Αμερικανικό «φροντιστήριο» σε Ουκρανούς για χρήση Patriot

Ο αμερικανικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την παράδοση στην Ουκρανία μίας συστοιχίας του αμερικανικού αντιιεροπορικού συστήματος προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα έναντι των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

Στα αμερικανικά στρατιωτικά θρανία κάθονται εδώ και μερικές ημέρες περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες προκειμένου να «διδαχτούν» τη λειτουργία-χειρισμό καθώς και τη συντήρηση του συστήματος του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot.

Οι Patriot αποτελούν το πετράδι του αντιαεροπορικού στέμματος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τους οποίους η κυβέρνηση Ζελένσκι ζητά εδώ και καιρό να της παραδοθούν στην ώστε να υψωθεί μία ουκρανική ομπρέλα προστασίας από τις επιθέσεις που εξαπολύει από αέρος η Ρωσία. Μάλιστα όταν στα τέλη του 2022 ο Ζελένσκι έκανε ταξίδι-«αστραπή» στην Ουάσινγκτον είχε κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι η παράδοση ενός τέτοιου όπλου θα ήταν «ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου για την Ουκρανία».

Την ίδια εκτίμηση για την αμυντική αποτελεσματικότητα του συστήματος έχει και η Ουάσινγκτον με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, στρατηγό Πατ Ράιντερ, να υποστηρίζει ότι «μόλις βρεθεί στο έδαφος, το Patriot (…) θα συμβάλει στην ουκρανική αεράμυνα και θα παράσχει στον ουκρανικό λαό πρόσθετα μέσα για να αμυνθεί από τις τρέχουσες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις».

Θυμίζεται ότι μία τέτοια αεροπορική επίθεση έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, στα ανατολικά της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση μίας πολυώροφης πολυκατοικίας 1.700 ενοίκων. Αποτέλεσμα; Ο μέχρι στιγμής απολογισμός μετράει 40 νεκρούς –μεταξύ των οποίων τρία παιδιά–, 79 τραυματίες και 30 αγνοούμενους.

Ο αμερικανικός σχεδιασμός περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την παράδοση στην Ουκρανία μίας συστοιχίας Patriot (σ.σ. κάθε συστοιχία μπορεί να «φοράει» ως 8 εκτοξευτές, με τέσσερις πυραύλους ανά εκτοξευτή). Κάθε πύραυλος του συστήματος Patriot  κοστίζει 3-4 εκατ. δολάρια αλλά τα αξίζουν τα λεφτά τους δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να καταρρίψουν πυραύλους Κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας και αεροσκάφη, σε υψόμετρο σημαντικά υψηλότερο από αυτό των αμυντικών συστημάτων που είχαν προβλεφθεί μέχρι τότε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα