Άλλο ιδεολόγος Σαντς κι άλλος δολοφόνος Κουφοντίνας

Και η διαφορά του με τον Ενρίκο Μπερλίνγκουερ

Οι οπαδοί του Κουφοντίνα από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε την απεργία πείνας θέλουν να παρομοιάσουν τον πολυισοβίτη δολοφόνο με τον Μπόμπι Σαντς. Ο Ιρλανδός πέθανε στις 5 Μαΐου του 1981 (επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ) μετά από απεργία πείνας 66 ημερών. Ο Σαντς, μέλος του ΙΡΑ, διαμαρτυρήθηκε επειδή του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του πολιτικού κρατούμενου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απεργίας, εκλέχθηκε βουλευτής στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ως υποψήφιος του Anti H-Block, δηλαδή του συνδυασμού των υποστηρικτών των απεργών πείνας. Ο θάνατος του Μπόμπι Σαντς προκάλεσε ένα νέο κύμα στρατολόγησης και δραστηριότητας του ΙΡΑ.

Η διαφορά του Σαντς με τον Κουφοντίνα είναι ότι ο πρώτος αγωνίστηκε για την τιμή και την αξιοπρέπεια της φυλής και της φαμίλιας του και δεν σκότωσε κανέναν. Τουναντίον, ο Κουφοντίνας σκότωσε 11 ανθρώπους, τους περισσότερους πισώπλατα.

Η διαφορά με τον Μπερλίνγκουερ

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι «Ερυθρές ταξιαρχίες» στην Ιταλία απήγαγαν τον τότε πρωθυπουργό Άλντο Μόρο, εκβιάζοντας την Ιταλική κυβέρνηση να απελευθερώσει όσους τρομοκράτες ήταν στη φυλακή προκειμένου να τον απελευθερώσουν. Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε και οι τρομοκράτες δολοφόνησαν τον Μόρο.

Ο τότε γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ενρίκο Μπερλίνγκουερ, μία εμβληματική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής αριστεράς, μάζεψε περισσότερο από 5.000.000 κόσμο στις πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων της Ιταλίας σε διαδηλώσεις εναντίον της τρομοκρατίας. Ως συνέπεια αυτής της ενέργειας ήταν οι τρομοκράτες να χάσουν κάθε έρεισμα που θεωρούσαν ότι έχουν στην κοινωνία. Αυτές οι διαδηλώσεις αποτέλεσαν και την αρχή του τέλους της τρομοκρατίας στην Ιταλία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα