Αλλαγή σχεδίων για τον Κυριάκο

Η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ και η κόντρα Μαρινάκη-Σαββίδη έπληξαν και το Μαξίμου

Προς το παρόν ξεχνά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο και με απειλή για τακτική Θάτσερ θέλει να μπαλώσει τον χειρισμό με την τροπολογία

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μπορεί η αντιπαλότητα δύο ποδοσφαιρικών ομάδων με πανίσχυρους επιχειρηματίες στο τιμόνι να προκαλέσουν μίνι κυβερνητική κρίση; Σε οποιοσδήποτε κράτος του δυτικού κόσμου μία ποδοσφαιρική διαμάχη θα πέρναγε στα ψιλά και σίγουρα το ποδόσφαιρο, όπως αποδέχεται η πλειοψηφία του κόσμου, «είναι το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου».

Κι όμως στην Ελλάδα, τη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει αποδοχή της πολιτικής της σε βαθμό που ξεπερνά κατά πολύ την εκλογική της δύναμη, βιώνει την πιο μεγάλη της κρίση, λόγω του ποδοσφαίρου.

Την ώρα που τα μηνύματα από την οικονομία είναι θετικά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, την ώρα που οι πολίτες είδαν στην τσέπη τους τις ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ, φορολογικές κλίμακες, η κυβέρνηση στριμώχθηκε στα ρινγκ λόγω του ποδοσφαίρου. Και παρά το γεγονός ότι οι θετικές ειδήσεις είναι προς αφθονία.

Στην Προκαταρκτική Επιτροπή, για παράδειγμα, κατάθεση με την κατάθεση βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο τρόπος που στήθηκε η σκευωρία της Novartis, οι παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και φυσικά όλοι κατανοούμε πως αποκλείεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να λειτουργούσε αυτοβούλως, δίχως ο τότε ένοικος του Μαξίμου (Αλέξης Τσίπρας) ή οι συν αυτώ να μη γνώριζαν τίποτα.

Ταυτόχρονα, η αστυνομία και δη η αντιτρομοκρατική κάνει τη δουλειά της εξαρθρώνοντας ή συλλαμβάνοντας (όπως έγινε με τον περίφημο «τοξοβόλο») οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα. Συν τοις άλλοις, ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια οι πολίτες, με όλο και περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο για περιπολίες.

Αλλά και στα εθνικά θέματα, η κινητικότητα της κυβέρνησης μάλλον έχει καταφέρει να αποκτήσουμε όλο και περισσότερους συμπαραστάτες για τα δίκαιά μας. Μάλιστα. ορισμένοι από τους συμμάχους μας, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Γαλλία, ολοένα και πιο πολύ σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στον Ερντογάν και στη μεγαλομανία του.

Αστείος χειρισμός

Κι όμως, όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις πήγαν στράφι λόγω της σκληρής αντιπαλότητας του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, των κ.κ. Μαρινάκη-Σαββίδη. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ή πιο σωστά το δεσμευτικό πόρισμα για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, λόγω του βαρύτατου αδικήματος της πολυϊδιοκτησίας, προκάλεσε τεράστιους τριγμούς στην κυβέρνηση και το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος μάλλον «κράσαρε», που λένε και οι τεχνικοί υπολογιστών. Διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτός ο χειρισμός.

Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς ελήφθη η απόφαση να παρέμβει το Μαξίμου, να φτιαχτεί η τροπολογία που αποκλείει τον υποβιβασμό μίας ομάδας, όταν υπάρχει τέτοια καραμπινάτη παρανομία, όπως αυτή που περιγράφει στο πόρισμά της η ΕΕΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε πάνω του όλη την υπόθεση, όπως είπε ο ίδιος στην ομιλία του στη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης. (Βέβαια, το ρεπορτάζ λέει ότι όλες τις –υπό μεγάλη αμφισβήτηση– αποφάσεις πήρε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης).  Και το έκανε, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, φοβούμενος πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, όταν έγινε γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ αντιδρά καλώντας επί της ουσίας τους οπαδούς του να… επαναστατήσουν. Και τον δε αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να ισχυρίζεται από τηλεόρασης ότι θα χυθεί αίμα.

Σε ένα κράτος, όπου ο νόμος ισχύει όσο σκληρός κι εάν είναι κατά το λατινικό «Dura lex, sed lex», δεν έχει να φοβηθεί καμία κυβέρνηση τις όποιες αντιδράσεις και εάν προκαλέσει η εφαρμογή του νόμου. Εξάλλου, αυτό μας έμαθαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, όπως ο αρχαίος ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος που έχει γράψει το «Νόμος εστί θεός. Τουτόν αεί πάντοτε τίμα» (Ο νόμος είναι θεός. Πάντοτε να τον τιμάς). Κι όμως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, το Μαξίμου προτίμησε μία αστεία παρέμβαση, που δεν έλυσε το πρόβλημα, καθώς ο ΠΑΟΚ όχι μόνο απέφυγε τον υποβιβασμό, αλλά ζητά και τα ρέστα με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στην Καμάρα. Μάλλον στο Μαξίμου θα πρέπει να ψαχτούν και να συνεχίζουν να διαβάζουν, διότι ο Ιταλός Δομινικανός μοναχός και φιλόσοφος, ο Θωμάς Ακινάτης (1225-1274) έχει αφήσει ως παρακαταθήκη το απόφθεγμά του «Lex malla, lex nulla», που σημαίνει «Ο κακός νόμος δεν είναι καθόλου νόμος». Και η τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη είναι ντροπή για ένα κράτος δικαίου.

 Αλλαγή σχεδίων

Το άσχημο για το Μαξίμου είναι ότι η όλη εξέλιξη στην ιστορία με την ΕΕΑ και το πόρισμα κατά ΠΑΟΚ και Ξάνθης και τα όσα ακολούθησαν αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει σχέδια προς τέρψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προ ημερών, ο κ. Τσίπρας είχε προβεί στην εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μετά την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική. Φυσικά, ο κ. Τσίπρας, που απεύχεται τις πρόωρες εκλογές, αφενός μεν διότι οι δημοκοπήσεις δεν τον ευνοούν, αφετέρου δε διότι το κόμμα του αντιμετωπίζει πολλά εσωκομματικά προβλήματα, προέβη σε αυτή την εκτίμηση δημοσίως, μπας και γλιτώσει τη βάσανο των πρόωρων εκλογών και μίας νέας διπλής ήττας. Μία με απλή αναλογική και μία με ενισχυμένη.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης –παρά τα όσα διαβεβαιώνουν διάφοροι υπουργοί– είχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, έχοντας ένα επιπλέον όπλο, τη λίστα και όχι τον σταυρό. Κάτι που σημαίνει ότι όποιοι βουλευτές της Ν.Δ. δεν είναι αρεστοί στην ηγεσία, ή δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα θα έχαναν το προνόμιο του σταυρού προτίμησης. Και ο λόγος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προφανής: Τα εθνικά μας θέματα, ειδικά μετά τα όσα πράττει ο Ερντογάν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα πουν ότι θα μπορούσε ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει τα πράγματα ως έχουν, να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ, και εάν κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. δηλωμένοι ΠΑΟΚτσήδες, οι οποίοι νιώθουν θαυμασμό για τον Ιβάν Σαββίδη, κάνουν νερά μη ψηφίζοντας κάποια νομοσχέδια να πάει σε εκλογές καθαρίζοντάς τους στεγνά. Τότε όμως θα πέρναγε το μήνυμα στην κοινωνία ότι σύρεται. Ενώ εάν αποφάσιζε αυτός το εάν και το πότε θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές θα ήταν πραγματικά μία απόφαση που θα αιφνιδίαζε τον αντίπαλο.

Οπότε ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε –με λόγια βέβαια, όχι με πράξεις– να θυμηθεί τη Μάργκαρετ Θάτσερ και να πορευθεί(!) με αυτό τον τρόπο. Φυσικά, μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (εάν θα προχωρήσει, ή το έσβησε από τον σχεδιασμό του) με την απειλή α-λά Θάτσερ που υπεννόησε από του βήματος της Βουλής κρατά πλέον και το μαχαίρι και το πεπόνι. Και το σημαντικότερο, όλοι τίθενται προς κρίση.

Εξάλλου, στις κυβερνήσεις η μόνη σταθερά είναι ο εκάστοτε πρωθυπουργός (πλην μίας εξαίρεσης, της παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 2011).  Όλοι οι υπόλοιποι είναι αναλώσιμοι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα