Αλλαγές στους κώδικες: Ανάσα στις τράπεζες, αποσυμφόρηση στα δικαστήρια

Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Οι επισημάνσεις και οι αντιδράσεις σε σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για τη βελτίωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha, έχουν ληφθεί υπ’ όψιν από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, έχουν επέλθει οι απαιτούμενες τροποποιήσεις και το τελικό σχέδιο πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφιστεί αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Οι τελευταίες αλλαγές αφορούσαν τη ρύθμιση για τις προϋποθέσεις σχετικά με το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης Εγκληματικής Οργάνωσης, δεδομένου ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις σχετικά με τη διάταξη αυτή που «ακουμπούσε» την περίπτωση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή.

Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκαν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες κάποιος θα προσδιορίζεται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης, βελτιώθηκαν οι διατάξεις για την κατοχή Εκρηκτικών, αδίκημα το οποίο παραμένει ως κακούργημα.

Ακόμη, βελτιώθηκαν οι διατάξεις για το αδίκημα του βιασμού.

«Στάσιμες» οι δίκες και τα τραπεζικά δάνεια

Εν όψει της ψήφισης των παραπάνω διατάξεων, σε όλα τα δικαστήρια της χώρας παρατηρείται ένας καταιγισμός αιτήσεων για αναβολή της εκδίκασης ποινικών δικών, που έχουν σχέση με το προς ψήφιση νομοσχέδιο. Και αυτό διότι οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν να δικαστούν με τον ευνοϊκότερο νόμο που θα προκύψει μετά την ψήφιση της τροποποίησης των Κωδίκων.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι τα τραπεζικά δάνεια, τα οποία έχουν γίνει σχεδόν… αόρατα, με αποτέλεσμα η αγορά να κινείται με ρυθμούς χελώνας. Η τροποποιημένη διάταξη προβλέπει ότι σε περίπτωση ζημίας της τράπεζας λόγω χορήγησης δανείων αρμόδια να προσφύγει σε ποινικά και αστικά δικαστήρια είναι μόνο ο ζημιωθείς φορέας, δηλαδή η Τράπεζα. Με αυτήν τη ρύθμιση δεν κινδυνεύει κάποιο στέλεχος της πολυμελούς επιτροπής δανείων να κάτσει στο εδώλιο μετά από 10 και 15 χρόνια, επειδή άλλος φορέας, π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος, δυσαρεστηθείς υπάλληλος κ.λπ., να προσφύγει στις δικαστικές Αρχές, για την κατά τη γνώμη του ζημία της τράπεζας λόγω του δανείου.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι για την τροποποίηση των διατάξεων αυτών έδωσαν το Ok όλες οι παρατάξεις της Βουλής, κάτι το αξιοπερίεργο αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε όλα τα νομοσχέδια που κατατίθεντο προς ψήφιση πριν γίνει κυβέρνηση.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι νέοι Κώδικες και η νομοθετική επεξεργασία τους κράτησε τουλάχιστον μία δεκαετία, και η ολοκλήρωσή τους αποτελεί σημαντικό έργο για τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού μας συστήματος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα