bpbg
bpbg

Αμερικανός Πρέσβης: Τα νησιά έχουν δικαίωμα θαλασσίων ζωνών

Για εμας τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με την ξηρά και δεν στηρίζουμε τις μονομερείς ενέργειες» ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, συνομιλώντας με έλληνες δημοσιογράφους που παρευρέθηκανσ την πρεσβευτική κατοικία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ο Τζ. Πάιατ χαρακτήρισε «ανόητη» την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης παραφούσκωσαν το θέμα, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση λε΄γοντας χαρακτηριστικά:

«Φυσικά θα έχουμε ανάμειξη και ασφαλώς θέλουμε να δούμε αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε δύο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση, και, ναι, θα πάρουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες όπως κάναμε και στο παρελθόν». Ως παραδείγματα ανέφερε τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Εβρο και τον διεμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό στα Ιμια.

«Και τότε σηκώσαμε το τηλέφωνο και τώρα θα το σηκώσουμε. Εχει η σημερινή συγκυρία μια δραματική διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν; Οχι» απάντησε στο δικό του ερώτημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων» ο Τζ. Πάιατ χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένη» την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Το κάνω πολλά χρόνια αυτό, αλλά λίγες φορές βλέπω αυτή την επιτυχία» τόνισε. Και πρόσθεσε ότι στη διπλωματία είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές σχέσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εντύπωση ότι είναι κάποιος που μπορούμε να εμπιστευτούμε, ότι μοιράζεται το ίδιο όραμα με την Αμερική για τον κόσμο. Αυτό το είδος εμπιστοσύνης είναι πιο σημαντικό από τις δημόσιες δηλώσεις» ήταν το δικό του μήνυμα.

Τα ενδιαφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ συγκλίνουν, σημείωσε ο αμερικανός πρεσβευτής, αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιοχή.

Επανέλαβε τις ανακοινώσεις του ιδίου και του Στέιτ Ντιπαρτμεντ ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα θαλασσίων ζωνών όπως και η ηπειρωτική χώρα και ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι προκλητικό, αλλά, όπως διευκρίνισε, οι ΗΠΑ δεν του έχουν ακόμα αποδώσει τον χαρακτηρισμό «παράνομο». «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει, επιστρέψαμε στην εποχή του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων» σημείωσε.

«Εχουμε την ίδια οπτική». Απέφυγε τις προβλέψεις για θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εκτίμησε όμως ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη της με τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Πάιατ επισήμανε ότι ο Μητσοτάκης χάραξε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και ανέδειξε τις ελληνικές ανησυχίες για τα θέματα ασφάλειας που προκαλεί η στάση της Τουρκίας, αλλά – όπως είπε – ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι δεν θέλει να διακοπεί ο διάλογος με την Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

«Στα μεγάλα ζητήματα που περιβάλλουν την Τουρκία έχουμε την ίδια οπτική, να μην απομακρυνθεί η Τουρκία από τη Δύση. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ καλή δουλειά για να αναδείξει τη σημασία του ρόλου της Ελλάδας χωρίς να προσπαθεί να μειώσει την Τουρκία. Και ήταν σαφής ότι δεν θέλει να λυθούν οι διαφορές με στρατιωτικά μέσα αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο και τον διάλογο, αναβιώνοντας τον διάλογο για τα ΜΟΕ» σημείωσε.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα» ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο επιτυχημένα σημεία της επίσκεψης το γεγονός ότι, παρά το θορυβώδες περιβάλλον στο Οβάλ Γραφείο, ο Πρωθυπουργός διέκοψε τον Τραμπ και παρενέβη παρουσιάζοντας με καθαρότητα τις ελληνικές θέσεις.

Ακόμα είπε ότι έχει γίνει πρόοδος και σε άλλους τομείς, όπως η παιδεία και οι επενδύσεις, ότι οι αμερικανοί επιχειρηματίες ενθαρύνθηκαν τόσο από τα μηνύματα του έλληνα Πρωθυπουργού όσο και από τη στήριξη που έλαβε από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να «βάλει το χεράκι της» και να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά με τα F-35 ανέφερε ότι ξεκίνησε ο διάλογος, ο οποίος προβλέπεται να είναι μακρύς και ότι προηγείται η αναβάθμιση των F-16.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στην Ουάσιγκτον θεωρούν επιτυχημένη την εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες ήταν πολύ καλές με την προηγούμενη κυβέρνηση και έγιναν εξαιρετικές με τη σημερινή, και προανήγγειλε ότι θα ενημερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπως είχε κάνει και το 2017, όταν είχε ενημερώσει τη ΝΔ για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης