Αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα στην προκλητικότητα της Τουρκίας

«Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έκτακτη ενίσχυση 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Οι κοινές δηλώσεις από τον Έβρο

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΕΕ στις Καστανιές του Έβρου.

Μία τοποθέτηση της ηγεσίας της ΕΕ που δείχνει έμπρακτα την στήριξη της ευρωπαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα -έστω και λίγο καθυστερημένα- απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, όπου εκτοξεύει απειλές με όπλο τους μετανάστες.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επιθεώρησαν με ελικόπτερο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς της Τουρκίας

«Το ζήτημα δεν είναι πλέον προσφυγικό, αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης που εξελίσσεται με σχέδιο, μετατρέποντας την Τουρκία σε διακινητή μεταναστών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επικεφαλής της ΕΕ και την ενημέρωσή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Οι δημόσιες απειλές του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με λεωφορεία και η βία που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να εισβάλουν στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την αλήθεια και διαψεύδουν την προπαγάνδα και τα fake news», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Τουρκία παραβιάζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ προσθέτοντας πως η παρουσία της ηγεσίας της Ευρώπης σήμερα στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Τονίζοντας πως η ΕΕ δεν έχει πράξει το σύνολο των υποχρεώσεών της, σημείωσε πάντως ότι η στήριξη που παρέχεται είναι σημαντική, όπως και το γεγονός πως είδαν ακριβώς τι έχει συμβεί.

«Είδαμε τι συμβαίνει μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα», ανέφερε καθώς και το γεγονός πως η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της επιχειρώντας να στείλει παρανόμως χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα εκβιάζοντας την Ευρώπη.

«Θα προστατέψουμε τα ελληνικά σύνορα και τα σύνορα της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προστατέψει με κάθε τρόπο «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

«Η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική για την προστασία των συνόρων», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια σε ένα πολιτικό παιχνίδι».

Αναφερόμενος στη Frontex, τόνισε ότι ο στόχος της δημιουργίας της είναι για να μοιραστούμε το βάρος της προστασίας των συνόρων.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σοφά τον χρόνο που πέρασε από την τελευταία μεταναστευτική κρίση», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Είναι δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, πολλοί άνθρωποι έμειναν ξάγρυπνοι τις τελευταίες για να κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα που η απειλή της αποστολής εκατοντάδων χιλιάδων στην Ευρώπη έχει υλοποιηθεί αλλά ανεπιτυχώς, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση».

Σαρλ Μισέλ: Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος του Συμβουλίου και εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς, όπως είπε, «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ, επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε: «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο». Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης, τόνισε ότι «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον. Ζούμε, ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», είπε επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τη χρηματική έκτακτη βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.

Νταβίντ Σασόλι: Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί, έχουμε ανάγκη ενός πράγματος και το βλέπουμε καθημερινά. Να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τόνισε «Είμαι πολύ ανήσυχος που πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν συναισθάνονται»

«Οφείλει να είναι η Ευρώπη που θα ασκήσει μεταναστευτική πολιτική», είπε ο Νταβίντ Σασόλι

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα σε όλους όσους προσπαθούν να προστατέψουν ανθρώπους, να μην σωρεύονται δεινά και βάσανα. Στην Ελλάδα υπάρχουν ανήλικα ασυνόδευτα. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους», υπογράμμισε κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας: Αναγνωρίσουμε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας. Είναι μαζί μου ο υπουργός Εσωτερικών που θα είναι πρόεδρος της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις βασίζονται στις ενέργειες και των δύο μας. Θα αποτρέψουμε την επανάληψη των φαινομένων του 2015- 2016, πρέπει να πάρουμε τα μηνύματα από την εμπειρία του παρελθόντος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα