ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Η χώρα βάζει λουκέτο…

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα άλλαξαν την απόφαση του Κυριάκου για ξεκλείδωμα του lockdown στις 10 Δεκεμβρίου

Από χθες το βράδυ, η χώρα κλείνεται σπίτι από τις 9 το βράδυ, σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος όπως ανέμεναν οι επιστήμονες παγκοσμίως και όχι οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου, στο δεύτερο κύμα του είναι σαφώς πιο επιθετικός και οδυνηρός ακόμη και για τους μικρότερους σε ηλικία συνανθρώπους μας.

 Του Μ.Κ.

Οπότε το σχέδιο του Μαξίμου για να ανοίξει η αγορά και η κοινωνία πριν από τα Χριστούγεννα (περί τις 15 Δεκεμβρίου) προς ώρας μπαίνει στο συρτάρι. Κι αυτό διότι ακόμη και σήμερα αρκετοί είναι οι επιστήμονες που εκτιμούν πως από τις 18-20 Νοεμβρίου τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα πέφτουν και θα υπάρξει σαφέστατη ύφεση. Όμως κάποιοι άλλοι επιστήμονες προτείνουν αυστηροποίηση των μέτρων και να ξεχαστεί το ενδεχόμενο ανοίγματος αγοράς και εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά το τέλος της συζήτησης στην Βουλή, στο Μαξίμου έφθασαν τα άσχημα μαντάτα. Από τον ΕΟΔΥ ειδοποιήθηκε το πρωθυπουργικό γραφείο ότι υπάρχουν τρία αρνητικά ρεκόρ: Σε κρούσματα, σε διασωληνώσεις και σε θανάτους. Οπότε ξεκίνησε μία μαραθώνια σύσκεψη, στην οποία πέραν από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες (Γεραπετρίτη, Σκέρτσο, Δημητριάδη, Πέτσα, Πελώνη, Τσιόδρα κ.α.), μετείχαν εναλλάξ μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου (καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, επικεφαλής του σχεδιασμού ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της χώρας), η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια στην 7η πνευμονολογική κλινική του Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, ενώ ζητήθηκε και η άποψη του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Όλοι οι μετέχοντες εισηγηθήκαν στον πρωθυπουργό πως θα πρέπει να βάλει στο συρτάρι το σχέδιο για σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας μετά τις 10-15 Δεκεμβρίου.

Δεν βοηθά ούτε το σχέδιο-ακορντεόν

Ακόμη και το σχέδιο ακορντεόν δεν βοηθά“, είπε ένας εκ των επιστημόνων στον κ. Μητσοτάκη. Το σχέδιο ακορντεόν προέβλεπε ότι θα υπάρχει καραντίνα 21ημερών και άνοιγμα της κοινωνίας για 14 ημέρες. Και όλες αυτές οι φάσεις θα ανανεώνονταν για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέχρι το Πάσχα, οπότε και υπολογίζεται πως θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και θα έχει ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνεται αυτό που λένε οι επιστήμονες η ανοσία της αγέλης.

Τελικά ο κ. Μητσοτάκης πείστηκε και συμφώνησε με την αλλαγή σχεδίων, ειδικά μετά τις παρεμβάσεις του Ηλία Μόσιαλου στα τηλεοπτικά κανάλια. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κ. Μόσιαλο τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και ο καθηγητής στον LSE είπε στον πρωθυπουργό ότι τα νέα από τα εμβόλια είναι ενθαρρυντικά, αλλά τώρα καλό είναι να αυστηροποιηθούν τα περιοριστικά μέτρα, ώστε να μην κρασάρει το ΕΣΥ, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω των πολλών κρουσμάτων, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν το πρώτο κύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Γκάγκα (διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Ν.Δ.)ανέφερε στον πρωθυπουργό, ότι μόνο από το νοσοκομείο που υπηρετεί έχουν πάρει εξιτήριο από την αρχή της πανδημίας περί των 1.000 ασθενών που έχουν νοσηλευτεί και ιαθεί με covid-19.

Κλείνουν και τα δημοτικά

Μετά από όλα αυτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν και ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη και ο κύβος ερίφθη. Δηλαδή να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από μεθάυριο Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και να μείνουν εν λειτουργία μόνο τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης, καθώς αυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τους μαθητές. Διότι όπως λένε οι ειδικοί εάν χαθεί ένα διάστημα τότε παρατηρείται ένα τεράστιο πισωγύρισμα για τους μαθητές των ειδικών σχολείων.

Με το κλείσιμο των δημοτικών και νηπιαγωγείων θα μειωθεί η κινητικότητα περί του 1,5 εκατομμυρίου πολιτών ανά ημέρα. Κι αυτό διότι οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι 650.000, ενώ με τους συνοδούς ξεπερνάει το 1,5 εκατ., καθώς έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως και οι δύο γονείς, ή και γιαγιάδες και παππούδες μετέχουν στη συνοδεία των παιδιών.

Χθες το πρωί οι συσκέψεις συνεχίστηκαν, αλλά για το πως θα τακτοποιηθούν τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από το κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων. Κι αυτά έχουν να κάνουν τόσο με την τηλεκπαίδευση των μικρών μαθητών, όσο και με το γεγονός ότι πλέον θα υπάρξουν περισσότερες άδειες ειδικού σκοπού για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και φυσικά αύξηση της τηλεργασίας σε ποσοστό 70% από 50% που ήταν μέχρι την Παρασκευή.

Υπήρξε επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουν δοθεί στις οικογένειες των μαθητών του δημοτικού οι κωδικοί για την τηλεκπαίδευση και ότι όλα θα πάνε καλά. Πάντως για κάθε ενδεχόμενο το Μαξίμου ζήτησε από τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται μήπως δεν αντέξει το σύστημα εάν προστεθούν και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων. Επίσης ζητήθηκε χθες το πρωί από το οικονομικό επιτελείο να κάνει νέους υπολογισμούς για το πόσο θα κοστίσει στην οικονομία η νέα καραντίνα.

Μικρές ελπίδες

Το ερώτημα όλων είναι πόσο θα αντέξει ο κόσμος στο δεύτερο lock down. Αυτή είναι η ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την θέτει μονίμως στους επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα που επαναλαμβάνονται ανάλογες συσκέψεις.  Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως θιασώτης της ισορροπίας ανάμεσα στους αυστηρούς περιορισμούς που θα οδηγήσουν σε αναχαίτιση του δεύτερου κύματος και της διατήρησης μιας υποτυπώδους αίσθησης κανονικότητας, προκειμένου οι πολίτες να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους.

Στο Μαξίμου, πάντως αφήνεται και μία χαραμάδα αισιοδοξίας, ελπίζοντας ότι θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του μοντέλου του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Ο συγκεκριμένος καθηγητής ήταν αυτός που χτυπούσε καμπανάκια το καλοκαίρι, όταν όλοι σκεφτόμασταν τις διακοπές. «Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών», είπε προ ολίγων ημερών ο κ. Σαρηγιάννης. Αν λοιπόν δικαιωθεί ο καθηγητής τότε θα κάνουμε Χριστούγεννα με κάποια ελευθερία στις κινήσεις και με ανοικτά τα μαγαζιά. Διαφορετικά θα μπούμε στο 2021 κλεισμένοι στα σπίτια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα