Αν χρειαστεί, τα εμβόλια θα τροποποιηθούν για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα, διαβεβαιώνει η ΕΕ

Επιστήμονες και φαρμακοβιομηχανίες «συμμερίζονται» την ανησυχία της Κομισιόν για τη νέα παραλλαγή - Έκκληση για εμβολιασμό

Τα συμβόλαια που έχει συνάψει η ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες προβλέπουν «άμεση τροποποίηση» των εμβολίων Covid-19 σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων παραλλαγών, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου για το στέλεχος της Μποτσουάνα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως επικοινώνησε με επιστήμονες και φαρμακοβιομηχανίες και διαπίστωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ένα κρούσμα της οποίας ανιχνεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή στο Βέλγιο.

«Η είδηση της νέας παραλλαγής είναι πολύ ανησυχητικά», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής, καλώντας τους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν και να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι», τόνισε.

Σε ετοιμότητα Pfizer και BioNTech

Λίγο νωρίτερα, η γερμανική BioNTech ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη Pfizer για τη διερεύνηση της παραλλαγής B.1.1.529 και θα ανακοινώσει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών για το κατά πόσο το νέο στέλεχος διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Σε περίπτωση που χρειαστεί, το εμβόλιο mRNA θα προσαρμοστεί στο νέο στέλεχος «σε λιγότερο από έξι εβδομάδες» δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», είπε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, Βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν πως το B.1.1.529 φέρει 32 μεταλλάξεις -τρεις φορές περισσότερες από ό,τι το στέλεχος Δέλτα- στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ωστόσο εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε πως θα περάσουν «αρκετές εβδομάδες» μέχρι να αποσαφηνιστεί αν οι μεταλλάξεις αυτές αυξάνουν τη μεταδοτικότητα ή την παθογένεια του κορωνοϊού.

Ο ΠΟΥ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην σπεύσει να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς πριν υπάρξουν σαφή επιστημονικά δεδομένα.

Ωστόσο η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ακόμα πως η Επιτροπή έχει προτείνει απαγόρευση των πτήσεων από χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής, δεδομένου ότι αρκετές δεκάδες κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Νότια Αφρική και Μποτσουάνα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρίαση εκπροσώπων από τις 27 χώρες-μέλη.

Ήδη, χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία και το Ισραήλ έχουν κλείσει τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα