bpbg
bpbg

Αλλοπρόσαλλα «ακροβατικά» με τη στρατηγική κατά του κορωνοϊού

Την ώρα που απαγορεύονται –και σωστά– τα πανηγύρια, ανοίγουν τα σύνορα για την είσοδο επισκεπτών από υγειονομικά… κατακόκκινες χώρες

Για τους νεαρούς μιας άλλης μακρινής εποχής που είχαν ως ελάχιστη διέξοδο διασκέδασης τη βόλτα στο λούνα παρκ ή άλλα υπαίθρια –πανηγυριώτικα ως επί το πλείστον– θεάματα, ο μοτοσικλετιστής που αψηφούσε τους νόμους της βαρύτητας και έμπαινε στον «Γύρο του Θανάτου» προσέφερε στιγμές απόλαυσης με τα ακροβατικά του.

Σε ένα παρόμοιο ακροβατικό επιδίδεται η κυβέρνηση αναφορικά με τον χειρισμό της αυξητικής τάσης που δείχνει η καμπύλη των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η επιδεξιότητα του «ακροβάτη», εν προκειμένω της Επιτροπής των Σοφών επιστημόνων, που σε συνεργασία με την κυβέρνηση αντιμετώπισαν αποφασιστικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, μοιάζει να δίνει τη θέση της σε μία επικίνδυνη και πασιφανώς διφορούμενη άσκηση ισορροπίας ως προς την απόκρουση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Οι εικόνες που είδαμε το Σαββατοκύριακο με τον επικίνδυνο συγχρωτισμό σε μπιτς μπαρ και πανηγύρια οδήγησαν την κυβέρνηση στο να κάνει αποδεκτή τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, πρόταση που είχε καταθέσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Κι εδώ είναι που αρχίζουν οι ενστάσεις. Τι λένε αυτές; Ότι την ώρα που οι επιστήμονες δημοσιοποιούν τους φόβους τους να υποστεί η χώρα ένα δεύτερο «χτύπημα» του κορωνοϊου όχι το φθινόπωρο όπως εκτιμάτο αλλά τον Αύγουστο (σ.σ. χωρίς για την ώρα να υπάρχει επίσημη δημόσια ενημέρωση από το δίδυμο ΤσιόδραΧαρδαλία όπως συνέβαινε προ καιρού), αποφασίζεται το άνοιγμα των συνόρων για την υποδοχή επισκεπτών από «κόκκινες» υγειονομικά χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (με απευθείας πτήσεις από αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου), τη Σουηδία (από τις 22 Ιουλίου) ίσως και από τις ΗΠΑ (ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων) στα τέλη Ιουλίου.

Είναι προφανές ότι οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις πάρθηκαν με το βλέμμα στο… μακελειό που έχει υποστεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο το τι σώζεται, αλλά και το τι διακυβεύεται με αυτή τη στρατηγική. Διότι η κυβέρνηση μπροστά στο καθήκον να λύσει τον γρίφο των οικονομικών συνεπειών της συνεχιζόμενης πανδημία και να κόψει τον γόρδιο δεσμό της υγειονομικής ανασφάλειας των πολιτών, δείχνει να περνάει το γραμμικό μήνυμα ότι «αν πας στο πανηγύρι κολλάς, αν έρθεις από το αεροδρόμιο δεν κολλάς».

Και δυστυχώς με τον τρόπο αυτό η χαλαρότητα που όπως σωστά είπε ο κύριος Πέτσας θρέφει τον κορωνοϊό θα ανατροφοδοτείται όχι μόνο εξαιτίας μερικών άμυαλων συμπολιτών μας αλλά και κάποιων δυσνόητων πολιτικών του τύπου «βλέποντας και κάνοντας».

Διαβάστε επίσης