«Αν το κράτος επενδύσει 5 δισ. ευρώ τον χρόνο θα ωθηθεί η οικονομία»

Ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης αποφασίστηκε τελικά να είναι ο υπουργός Οικονομικών, αντί για τον ομογενή Νίκο Οικονομίδη που είναι στενός φίλος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής του NET Institute.

Είναι ακόμα καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business στο New York University. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα ο ίδιος εξειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου.

Ο Νίκος Οικονομίδης ήταν σύμβουλος στην Federal Trade Commission των ΗΠΑ, αλλά και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, στους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας. Μάλιστα, έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Columbia και Stanford.

Ο καθηγητής Οικονομικών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» μίλησε για την επόμενη ημέρα και τις αλλαγές που θα έκανε αν αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών. «Με κατάλληλη στόχευση, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων από άνω του 25% σε 15% μέσα σε δύο χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομίδης, του οποίο ο κύριος στόχος θα είναι να χρησιμοποιήσει σε παραγωγικές επενδύσεις τα χρήματα τα οποία θα δανειστεί η Ελλάδα από τις εκδόσεις ομολόγων.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία τα κονδύλια από νέες εκδόσεις ομολόγων να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις – τέτοιες, μάλιστα, που να έχουν απόδοση πάνω από 5%, που είναι το μέσο κόστος σήμερα του καινούργιου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Αν το κράτος καταφέρει να κάνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ τον χρόνο –2% με 3% του ΑΕΠ– και προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για κοινά επενδυτικά εγχειρήματα, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία», αναφέρει για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας.

Για το χρέος εκτιμά πως η επιμήκυνση των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και από τον EFSF στα 75 έτη μπορεί να επιφέρει μείωση της καθαράς παρούσας αξίας του κατά τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος στην συνέντευξή του.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα