Αμαρτίες Αθανασόπουλου παιδεύουσι… Ζερβό

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία με συνολική ζημία 74 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος υπηρεσιακών παραγόντων τής ΔΕΗ για το θέμα τής ματαίωσης κατασκευής νέου εργοστασίου τής επιχείρησης στη νότια Ρόδο. Η δίωξη, πέρα από τέσσερα μέλη τού Δ.Σ. της επιχείρησης, στρέφεται κι εναντίον τού πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Τάκη Αθανασόπουλου και του νυν Αρθούρου Ζερβού.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ΔΕΗ αποφάσισε την ανέγερση νέου εργοστασίου στη νότια Ρόδο, συγκεκριμένα στην θέση «Πλάκα Στενή» στην Κατταβιά. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων και η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την έκδοση αδειών από την Πολεοδομία αλλά και για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Τα στελέχη τής ΔΕΗ κατηγορούνται πως έσπευσαν να συνάψουν σύμβαση μίσθωσης με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) για το ακίνητο που απαιτείτο χωρίς να έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, το οποίο κι ενοικίασε για χρονικό διάστημα ενός έτους και τριών μηνών. Για τη μίσθωση η ΔΕΗ φέρεται να κατάβαλε συνολικώς το ποσό των 115.000 ευρώ.

Ακολούθησε η απόρριψη της έγκρισης από την Πολεοδομία με το αιτιολογικό πως η ΔΕΗ ήταν μισθωτής κι όχι ιδιοκτήτης τού ακινήτου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αγορά τής έκτασης από την ΚΕΔ στην οποία και καταβλήθηκε το ποσό των 3.300.000 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ πλήρωσε και τα έξοδα που έγιναν (συνολικό ποσό 3.440.000 ευρώ). Ακολούθως, η ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη. Η κατασκευαστική εταιρία εγκατάστησε μηχανήματα και προσωπικό για να ξεκινήσουν οι εργασίες, και για τα δύο χρόνια που διήρκησαν όλα αυτά η ΔΕΗ τής κατάβαλε το συνολικό ποσό των 66.700.000 ευρώ.

Το εργοστάσιο, ωστόσο, δε δημιουργήθηκε ποτέ, ενώ το θέμα μπλόκαρε και με την απόφαση του Συμβουλίου τής Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει ο περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής. Μετά από το «πάγωμα» των εργασιών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση από τη ΔΕΗ ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ για αθέτηση της συμφωνίας. Η υπόθεση τελικώς έκλεισε εξωδικαστικώς, με την Επιχείρηση να καταβάλλει το ποσό των 4.250.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, η επίμαχη υπόθεση αφορά σύμβαση που υπογράφηκε επί προεδρίας Τάκη Αθανασόπουλου. Η διοίκηση Ζερβού έλαβε γνώση της όταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατάθεσε την αγωγή αποζημίωσης, ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου η ΔΕΗ να μη ζημιωθεί περισσότερο, ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της προέκρινε τη λύση τής προσφυγής σε διαιτησία με τη συμμετοχή μάλιστα δικαστικού. Με αυτόν τον τρόπο η Επιχείρηση κατόρθωσε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και να καταβάλει δηλαδή ένα ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτούσε δικαστικώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και το έργο τής κατασκευής του νέου εργοστασίου στη Ρόδο να προχωρήσει. Κι αυτό αφού η νυν διοίκηση κατέβαλε προσπάθειες και κατάφερε να πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την κατασκευή του έργου, με αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν το έργο της κατασκευής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα