Άμυνα με τα μέτρα και αντεπίθεση με το εμβόλιο – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για αυστηρή τήρηση των μέτρων την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Θεοφανίων έκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Από χθες αναπτύσσουμε δύο παράλληλες προσπάθειες.

Άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας και αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό και που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού».

«Σε ότι αφορά στην άμυνα ξέρουμε όλη τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια ότι η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Γι’ αυτό τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν.

Η διατήρηση του Rt του ιού χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στην μονάδα δεν επιτρέπει εφησυχασμό», εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια του briefing.

«Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση «Ελευθερία», που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και – όπου αυτό είναι απαραίτητο – των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία», ανέφερε.

«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την πρώτη μετά τα Χριστούγεννα εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Nωρίτερα σημείωσε: «Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας. Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα ωστόσο τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από άλλες χώρες.

Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το ECDC η χώρα μας με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος είναι σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ευρώπης στο πράσινο, με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα».

Για σχολεία και λιανεμπόριο

Για τα σχολεία, το λιανεμπόριο και την εστίαση: «Κατ’ αρχάς ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις επτά Ιανουαρίου. Μέχρι τότε έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ σχολαστικά προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια όπως έχει σχεδιαστεί.

Όσον αφορά για τα σχολεία εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοιξουν τα σχολεία.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα είμαστε στην επόμενη εβδομάδα ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων ποια θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ ιδίως στις ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας».

«Κατ’ αρχάς είναι ξεκάθαρο πως σε αυτή τη συγκυρία, στους πρώτους μήνες του εμβολιασμού έχουμε ζήτημα υψηλότερης ζήτησης από την προσφορά εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Μέχρι τέλος του Ιανουαρίου θα έχουμε με σιγουριά το εμβόλιο της Pfizer, περιμένουμε 429 χιλιάδες δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου και περιμένουμε από τις 6 Ιανουαρίου και μετά αν όλα πάνε καλά να έχουμε την έγκριση και το εμβολίου της Moderna και σιγά σιγά και των άλλων εταιριών», συμπλήρωσε στην πορεία.

Για την πιθανότητα τρίτου κύματος μέσα στον Γενάρη σημείωσε: «Αυτό εξαρτάται (σ.σ. αν θα εμφανιστεί τρίτο κύμα) από τη συμπεριφορά όλων μας και από τα μέτρα που λαμβάνουμε.

Επομένως με την προσοχή του καθενός και καθεμίας από εμάς, με την τήρηση των μέτρων που συστήνουν οι ειδικοί δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε ξανά τις αντοχές του συστήματος υγείας με ένα τρίτο κύμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα