Αλλαγή Συντάγματος για την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζητά η Ένωση Δικαστών

Αλλαγή Συντάγματος για την επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την επιλογή από το υπουργικό συμβούλιο του νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας εκφράζει για μία ακόμα φορά την άποψη πως όσο παραμένει σε ισχύ ο συγκεκριμένος τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης «οι πολιτικές έριδες θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που θα ανακύπτει ζήτημα πλήρωσης κενών θέσεων και θα αμφισβητείται η αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών».

Παράλληλα, η ΕΔΕ συγχαίρει τον νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Επαναλαμβάνουμε την σταθερά διατυπωμένη θέση μας περί της ανάγκης τροποποίησης της διάταξης του Συντάγματος που δίνει αποκλειστική εξουσία επιλογής στην Κυβέρνηση χωρίς την έκφραση γνώμης του ίδιου του Δικαστικού Σώματος. Όσο παραμένει σε ισχύ ο συγκεκριμένος τρόπος επιλογής, οι πολιτικές έριδες θα επαναλαμβάνονται κάθε φορά που θα ανακύπτει ζήτημα πλήρωσης κενών θέσεων και θα αμφισβητείται η αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο και τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εύχεται υγεία και επιτυχία στην εκπλήρωση των υψηλών καθηκόντων τους. Τόσο οι επιλεγέντες συνάδελφοι για την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί τους Ανώτατοι Δικαστές και Εισαγγελείς που συμμετείχαν στις δύο διαδικασίες ακρόασης των Προέδρων της Βουλής και του Μαΐου και του Αυγούστου, είναι εγνωσμένου επιστημονικού κύρους λειτουργοί και χαίρουν της εκτίμησης των συναδέλφων τους».

Διαβάστε επίσης