Αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Σημαντικές αλλαγές στην κορυφή της «πυραμίδας» της Δικαιοσύνης επέρχονται τις επόμενες εβδομάδες και ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα «καυτές» δικογραφίες με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το βάρος των συγκεκριμένων αλλαγών, που αναμένονται ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο, καλείται να σηκώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος και θα εισηγηθεί για τα νέα πρόσωπα που θα καλύψουν τις κενές θέσεις των προέδρων του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από τις θέσεις αυτές αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας οι κ.κ. Μιχάλης Θεοχαρίδης και Ιωάννης Καραβοκύρης. Ακόμη, κενές θα παραμείνουν, λόγω συνταξιοδότησης, και τέσσερις θέσεις αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο.

Οι κρίσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη αποκτούν φέτος ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι τους επόμενες μήνες μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι για παράδειγμα η δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή, η παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κ.ά., βρίσκονται ακόμη ανοιχτές στα ανακριτικά γραφεία.

Κομβικής όμως σημασίας είναι και η επιλογή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των συμβάσεων του Δημοσίου, τις δαπάνες έργων τα αναπτυξιακά προγράμματα κ.ά.

 

Ποιοι αποχωρούν

Ειδικότερα, μέσα στον Ιούλιο με γνώμονα την τήρηση της επετηρίδας –όπως τουλάχιστον έχει δεσμευτεί ο κ. Αθανασίου– από τον Άρειο Πάγο θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχάλης Θεοχαρίδης και οι αντιπρόεδροι Βασίλειος Λυκούδης, Αντώνιος Αθηναίος και Γρηγόριος Κουτσόπουλος. Από τους αρεοπαγίτες αποχωρούν οι Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Μουστάκας, Δημήτριος Μαζαράκης, Βασίλειος Λαμπρόπουλος και Ιωάννης Χαμηλοθώρης. Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχωρούν οι αντεισαγγελείς Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Γεώργιος Μποροδήμος και Ιωάννης Σακελλάκος.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, εκτός από τον πρόεδρό του, τον κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, αποχωρεί και ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσης Λασκαράτος, και οι αντιπρόεδροι Ευφροσύνη Καραμποβίτη και Δημήτριος Νταής. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπάρχει φέτος καμία αποχώρηση.

 

Τα φαβορί

Βάσει σειράς αρχαιότητας, υποψήφιοι για τη νευραλγική θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου είναι τέσσερις αντιπρόεδροι. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Κουτρουμάνο, Γεώργιο Χρυσικό, Γεώργιο Γιαννούλη και Ιωάννη Σίδερη. Όλοι θα παραμείνουν στο δικαστικό σώμα για ένα ακόμη έτος. Ακολουθούν η Δήμητρα Παπαντωνοπούλου η οποία θα συνταξιοδοτηθεί μετά από τρία χρόνια, ο Νικόλαος Λεοντής που αποχωρεί μετά από τέσσερα χρόνια, και ο Σπυρίδων Μιστιάλης που αποχωρεί το ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα πάντως με τη σειρά αρχαιότητας, «φαβορί» για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου είναι ο κ. Κουτρουμάνος, ο οποίος θεωρείται δικαστικός λειτουργός με άψογη νομική κατάρτιση και γνώση του αντικειμένου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτρουμάνος είναι πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που χειρίζεται την υπόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Κουτρουμάνος έχει το πλεονέκτημα ότι προηγείται στην επετηρίδα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεσμεύεται και δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια άλλη επιλογή.

Τώρα, τις τέσσερις κενές θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου τις διεκδικούν η νυν πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου, όπως και οι συνάδελφοί της Παναγιώτης Γεωργέλλης, Παναγιώτης Ρουμπής, Ανδρέας Δουλγεράκης και Κωνσταντίνος Φράγκος.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο από όπου αποχωρεί ο Ιωάννης Καραβοκύρης, στην «κούρσα» της διαδοχής φέρεται να προηγείται ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, ο κ. Νικόλαος Αγγελάρας. Ακολουθούν στη δικαστική επετηρίδα η Φλωρεντία Καλδή και οι Ιωάννης Σαρμάς, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος της Ένωσης Μελών Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου), Σωτηρία Ντούνη, Μιχαήλ Ζυμής και Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης θα ολοκληρωθούν μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο και θα γίνουν σύμφωνα με τον «νόμο Καστανίδη», που προβλέπει τη διαδικασία ακρόασης των υποψηφίων από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Αθανασίου είχε εξαγγείλει την κατάργηση του «νόμου Καστανίδη» και την επαναφορά του τρόπου επιλογής των δικαστών στο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο (πρόταση υπουργού Δικαιοσύνης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έχει τελικό λόγο).

Η κατάργηση, ωστόσο, του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου δεν έγινε ποτέ και στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε η ριζική αλλαγή του τρόπου επιλογής των ανωτάτων δικαστών, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη και η πρόταση των Ολομελειών των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα