Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ

Ευνοϊκές αλλαγές σε σχέση με την καταβολή του εφάπαξ προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, δηλώνοντας ότι «με νέα υπουργική απόφαση θα προσδιοριστεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποσβεστούν σε διάστημα δεκαετίας, προκειμένου να υπάρξει η ηπιότερη δυνατή αποκλιμάκωση».

Ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχεται ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ, αλλά διαβεβαιώνει ότι «η διαδικασία, που προβλέπεται, αφορά και τη συντόμευση της καταβολής».

«Το βασικό αξίωμα είναι: Περιουσία μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες υπολογίζονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ και η απόσβεση των οποίων έχει να κάνει με τη δεκαετία» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Λέει μάλιστα ότι «δεν ισχύει κανένας υπολογισμός από αυτούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που πολλές φορές λειτουργούν τρομοκρατικά για εκείνους που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη» και προσθέτει: «Θα έλεγα ότι θα έχουμε μια ομαλή αποκλιμάκωση, θα έχουμε αυτό το νέο σύστημα από 1/1/2014 και επομένως να μην υπάρχει πανικός».

Ο κ. Κεγκέρογλου παραδέχεται ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ, αλλά διαβεβαιώνει ότι «η διαδικασία, που προβλέπεται, αφορά και τη συντόμευση της καταβολής».

«Πράγματι, έχουμε μεγάλο διάστημα από την ημέρα της αίτησης μέχρι την ημέρα της καταβολής. Αυτό έχει να κάνει ασφαλώς και με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της σύνταξης -ιδιαίτερα όταν είναι διαδοχική η ασφάλιση- αλλά είναι θέματα που προσπαθούμε με συνεχείς παρεμβάσεις να τα αντιμετωπίζουμε».

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνει: «Το ΕΤΕΑ θα λειτουργήσει στη βάση της εξασφάλισης μακροπρόθεσμα της αναλογικής ισσορροπίας του συστήματος με αυστηρή διασύνδεση εισφορών-παροχών. Έτσι, θα έχουμε ταυτόχρονα τη βραχυπρόθεσμη οικονομική ισορροπία με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας και όποιες αναπροσαρμογές θα γίνουν με βάση αυτό το σύστημα».

Διαβάστε επίσης