Άλλοι πετάνε κι άλλοι κόβουν κορδέλες

Το Πάσχα πέρασε, αλλά τα… πάθη για την ελληνική κυβέρνηση δεν σταμάτησαν την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς ο μήνας που ακολουθεί αναμένεται εξίσου «μεγάλος» και ανηφορικός πολιτικά. Ήδη το τριήμερο που ξεκίνησε χθες Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή είναι ακόμη ένας κρίσιμος σταθμός –μέχρι τον επόμενο φυσικά– για την Ελλάδα, καθώς στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον αναζητείται –τι άλλο;– ο συμβιβασμός που θα αφήσει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η «ικανοποίηση» συνίσταται στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει λογικών παραμέτρων και κάποιου βαθμού αναδιάρθρωση. Για δε τη Γερμανία, η ικανοποιητική εξέλιξη θα ήταν να μην υπάρξει ουδεμία δέσμευση σε εξειδικευμένες δράσεις απομείωσης του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές. Για την ελληνικά «κέρδη», ας μη συζητήσουμε. Η κυβέρνηση μοιάζει να παρακολουθεί το πόκερ που παίζεται για αυτήν χωρίς αυτήν, και η μόνη της ικανοποίηση είναι να ψηφίσει τα σκληρά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ ελπίζοντας στενόμυαλα και μικροπολιτικά ότι θα τα εφαρμόσει ο επόμενος κυβερνήτης στον οποίο θα φροντίσει επικοινωνιακά να του τα χρεώσει.

Ίσως γι’ αυτό, την ώρα που άλλα κράτη που χτυπήθηκαν κι αυτά από την κρίση ξεκίνησαν να πετούν, ενώ εμείς συνεχίζουμε να βουλιάζουμε. Η Κύπρος, λόγου χάριν, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη βλέπει τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν το αξιόχρεό της και έχει αφήσει πίσω τα μνημόνια. Πριν από λίγες ημέρες η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, σε «BB+» και πλέον οι κρατικοί τίτλοι απέχουν μία ακόμη βαθμίδα από την κατηγορία επενδυτικού βαθμού. Έτσι, το κυπριακό Δημόσιο βγαίνει σταδιακά από την κατηγορία «junk», ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,7% το 2017 και μέση ετήσια ανάπτυξη λίγο κάτω από 2,5% την περίοδο 2018-2020.

Η Ιρλανδία, επίσης, μπορεί θεωρητικά να κινδυνεύει από το Brexit, όμως οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν με τη μετακίνηση διεθνών τραπεζών στο Δουβλίνο. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ιρλανδία θεωρείται μεταξύ των πρώτων επιλογών για τη μετεγκατάσταση επενδυτικών τραπεζών.

Τελευταίο παράδειγμα η Ισλανδία, που μετά την πρόσφατη άρση των capital controls (σ.σ. βρίσκονταν σε ισχύ από το 2008 όταν κατέρρευσε το ισλανδικό τραπεζικό σύστημα), η χώρα αλλάζει σελίδα. Η είδηση ότι η Goldman Sachs επενδύει στην Arion Bank, την τράπεζα που προέκυψε από την εξυγίανση της χρεοκοπημένης Kaupthing, αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Αυτά είναι όμως κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία, όπως λέει ο στίχος. Γιατί εδώ κοιτάμε την κλεψύδρα που έχει γυρίσει και μετράει αντίστροφα τον χρόνο μέχρι τη διεξαγωγή ενός ακόμη Eurogroup, αυτό της 22ας Μαΐου.

Νέος στόχος, νέες ελπίδες κι άλλη μια παράταση για την ανάκαμψη που όλο έρχεται κι όλο κάπου κολλάει. Πιθανότατα σε κάποιο μποτιλιαρισμένο τούνελ της Ιονίας Οδού, που η κυβερνητική πλειοψηφία έτρεξε αυτάρεσκα να εγκαινιάσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Κι όταν κόπηκαν οι κορδέλες κι έφυγαν οι κάμερες, έμενε το μισοτελειωμένο έργο και οι εγκλωβισμένοι οδηγοί ο ένας πίσω από τον άλλον…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα