Αναβλήθηκε η δίκη του Δημήτρη Καπράνου

Για τις 27 Ιανουαρίου του 2014 αναβλήθηκε η δίκη του πρώην προέδρου του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων, Δημήτρη Καπράνου ,που κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για ζημιογόνο δομημένο ομόλογο.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με βαριές κατηγορίες για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, του Ασφαλιστικού Ταμεία των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ), μαζί με τον Δημήτρη Καπράνο που φέρεται ως ο βασικός κατηγορούμενος έχουν παραπεμφθεί ακόμα εννέα άτομα.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), Νίκο Δεσποτόπουλο, πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου “Μεταξά”, ο οποίος είναι ο μόνος που παραμένει προφυλακισμένος (και μάλιστα στο ίδιο κελί με τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο) καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

Ο Δημήτρης Καπράνος που είχε επίσης κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, στην εκπνοή του 18μήνου.

Οι δέκα κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το βούλευμα, θα δικαστούν για τα κακουργήματα (κατά περίσταση) της απάτης από κοινού σε βάρος ΝΠΔΔ, της απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), αλλά και της δωροδοκίας.

Με το βούλευμα έπαυσε η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του Κ. Χρηστίδη.

Καθοριστικό ρόλο για την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, η οποία τελικά αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους, φέρεται πως είχε παίξει η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ομόλογο, έχει ισχυριστεί ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

Διαβάστε επίσης