Άλλες δυο φορές στηθηκαν κάλπες μήνα Αύγουστο

Η μία το 1910 και η άλλη το 1928

Την αυτοδύναμη νίκη με καθαρή και άνετη πλειοψηφία επιμένει να βάζει ως στρατηγικό στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις κάλπες της 21ης Ιουνίου. Κι όχι άδικα αφού για τα δύσκολα προβλήματα της κοινωνίας (π.χ. αναμόρφωση ΕΣΥ) οι λύσεις δεν μπορούν να περιμένουν και οι απαιτούμενες τομές θέλουν ισχυρή εντολή για να γίνουν πράξη. Σε αυτή τη λογική βάζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης τον αστερίσκο των τρίτων εκλογών τον Αύγουστο. Ο λόγος απλός: να αποφύγει την αποσυσπείρωση και τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις από την… υπερσιγουριά της νίκης.

Όσο παράδοξο, πάντως, κι αν ακούγεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων βουλευτικών εκλογών κάπου μεταξύ των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των πρώτων του Αυγούστου, τότε δηλαδή που οι αδειούχοι του Αυγούστου θα είναι με τα μπαγκάζια υπό μάλης καλό είναι να θυμόμαστε ότι έχουν υπάρξει άλλες δύο φορές που οι Έλληνες ψηφοφόροι υποχρεώθηκαν να πάνε αυγουστιάτικα στις κάλπες. Η μία ήταν η 8η Αυγούστου του 1910 –που μάλιστα δεν ήταν Κυριακή αλλά Δευτέρα– και ήταν οι εκλογές που κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η δεύτερη φορά ήταν η 19ης Αυγούστου του 1928 όπου νικητής (με 46,94%) και τροπαιούχος (με 178 έδρες) βγήκε το Κόμμα Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου. Θα πει, βέβαια τώρα κάποιος ότι αυτά συνέβησαν πριν από 100 χρόνια. Σωστό! Αλλά δεν θα του κακόπεφτε ένα τέτοιο αποτέλεσμα του Κυριάκου κι ας στήνονταν οι κάλπες και στις… 32 Αυγούστου!!!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα