Άλλος δωρεές και άλλος διακοπές

Και οι δύο απέτυχαν να εκλέξουν ευρωβουλευτή στις εκλογές του Μαΐου. Και οι δύο αποσύρθηκαν και δεν κατέβηκαν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Όμως οι διαφορές τους αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά στη μετεκλογική περίοδο. Ο λόγος για το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα δύο κόμματα που έβαλαν λουκέτο. Το Ποτάμι με κάθε επισημότητα και με απόφαση των οργάνων του, ενώ οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου με έμμεσο τρόπο.

Κι όμως, ακόμη και το λουκέτο τα δύο κόμματα το αντιμετώπισαν διαφορετικά. Κατ’ αρχάς, το Ποτάμι τον Μάρτιο του 2019 έλαβε το ποσό των 901.127, 22 ευρώ που ήταν η κρατική επιχορήγηση συν τα χρήματα για ερευνητικούς σκοπούς. Από αυτά χρησιμοποίησε τις 400.000 για τον προεκλογικό αγώνα στις ευρωεκλογές και τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ με απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία επικυρώθηκε από τα όργανα του κόμματος, δόθηκαν ως δωρεά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για να χρησιμοποιηθούν ως υποτροφίες για τους πτυχιούχους. Μάλιστα οι συγκεκριμένες υποτροφίες θα έχουν το όνομα «Σταύρος Τσακυράκης» στη μνήμη του συνταγματολόγου, που ήταν και υποψήφιος του Ποταμιού στις ευρωεκλογές του 2014. Εν συνεχεία, όταν ολοκληρώθηκε η εσωκομματική διαβούλευση και αποφασίστηκε από τα όργανα του κόμματος να κατεβούν τα ρολά στο Ποτάμι, ο Θεοδωράκης ανακοίνωσε πως τα 100.000 ευρώ που δικαιούται να λαμβάνει ετησίως το κόμμα μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές (καθώς έπιασε το όριο του 1,5%) τα επιστρέφει στο κράτος. Εάν δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, λόγω του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τότε τα χρήματα θα μεταφέρονται απ’ ευθείας στο Πανεπιστήμιο και για άλλες υποτροφίες των πτυχιούχων φοιτητών.

Τον περασμένο Μάρτιο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν το ποσό των 661.412,35 ευρώ, ως κρατική επιχορήγηση και ερευνητικούς σκοπούς. Μετά την αποτυχία στις ευρωεκλογές (έλαβαν ποσοστό 0,80%) αποφάσισαν να αποσυρθούν από τις εθνικές εκλογές και επί της ουσίας να βάλουν άτυπο λουκέτο, καθώς δεν δικαιούνται δεκάρα τσακιστή με βάση το ποσοστό για τα επόμενα χρόνια. Ουδείς φυσικά ενδιαφέρθηκε να ανακοινώσει το ποσό που ξοδεύτηκε στην προεκλογική καμπάνια του Μαΐου, εάν έμεινε στο ταμείο κάποιο ποσό και σε ποια… τσέπη βρίσκεται σήμερα.

 

Δωρεές και διακοπές

Τις ημέρες των εορτών το Ποτάμι αποφάσισε να αδειάσει τα γραφεία του επί της Σεβαστουπόλεως. Έτσι τα γραφεία, τα έπιπλα, ένα τραπέζι πιγκ πογκ που υπήρχε και διάφορα άλλα υλικά δόθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού. Μάλιστα πήγαν τα βαν και έκαναν και τη μεταφορά. Τα δε βιβλία που υπήρχαν στο Ποτάμι δωρίστηκαν στο βιβλιοπωλείο των αστέγων, μαζί με διαφημιστικά μπλουζάκια και φούτερ που υπήρχαν στην αποθήκη με το λογότυπο του Ποταμιού για να δοθούν στους άστεγους. Επί πλέον, η είδηση έγινε γνωστή από τον ιδρυτή του βιβλιοπωλείου αστέγων, Λεωνίδα Κουρσούμη, ο οποίος μέσω ανάρτησής του έγραψε: «Το Ποτάμι με αυτή την απλή και πρακτική του προσφορά, διότι περί προσφοράς πρόκειται, απέδειξε την εντιμότητά του», ξεκαθαρίζοντας πως τα ρούχα θα δοθούν σε ανθρώπους που «δεν έχουν ούτε φανέλα», ενώ το έντυπο υλικό του κόμματος θα διοχετευθεί στην ανακύκλωση από άνθρωπο που ζει την οικογένειά του μαζεύοντας χαρτόκουτα.

Λίγες ημέρες πριν το Ποτάμι «ξεφορτώσει» και τις τελευταίες προσφορές, τα ΜΜΕ έγραφαν ότι ο Πάνος Καμμένος έβαλε ενοικιαστήριο στο κτίριο που στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. επί της Λεωφόρου Συγγρού. Ένα κτίριο που είχε φτιάξει ο αείμνηστος πατέρας του, Ηλίας, και είναι ιδιοκτησίας του. Ο δε πρώην υπουργός αποφάσισε να κάνει την έκπληξη. Έτσι με τη σύζυγο του Έλενα Τζούλη απέφυγε τις Άλπεις, ως συνήθιζε, προτιμώντας να κάνει τις γιορτινές διακοπές του στις εξωτικές Μαλδίβες. Μάλιστα, οι άσπονδοι φίλοι του κ. Καμμένου υπολόγισαν ότι μόνο για να μεταβεί εκεί πρέπει να πλήρωσε για εισιτήρια τουλάχιστον 4.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης