Ανακάτεψε την… «τράπουλα» ο Κυριάκος

Καυτές πατάτες για Τάκη Θεοδωρικάκο και Κώστα Τσιάρα - Ακρίβεια και αγροτικό οδήγησαν στις απομακρύνσεις Σκρέκα και Αυγενάκη

Τελικά επικράτησε η λογική και οι αποχωρήσαντες υπουργοί και υφυπουργοί απέφυγαν το καψόνι, στρατιωτικού τύπου, με το να συμμετάσχουν σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου τους αποχαιρετήσει ο πρωθυπουργός. Έτσι το Υπουργικό Συμβούλιο αναβλήθηκε και ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός έγινε νωρίτερα, χθες το πρωί, με τις αναμενόμενες αλλαγές για τους παροικούντες στην «γαλάζια» κοινωνία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εξάλλου από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν το exit poll για τις ευρωεκλογές την περασμένη Κυριακή, όπου έδειχνε ότι η Ν.Δ. θα βρεθεί πέριξ του 28%, όλοι ανέμεναν ότι οι κ.κ. Κώστας Σκρέκας και Λευτέρης Αυγενάκης θα βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι τους αργά το βράδυ της Κυριακής επικοινώνησαν με τους δύο υπουργούς και τους συμβούλευσαν να μαζεύουν σιγά-σιγά τα πράγματα τους από το υπουργείο. Αυτό φάνηκε και στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha την Τρίτη, όταν αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση πλήρωσε την ακρίβεια και το αγροτικό.

Ο Κώστας Σκρέκας, λοιπόν, πλήρωσε την ακρίβεια, κάτι που αναμενόταν, όπως προαναφέραμε. Επί ημερών του Θεσσαλού πολιτικού στο Ανάπτυξης η ακρίβεια ξέφυγε, παρά τις προσπάθειες και τα διάφορα μέτρα που ελήφθησαν. Όμως εκεί που στην κυριολεξία χάθηκε η μπάλα ήταν στην επικοινωνιακή διαχείριση. Την ώρα που ακόμη και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απολογούνταν για την ακρίβεια, ο κ. Σκρέκας με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις ισχυριζόταν ότι μειώνονταν οι τιμές των προϊόντων στα ράφια. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν γίνει viral στα social media δύο ατάκες. Η πρώτη ήταν «να μας πει ο Σκρέκας σε ποιο σούπερ μάρκετ ψωνίζει τόσο φθηνά προϊόντα να πάμε κι εμείς». Και η δεύτερη «γιατί ρε φίλε είμαι τόσο άτυχος και δεν πέφτω πάνω στο σούπερ μάρκετ που ψωνίζει ο Σκρέκας για να τα βρω πιο φθηνά». Και βέβαια υπήρχαν και συνομιλίες μεταξύ χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρότειναν να γίνει παρακολούθηση του Σκρέκα για να ανακαλυφθεί αυτό το σούπερ μάρκετ, που έχει τόσο φθηνά προϊόντα. Ενώ ουκ ολίγοι που στο παρελθόν λοιδορούσαν το «καλάθι του νοικοκυριού» αναπολούσαν τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Πέρα από την πλάκα την ακρίβεια την πλήρωσε και με το παραπάνω η κυβέρνηση στις κάλπες. Όμως για να πούμε και του στραβού το δίκιο δεν ευθύνεται μόνο ο Κώστας Σκρέκας για την ακρίβεια. Ακολουθούσε κι αυτός κατά γράμμα τις εντολές του Επιτελικού Κράτους. Διότι υπήρχαν προτάσεις από την αντιπολίτευση, οι οποίες όμως απερρίφθησαν κεντρικά. Η μία ήταν του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Η δεύτερη ήταν από το ΠΑΣΟΚ για την μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αντιγράφοντας το ισπανικό μοντέλο που εφάρμοσε η κυβέρνηση των κεντροαριστερών και το οποίο όχι μόνο αποδέχθηκε η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, αλλά τώρα με πρόταση στην ισπανική Βουλή ζητά να εφαρμοστεί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα. Η τρίτη πρόταση (κατατέθηκε και σχέδιο νόμου στην Βουλή) ήταν πάλι από το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε να υπάρξει Αρχή Προστασίας Καταναλωτή και στα πρότυπα Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Σκανδιναβικών χωρών. Δηλαδή να ανακοινώνονται οι πολυεθνικές που κερδοσκοπούν και από την πλευρά τους οι καταναλωτικές οργανώσεις να ξεκινούν μποϊκοτάζ. Στις χώρες που έχει εφαρμοστεί το μέτρο οι πολυεθνικές δεν πονούν μόνο από τα πρόστιμα, αλλά ξαφνικά βλέπουν δραματική μείωση στις πωλήσεις των προϊόντων τους. Κι όμως η κυβέρνηση κεντρικά δεν αποδέχθηκε τις παραπάνω προτάσεις και φυσικά αυτή την οδηγία ακολούθησε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος φυσικά στο τέλος της ημέρας την πλήρωσε. Από το ίδιο υπουργείο απομακρύνθηκε και ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης, για τον οποίο λέγεται ότι πλήρωσε το μάρμαρο για το ότι χάθηκε ο νομός Ηρακλείου. Εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία έμεινε πίσω από το 3ο πανελλαδικά ΠΑΣΟΚ. Τουναντίον παρέμεινε στην θέση της η άλλη υφυπουργός του Ανάπτυξης Άννα Μανή-Παπαδημητρίου, καθώς κρίθηκε ως επιτυχημένο το έργο της στον τομέα ευθύνης της, την Βιομηχανία.

Το καυτό υπουργείο Ανάπτυξης το αναλαμβάνει ένας άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αναμφίβολα έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς θα πρέπει να φανεί στο ράφι η μείωση των τιμών, εδικά σε μία εποχή, όπου διαμαρτύρεται σύμπασα η κοινωνία. Πολύ πιθανό να υπάρξει και μία στροφή της κυβερνητικής πολιτική, με βάση τα όσο είπε και ο πρωθυπουργός και το βράδυ των εκλογών, αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ, την περασμένη Τρίτη.

Στη θέση του Μάξιμου Σενετάκη, στο υφυπουργείο Ανάπτυξης την πήρε η Ζωή Ράπτη, η οποία παλιότερα ήταν υφυπουργός στο υπουργείο Υγείας.

Το αγροτικό

Αν η ακρίβεια ήταν το πρώτο ζήτημα που πλήγωσε την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, το δεύτερο ήταν το αγροτικό. Η ηγεσία του υπουργείου υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη πέρασε κάτω από τον πήχη και λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενη η απομάκρυνση του. Εξάλλου αρκετοί εντός της Νέας Δημοκρατίας είχαν εκπλαγεί που δεν είχε γίνει νωρίτερα η αλλαγή, από τον Οκτώβριο του 2023 μετά την ολοκλήρωση των δύο γύρων στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές. Όπως θυμούνται όλοι, την εβδομάδα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών ο κ. Αυγενάκης στην προσπάθεια του να αβαντάρει τον Κώστα Αγοραστό τα έκανε μαντάρα. Ο κ. Αγοραστός ήταν πρώτος την πρώτη Κυριακή και ο Λευτέρης Αυγενάκης θέλοντας να πει ότι η νυν περιφερειακή αρχή έχει έτοιμα τα χαρτιά για τις αποζημιώσεις λόγω της καταστροφής τα μπουρδούκλωσε και η δήλωση του ελήφθη ως απειλή ότι δεν θα αποζημιωθούν οι πληγέντες. Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε την αστοχία του κ. Αυγενάκη και την δεύτερη Κυριακή ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. στράφηκαν στον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος κι εξελέγη πανηγυρικά.

Η δεύτερη αποτυχία Αυγενάκη, ήταν ότι δεν κατάφερε να πείσει τους αγρότες να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Πρωτίστως του καταλογίζουν ότι άργησε να καταλάβει το… τσουνάμι και το κυριότερο, ότι έριξε λάδι στην φωτιά, όταν κατηγόρησε ως υποκινούμενους από κόμματα τους επικεφαλείς των αγροτών. Το άσχημο για τον πρώην-πλέον- υπουργό ήταν ότι στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούσαν οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο να κατέβουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα υπό τις επευφημίες των πολιτών που τους υποδέχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας. Και φυσικά το παιχνίδι χάθηκε, καθώς τους αγροτοσυνδικαλιστές δέχθηκε ο πρωθυπουργός, διότι οι ίδιοι δεν ήθελαν ούτε καλημέρα να πουν στον αρμόδιο υπουργό. Κάτι ανάλογο γινόταν και με τον υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, όπου πολλές φορές τσακώθηκε με αγροτοσυνδικαλιστές στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Ο κ. Αυγενάκης επίσης βαρύνεται και για το ότι χάθηκε η πρώτη θέση στο Ηράκλειο, ενώ ας μην λησμονούμε, ότι στην περιφέρεια που είχε αναλάβει υπό την επίβλεψη του στην προεκλογική περίοδος, την Δυτική Ελλάδα, η Ν.Δ. υπέστη απώλειες της τάξης του 25%. Μάλιστα το νομό Ηλείας τον κέρδισε ασθμαίνοντας από το ΠΑΣΟΚ.

Πλέον η νέα ηγεσία υπό τον Κώστα Τσιάρα  έχει μπροστά της ένα βουνό. Μαζί του θα είναι ο επίσης Θεσσαλός Χρήστος Κέλλας (υφυπουργός), ενώ διεσώθη από την προηγούμενη ηγεσία ο Διονύσης Σταμενίτης. Τα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν είναι πολλά με πιο βασικά την διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως επίσης και την κατάσταση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει τεθεί υπό επιτήρηση της Κομισιόν.

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες είναι πολύ αρνητικές, καθώς από την διαδικτυακή συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Τρίτη, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την επιτελική ομάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, άφησαν απολύτως ανοιχτό το θέμα άρσης της πιστοποίησης που είχε τα τελευταία χρόνια και επανεξέτασης από μηδενική βάση όλων των προϋποθέσεων για την εκ νέου ενεργοποίησή της. Τί σημαίνει αυτό; Ότι για να αποκατασταθεί η τάξη και να αποκτήσει ξανά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστοποίηση, θα πρέπει να βελτιώσει με θεαματικό τρόπο μια σειρά από αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του, τις οποίες με «μπαλώματα» προσπαθούσε να κρύψει εδώ και αρκετά χρόνια. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας στον οργανισμό αργεί. Η εξέλιξη αυτή έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον Οργανισμό Πληρωμών, αλλά και όλο το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα, καθώς, παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 άνω των 250 εκατ. ευρώ (μέχρι το τέλος Ιουνίου), δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα ύψους 280 εκατ. ευρώ για προηγούμενες χρήσεις (2019, 2020, 2021) και είναι πολύ κοντά νέες ποινές για τις δύο τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Οι καταγγελίες των συνταξιούχων

Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς και η απομάκρυνση της Δόμνας Μιχαηλίδου από το υπουργείο Εργασίας, λίγους μόνο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Για την κ. Μιχαηλίδου, όμως, υπήρχαν πολλές καταγγελίες από τις συνταξιοδοτικές οργανώσεις, ότι αρνείται να τους συναντήσει. Μάλιστα οι καταγγελίες είχαν φτάσει στο Μαξίμου και από τους γαλάζιους συνδικαλιστές των συνταξιούχων. Αρνείτο να τους δει και να μιλήσει μαζί τους για τα δύο βασικά του αιτήματα που ήταν τα αναδρομικά (αναμένεται απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου ίσως και στο τέλος Ιουνίου), αλλά και για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ας μην λησμονούμε ότι ο προκάτοχος της κ. Μιχαηλίδου, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέβαινε στο πεζοδρόμιο της Σταδίου για να ανεβάσει στο γραφείο του τους συνταξιούχους που διαμαρτύρονταν. Ο υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης άλλαξε υπουργείο και από το Εργασίας μεταφέρθηκε πιο δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο έτερος υφυπουργός Πάνος Τσαλκόγλου παραμένει σταθερός στην θέση του με όλους τους υπουργούς. Το Εργασίας το αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως, η οποία υποβιβάστηκε στην επετηρίδα των υπουργείων. Η κ. Κεραμέως πλήρωσε εν μέρει και την υπόθεση των διαρροών από το υπουργείο Εσωτερικών των email προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Μέσω του υπουργείου Εργασίας επανήλθε σε κυβερνητικό σχήμα ο Κώστας Καραγκούνης, ένας πολύ αποτελεσματικός πολιτικός, γνώστης των θεμάτων και το κυριότερο είναι ένας άνθρωπος μετριοπαθής, που ξέρει να ακούει. Ο κ. Καραγκούνης αξιοποιείται για πρώτη φορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η προηγούμενη υπουργοποίηση του ήταν επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

Αναβαθμισμένος στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος αναλαμβάνει μόνος του το υπουργείο Εσωτερικών. Ακλόνητη έμεινε η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ενώ  ο Κώστας Γκιουλέκας επιστρέφει στην κυβέρνηση μετά από δέκα χρόνια. Είχε αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2014. Αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Μακεδονία και Θράκη.  

Έκπληξη ο Καιρίδης

Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί και η απομάκρυνση του Δημήτρη Καιρίδη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Κι αυτό διότι με βάση τα όσα λέει η κυβέρνηση έχει ελέγξει απόλυτα τις ροές των παράτυπων μεταναστών. Επίσης ο κ. Καιρίδης με βάση τα λεγόμενα του πέτυχε το στόχο του, καθώς την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου που είχε υπό την επίβλεψη του την προεκλογική περίοδο, η Ν.Δ. κατέγραψε ένα από τα καλύτερα ποσοστά. Οι κακές γλώσσες λένε πως ο Δημήτρης Καιρίδης πλήρωσε τις πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, όπου αντί να ασχολείται με τα θέματα του υπουργείου του έκανε αναλύσεις επί των ελληνοτουρκικών. Ας μην ξεχνάμε ότι για τον ίδιο λόγο είχε απομακρυνθεί και ο Άγγελος Συρίγος στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Τότε ο κ. Συρίγος ήταν υφυπουργός Παιδείας.

Αντικαταστάτης του κ. Καιρίδη είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνώστης του θέματος, καθώς στο μεταναστευτικό εμπλέκεται και το Άμυνας, όπου ήταν το προηγούμενο υπουργείο του καβαλιώτη πολιτικού.

Οι υφυπουργοί

Ο Χάρης Θεοχάρης απομακρύνθηκε από το υφυπουργός Οικονομικών λόγω της άστοχης δήλωσης του με την φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, που όπως δείχνουν οι αναλύσεις των εκλογολόγων του Μαξίμου στοίχισε. Εκτός κυβερνητικού σχήματος έμεινε και η εξ Αχαΐας υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, που πλήρωσε πρωτίστως την περιοδεία που έκανε στην Λέσβο με την Πόρσε τοπικού επιχειρηματία (προέδρου των ΚΤΕΛ). Αντικαταστάθηκε από τον Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος αν κι εκλέγεται βουλευτής από το 2000 (έχει περάσει από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) για πρώτη φορά μετέχει σε κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας έφυγε ο Ρόδιος Γιάννης Παππάς και εισήλθε ο Κερκυραίος Στέφανος Γκίκας. Απομακρύνθηκε και η Μαρία Κεφαλά από το υπουργείο Οικογένειας (δεν ψήφισε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια) και τη θέση της αναλαμβάνει η Κατερίνα Παπακώστα με καταγωγή κι αυτή από την Θεσσαλία. Ο Ιάσωνας Φωτήλας αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτισμού, καθώς ο Χρήστος Δήμας αναβαθμίστηκε και από το Πολιτισμού αντικατέστησε τον Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Οικονομικών.      

        
Τέλος, ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στην Κυβέρνηση, έχοντας όμως διατελέσει γενικός γραμματέας στη Βουλή, είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

 

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Αδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Βασίλης Οικονόμου
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη
Υφυπουργός: Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
Υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Ολγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Ελενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Ακης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα