Aλλαγές στο φορολογικό πρότεινε το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ

Εποικοδομητική και χρήσιμη χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για το προς διαβούλευση σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όπως τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, τα περισσότερα από τα θέματα που έθεσε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ – Πάρης Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ανδρέας Μακρυπίδης και Δημήτρης Σταματόπουλος- στον κ. Μαυραγάνη έχουν ήδη αντιμετωπισθεί από το υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις ορισμένες εκ των οποίων ήδη επανεξέταζε ο αρμόδιος Υφυπουργός.

1. Θα προστεθεί διάταξη-πρόβλεψη για την φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.
2. Περιουσιολόγιο: Συστήθηκε ήδη Επιτροπή η οποία θα καθορίσει την διαδικασία συγκρότησής του και θα έρθει διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο.
3. Θα διατηρηθεί η έκπτωση για τους μισθωτούς και στην εφ’ άπαξ καταβολή του φόρου (1.5%)
4. Θα υπάρξει πρόβλεψη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιριών.
5. Θα διορθωθεί η σχετική διάταξη ώστε να απαλλάσσονται και τα παιδιά που λαμβάνουν διατροφή από τη φορολογία γι’ αυτήν.
6. Θα θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές – τέκνα τους.
7. Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.
8. Ετέθη το θέμα της μη φορολόγησης της διαφοράς που προκύπτει από τα τεκμήρια, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε περίπτωση. Έγινε δεκτό ότι θα φορολογείται ανάλογα με την πηγή που προέρχονται τα κύρια εισοδήματα.
9. Θα βελτιωθεί η σχετική διάταξη, ώστε να αποθαρρύνεται η μεταφορά κερδών προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα
10. Θα διατηρηθεί η προκαταβολή για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% αντί του 80% που προέβλεπε το σχέδιο .
11. Το θέμα της τήρησης των βιβλίων από τους αγρότες θα ρυθμιστεί με απόμενες διατάξεις. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να αφορά το μικρό αγροτικό εισόδημα.
Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αντρέας Μακρυπίδης και  Δημήτρης Σταματόπουλος.

Επίσης, όπως σημειώνεται από το υπουργείο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν ορισμένες νομοτεχνικού τύπου παρατηρήσεις επί άρθρων του νέου Κώδικα, τις οποίες και θα λάβει υπόψη το υπουργείο κατά την οριστικοποίηση του κειμένου που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναδιατυπωθούν ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και θα προσδιορισθεί με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να γίνει αύξηση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις ενώ θα παραμείνει στο 20% ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. Εξάλλου, δεν θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου από ΟΕ και ΕΕ.

Διαβάστε επίσης