Αν πας στο CAS, θα τη φας…

Όπως είναι γνωστό, ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έχουν προσφύγει στο CAS, με διαφορετικά αιτήματα ο καθένας.

Ο μεν ΠΑΟΚ κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την ποινή της αφαίρεσης 7 βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος.

Ο δε Ολυμπιακός επίσης κατά της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ διότι δεν επέβαλε την ποινή του υποβιβασμού στον ΠΑΟΚ.

Όσοι έχουν έστω και μια μικρή σχέση με τα αθλητικά νομικά, τους ισχύοντες κανονισμούς, αλλά και τους κανόνες που διέπουν τις αποφάσεις του CAS, δεν χρειάζεται παραπάνω από πέντε λεπτά για να αντιληφθούν ότι και οι δύο προσφυγές δεν έχουν καμία τύχη και είναι προφανές ότι κατετέθησαν προκειμένου να ικανοποιηθεί μια μερίδα των οπαδών των δύο ΠΑΕ που βλέπουν ως ορκισμένοι εχθροί τον αντίπαλό τους, αφού οι μεν «μαυρόασπροι» πιπιλίζουν την καραμέλα ότι «στηθήκανε» στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας από την ΕΕΑ και την Επιτροπή Εφέσεων, οι δε «ερυθρόλευκοι» ότι η Εφέσεων χαρίστηκε στον ΠΑΟΚ αφού δεν τον υποβίβασε.

Φυσικά, και οι δύο απόψεις που αναπτύσσονται στο περιεχόμενο των κατατεθέντων προσφυγών στο CAS αποτελούν έναν αίολο νομικό ισχυρισμό, που όμως επιτρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της απόρριψης από το CAS να ταΐζουν με «σανό» τους φανατικούς οπαδούς τους.

Ας ξεκινήσουμε από τον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή Εφέσεων δεν έπρεπε να εγκρίνει την πρωτοβάθμια απόφαση για αφαίρεση 7 βαθμών, αλλά να την ακυρώσει. Στο Σκεπτικό όμως της Επιτροπής Εφέσεων, σαφώς αναφέρεται ότι η διαπίστωση ύπαρξης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης από την ΕΕΑ αποτελεί δέσμευση γι’ αυτήν, η δε επιβληθείσα ποινή έχει προσδιοριστεί με νόμο (τη γνωστή τροπολογία Γεραπετρίτη, σύμφωνα με την οποία η περίπτωση πολυϊδιοκτησίας τιμωρείται με αφαίρεση 7 βαθμών, και όχι με υποβιβασμό).

Το CAS, μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις, ότι η ποινή στην ουσία της επεβλήθη με βάση το Εθνικό Δίκαιο –αφού οι αποφάσεις της ΕΕΑ προσβάλλονται μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας– θα δηλώσει ως διαιτητικό δικαστήριο αναρμόδιο να επιληφθεί και να κρίνει ως σωστή ή εσφαλμένη οποιαδήποτε απόφαση που άπτεται της νομοθεσίας κάθε χώρας. Με απλά ελληνικά, θα απορρίψει την προσφυγή ως αναρμόδιο όργανο για την εκδίκασή της.

Συνεχίζουμε με την προσφυγή του Ολυμπιακού.

Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για αφαίρεση  7 βαθμών, όπως προαναφέραμε, στηρίχτηκε στη γνωστή τροπολογία Γεραπετρίτη. Κατά συνέπεια, όπως και με τον ΠΑΟΚ, έτσι και με τον Ολυμπιακό το CAS δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει αν ο ελληνικός νόμος είναι σωστός ή εσφαλμένος, με αποτέλεσμα ομοίως να απορρίψει την προσφυγή του ως αναρμόδιο όργανο.

Βεβαίως, η τροπολογία Γεραπετρίτη, που έσωσε τον ΠΑΟΚ, κατετέθη και ψηφίστηκε μεσούντος του πρωταθλήματος. Δηλαδή, με λίγα λόγια, παρενέβη στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πληροφορηθεί αν ο Ολυμπιακός προσέφυγε σε διεθνείς ομοσπονδίες, FIFA και UEFA, για να καταγγείλει την παρέμβαση αυτή. Επιπλέον, από όσα ενθυμούμεθα, οι κ.κ. Τσέφεριν και Κλαρκ όταν ήλθαν στην Ελλάδα ένα μήνα μετά την ψήφιση της τροπολογίας από την Ελληνική Βουλή, κατάπιαν αμάσητη την παρέμβαση αυτή στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, προτιμώντας να μασήσουν τα εκλεκτά εδέσματα που τους σερβίριζαν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος και ο επιτελικός Γεραπετρίτης.

Επίσης, ενώ κατ’ ουσίαν στην προσφυγή του ο Ολυμπιακός στρέφεται κατά της τροπολογίας Γεραπετρίτη, τα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ λιβανίζουν νυχθημερόν τον υπουργό Επικρατείας.

Το ερώτημα γιατί προσφεύγει ο Ολυμπιακός στο CAS, πέραν της ικανοποίησης κάποιων φανατικών οπαδών του, απαντάται και μέσω της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων που παρέχει το δικαίωμα στην ΠΑΕ να παρίσταται ως διάδικος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Τι φοβάται ο Ολυμπιακός; Όταν οι «δικαστές» του CAS είναι 104 τον αριθμό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και εκπρόσωποι της Σομαλίας, της Γουινέας, και άλλων εθνών που ενδεχομένως να παρίστανται στις εκδικάσεις του Ανωτάτου Αθλητικού Δικαστηρίου με χαλκά στη μύτη ή στα αυτιά, και με δεδομένη τη διαδικασία όπου οι δύο ΠΑΕ επιλέγουν έναν δικαστή της αρεσκείας τους, και αν συμφωνήσουν στον τρίτο έχει καλώς, διαφορετικά τον ορίζει το CAS, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τους «ερυθρόλευκους» φόβους.

Έτσι, θέλοντας να αποφύγουν κάποιον δικαστή, τύπου Σκουτέρη, που να βασανίζεται μέχρι τα ξημερώματα για το τι απόφαση θα βγάλει, προτίμησαν να είναι παρόντες προβάλλοντας ως αίτημά τους τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, ικανοποιώντας έτσι μια μερίδα οπαδών τους.

Κερδισμένοι από τις δύο αυτές προσφυγές είναι σίγουρα οι δικηγόροι τόσο οι Ελβετοί, όσο και οι εγχώριοι. Επίσης ικανοποιημένο είναι και το CAS, όπου με μια συνοπτική διαδικασία θα εισπράξει ως παράβολο 80.000 ευρώ περίπου. Μέχρι στιγμής, δεν έχει  γίνει γνωστό αν οι παριστάμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι, για τον ΠΑΟΚ ο κ. Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, και  για τον Ολυμπιακό η κα Λίνα Σουλούκου, δικαιούνται επιδόματος για εργασία εκτός έδρας…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα