. Υπάρχουν όμως και λειτουργοί της Θέμιδας που μάλλον δεν κρίνουν απαραίτητο το να αποτελέσουν στυλοβάτη του θεσμού και από άγνοια ή από πρόθεση παραβιάζουν βάναυσα τους δικονομικούς κανόνες, ξεφεύγοντας έτσι από τον δρόμο του δικαίου και την αποδοχή στο πρόσωπό τους του δίκαιου δικαστή.

Ας γίνουμε όμως πιο κατανοητοί.

Την τρέχουσα εβδομάδα, όπως είναι γνωστό, ενώπιον του αντεισαγγελέως ΑΠ, κ. Ευαγγ. Ζαχαρή, κατέθεσαν συμπληρωματικά στοιχεία για τις μηνύσεις που είχαν υποβάλει κατά φυσικών προσώπων οι πολιτικοί, Δημ. Αβραμόπουλος (Δευτέρα, 9/9), Αντ. Σαμαράς (10/9) και Ευ. Βενιζέλος (11/9).

Επίσης, στις 12/9, ενώπιον του ιδίου εισαγγελέως κατέθεσε και ο πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας ΑΠ, κ. Γιάννης Αγγελής, για να υποστηρίξει το περιεχόμενο των δύο γραπτών υπομνημάτων του –περιεχόμενο το οποίο απαριθμούσε σειρά αντιδικονομικών παραβάσεων και όχι μόνο των τριών εισαγγ. Διαφθοράς– που είχε υποβάλει στον αντεισ. ΑΠ Γρηγόρη Πεπόνη, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2019.

Υπενθυμίζουμε ότι τα δύο αυτά υπομνήματα είχε αποκρύψει η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο στις 12/4/2019 αποφάσισε την εκ νέου εκλογή για μία διετία της κας Τουλουπάκη, στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Μάλιστα, η κα Ξ. Δημητρίου με περισσή θρασύτητα στις 21/6/2019 είχε ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο των δύο υπομνημάτων του Γ. Αγγελή, παρά το γεγονός ότι η ίδια τα είχε αρχειοθετήσει(!!!).

Την Παρασκευή, 13/9/2019, ο κ. Ζαχαρής, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον νόμο, χωρίς κανένα σχόλιο ή πρόταση, απέστειλε τον φάκελο με τις παραπάνω καταθέσεις μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή ΑΜΕΛΛΗΤΙ, αφού σε αυτές υπήρχαν κατηγορίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Και συγκεκριμένα, για τους κ.κ. Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Μιχάλη Καλογήρου.

Άλλα τα μάτια Ζαχαρή και άλλα της Τουλουπάκη

Μία άλλη όμως εισαγγελέας, η κα Τουλουπάκη, όπως προαναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας (https://www.iapopsi.gr/fthinoporino-tsoynami-gia-toyloypaki-amp-sia/), έδωσε 10μηνη παράταση στην έννοια της λέξης ΑΜΕΛΛΗΤΙ και από  τον Απρίλιο του 2017, που κατετέθη η μήνυση Λοβέρδου, Κεγκέρογλου, Χριστοφιλοπούλου, κατά του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλή, εδέησε να αποστείλει τον φάκελο της μήνυσης στις 5/2/2018(!!!).

Το ίδιο έπραξε και για τους 10 πολιτικούς, που οι κουκουλοφόροι μάρτυρες είχαν εμπλέξει στην υπόθεση Novartis 3-4 μήνες νωρίτερα, εκφράζοντας μάλιστα και γνώμη(!!!) για τις καταθέσεις αυτές με πολυσέλιδο πόρισμά της.

Την «πρακτική» αυτή της κας Τουλουπάκη ο εμπλεκόμενος Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε και μήνυση εις βάρος της για το κακουργηματικής μορφής αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», για τα πεπραγμένα της κας Τουλουπάκη πρόκειται άμεσα να κινηθεί διαδικασία έρευνας για τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα από την Επιθεώρηση Δικαστών του ΑΠ.

Στα «κάγκελα» τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς

Όμως οι δικονομικές παραβάσεις της κας Τουλουπάκη δεν σταματούν εδώ. Όπως είναι γνωστό, προ ημερών ασκήθηκε δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς εις βάρος 38 στελεχών (πρώην και νυν) της Τράπεζας Πειραιώς για δάνεια τα οποία είχε χορηγήσει και τα οποία ενδεχομένως να επέφεραν ζημία στην Τράπεζα.

Η ενέργεια αυτή της κας Τουλουπάκη προκάλεσε σεισμό στους δικαστικούς κύκλους, διότι

1] τα επίμαχα δάνεια είχαν εξοφληθεί από τον Οκτώβριο του 2018, και

2] με βάση τον νέο κώδικα οι τράπεζες δεν ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα, συνεπώς δεν εντάσσονται στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Και όπως ισχυρίζονται οι δικηγόροι της Τράπεζας:

«Ενώ δε οι εμπλεκόμενοι, με έγγραφο αίτημά τους είχαν επισημάνει την έλλειψη αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση, εξηγώντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή μόνο για το λόγο αυτό δεν παρείχαν και επί της ουσίας εξηγήσεις, αναμέναμε τον τελικό καθορισμό της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και τη νομότυπη εκ μέρους της κλήση για παροχή εξηγήσεων, εν τούτοις ασκήθηκε η δίωξη, χωρίς να δοθεί στους περισσότερους από τους εντολείς μας η δυνατότητα παροχής γραπτών εξηγήσεων όπως ρητά επιτάσσουν ως απαραίτητη προϋπόθεση του κύρους της προκαταρκτικής εξέτασης οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», λένε οι δικηγόροι.

Οι δικηγόροι επιμένουν: «Στους εντολείς μας και τους λοιπούς εμπλεκομένους δεν γνωστοποιήθηκαν καθόλου ποιες είναι οι πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις κατ’ ωμή παράβαση της ρητής διάταξης του άρθρου 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες προδικασίας που προβλέπονται στα άρθρα 95, 96 και 244 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή δεν τους γνωστοποιήθηκαν με τον προβλεπόμενο τρόπο τα δικαιώματά τους.

»…Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε επίσης άμεσα από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πειθαρχική διερεύνηση της υποθέσεως, στο βαθμό που τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύουν σοβαρά τη λειτουργία του κράτους δικαίου».

Δηλαδή, με λίγα λόγια, η κα Τουλουπάκη ως εκπρόσωπος του κράτους δικαίου, αντί να καλέσει ως είχε υποχρέωση τους υπόπτους για τη ζημία που υπέστη η Τράπεζα –που σύμφωνα με έγγραφό της δεν έχει υποστεί ζημία– για να εκθέσουν τις απόψεις τους, και ενώ γνώριζε ως εισαγγελέας ότι ακόμη και αν για οποιονδήποτε λόγο ασκούσε δίωξη, αυτή θα έπεφτε στο κενό –αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα κατά την εκδίκαση ποινικής υπόθεσης επικρατεί ο ευμενέστερος για τον κατηγορούμενο νόμος–, εντούτοις προχώρησε στη δίωξη για δικούς της λόγους.

Σύμφωνα μάλιστα με διαδρομιστές στις δικαστικές αίθουσες, η κα Τουλουπάκη προχώρησε στη δίωξη αυτή για να διαχωρίσει τη θέση της από τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος προφανώς διαφωνούσε με άλλες ενέργειές της.

Όπως γίνεται αντιληπτό, και για την αντιδικονομική αυτή ενέργεια, κατόπιν καταγγελίας των συνηγόρων των 38 στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, θα κινηθεί πειθαρχική έρευνα και για την υπόθεση αυτή.

Με όλα τα παραπάνω το τσουνάμι που περιμένει για την κα Τουλουπάκη, όπως είχε αναφέρει η «Α» στην προηγούμενη έκδοσή της, θα ήταν πιο ακριβές αν είχε αντικατασταθεί από τη λέξη «κυκλώνας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα