bpbg
bpbg

Aναδιάρθρωση:Υπάρχει και… φιλότιμο;

Η εποχή του Μαυρογυαλούρου επιστρέφει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τη Δευτέρα ήλθε η ώρα να πάρουμε την απάντηση στο ερώτημα: «Υπάρχει και… φιλότιμο;» Γιατί ο Αλέκος Σακελλάριος δίνει απαντήσεις και η περιπέτεια στην αλησμόνητη ταινία του Φίνου, 55 χρόνια πριν, έχει happy end, αλλά τα ηθικά διδάγματα φαίνεται ότι δεν ακούμπησαν τους προύχοντες του ποδοσφαίρου.

Πώς αγαπά κανείς τον χώρο του, όταν δεν μπορεί να μετριάσει ή να εξαλείψει την αθλιότητα που τον περιτριγυρίζει, όταν δεν ταπεινώσει τον εαυτό του και δεν σηκώσει μανίκια να δουλέψει, όταν όχι μόνο δεν τον απεγκλωβίζει από τη δυστυχία του, αλλά του δίνει τη χαριστική βολή να πάει στον πάτο;

Γιατί η αναδιάρθρωση που μαγειρεύει η ΕΠΟ στη λογική τού… και κατηγορία θα σας χαρίσω, δίνει τη χαριστική βολή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι άνθρωποι που χρόνια τώρα δεν μπορούν να διοργανώσουν έναν τελικό Κυπέλλου, αποφασίζουν κόντρα στους ειδικούς και τις εκθέσεις τους να κάνουν μια αναδιάρθρωση, ικανοποιώντας όσους περισσότερους μπορούν παραμονές των εκλογών της Ομοσπονδίας.

Προτάσσουν το να είναι αρεστοί από το να είναι χρήσιμοι. Αυτήν τη φορά όμως το τερμάτισαν και είναι αποφασισμένοι να ρίξουν τη χαριστική βολή. Θα ψάχνουν σύντομα να μετατοπίσουν τις ευθύνες, γιατί δεν θα βρίσκουν τις κατάλληλες εμπορικές συμφωνίες και το τίμημα που απαιτείται για τηλεοπτικά και διαφημιστικά δικαιώματα, σε μια σεζόν που θα έχει τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού,.

Το «δώσε και μένα, μπάρμπα» θα ακουστεί τη Δευτέρα αρχικά στη συνεδρίαση της Super League1 και στη συνέχεια στην ΕΠΟ που θα πάρει και την απόφαση για αναδιάρθρωση.

 

Από την κωμωδία στο δράμα

Υπό φυσιολογικές συνθήκες χθες θα είχε γίνει ο τελικός Κυπέλλου και τη Δευτέρα θα έπρεπε να οριστεί το διπλό μπαράζ που ήταν να διεξαχθεί ανάμεσα στην προτελευταία ομάδα της Super League1 (Ξάνθη) και στη δεύτερη της Super League2 (Απόλλων Σμύρνης).

Αυτά όμως σε μια κανονική ποδοσφαιρική χώρα, καθώς η ΕΠΟ του Γραμμένου και της παρέας του λειτουργεί με άλλα κριτήρια. Ο Απόλλων Σμύρνης βρίσκεται σε αγωνιστική απραξία σχεδόν πέντε μηνών αφού το τελευταίο παιχνίδι που έδωσε ήταν στις 5 Μαρτίου. Ως εκ τούτου το διπλό μπαράζ με την Ξάνθη, αποτελούσε παιχνίδι… σημαδεμένης τράπουλας.

Τι θα συμβεί όμως τη Δευτέρα; Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα, καθώς οι καλοκαιρινές μέρες είναι μεγάλες, και το παράδοξο οι ποδοσφαιρικές νύχτες μεγαλύτερες. Μπορεί να κοιμηθείς στη Super League2 και να ξυπνήσεις στη Super League1 και το αντίστροφο.

Το πρώτο και πιθανότερο σενάριο αναφέρει πως δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα από την πρώτη κατηγορία, οπότε ο Πανιώνιος τη γλιτώνει, όπως και η Ξάνθη που θα έδινε μπαράζ, και θα ανέβουν οι δύο πρώτοι της δεύτερης κατηγορίας. Ο ΠΑΣ Γιάννινα με το σπαθί του βάσει της προκήρυξης και ο Απόλλων Σμύρνης δίχως τη βάσανο των μπαράζ. Σε αυτό το ενδεχόμενο οι ομάδες θα γίνουν 16. Εφόσον επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε τα πλέι-οφ και πλέι-άουτ στη Super League1 δύσκολα θα διεξαχθούν από τη νέα σεζόν, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των αγωνιστικών σε 30 από 26 στην κανονική διάρκεια, ενώ το πρωτάθλημα θα πρέπει να τελειώσει νωρίς, καθώς θα υπάρξει και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που μεταφέρθηκε το 2021 λόγω κορωνοϊού.

Στο σενάριο των 16 ομάδων στην πρώτη κατηγορία είχε ακουστεί και άλλη μία περίπτωση, η οποία φαντάζει δύσκολη έως απίθανη. Αυτή ανέφερε πως θα πέσει η τελευταία ομάδα (Πανιώνιος) και θα ανέβουν οι τρεις πρώτοι της SL2 (ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Χανιά).

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως πάλι δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα από την πρώτη κατηγορία, οπότε ο Πανιώνιος τη γλιτώνει, όπως και η Ξάνθη που θα έδινε μπαράζ. Την ίδια ώρα, θα ανέβουν οι τέσσερις πρώτες ομάδες της SL2, δηλαδή οι ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Χανιά και Λεβαδειακός, με τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας να αυξάνονται σε 18 και να μη μείνει κανείς παραπονεμένος!

Ένα τρίτο σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες είναι να παραμείνουν 14 οι ομάδες της SL1. Σε αυτό, ο Πανιώνιος θα υποβιβαστεί και ο ΠΑΣ Γιάννινα θα πάρει τη θέση του ως πρωταθλητής της SL2.

Όσον αφορά τις άλλες κατηγορίες; Υπάρχει η σκέψη η δεύτερη κατηγορία να γίνει ξανά σε δύο ομίλους. Με το πρώτο σενάριο να ισχύει και τους ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλωνα Σμύρνης να προβιβάζονται, στην δεύτερη κατηγορία μένουν 10 ομάδες. Συν τις 14 της Football League, αλλά και τις 8 που ανέβηκαν μετά την αναδιάρθρωση της ΕΠΟ από την Γ΄ Εθνική στη Football League. Σύνολο 32 ομάδες σε δύο ομίλους. Ως εκ τούτου εξαφανίζεται η Football League και ως εκ τούτου η Γ΄ Εθνική γίνεται πραγματική τρίτη κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα