«Ανακύκλωση» ευθυνών για την τοξική φωτιά

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ασπροπύργου που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο απέδειξε για ακόμη μία φορά την κρατική ολιγωρία, την ώρα που το τοξικό νέφος πνίγει την Αθήνα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η φωτιά ακόμη σιγοκαίει, καθώς όπως τονίζουν και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής «για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει άμεσα το τοξικό νέφος πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμη κι αν συνεχίσουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί. Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο».

Το κακό είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής που πρέπει να καλύψει τις δαπάνες αδυνατεί να βρει το ποσό των περίπου €200.000, για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστεί η τεσσάρων στρεμμάτων έκταση. Στον αντίποδα, η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποίησε πως «έχει καταβάλει ήδη πάνω από €40.000 για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα και έχει ζητήσει τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, γιατρών και περιβαλλοντολόγων, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος
Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον υπουργό Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υποστήριξε –μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, μόλις την τέταρτη ημέρα από την έναρξη της φωτιάς– ότι «δεν υπήρξε καμία ολιγωρία». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική ξεκίνησε «έρευνες σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση για να διερευνηθούν οι αιτίες της. Οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια, είτε από εγκληματική δραστηριότητα», ενώ πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε συμπεράσματα».

Η αλήθεια φυσικά είναι εντελώς διαφορετική, καθώς από τη Δευτέρα το πρωί, πριν καν πάρουν χαμπάρι τι συμβαίνει οι αρμόδιοι υπουργοί, επιστήμονες και ιατροί τόνιζαν πως ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και όχι μόνο για όσους κατοικούν στο ήδη επιβαρυμένο περιβαλλοντικά Θριάσιο Πεδίο. Μάλιστα, προέτρεπαν τις ευπαθείς ομάδες (ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα) να μην εκτίθεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Υγείας χρειάστηκε τέσσερα 24ωρα προκειμένου να αποφασίσει να ενημερώσει τους κατοίκους για τους κινδύνους από το τοξικό νέφος και να εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των σχολείων για την Τετάρτη.

Πινγκ-πονγκ με τις… ευθύνες
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ανέφερε πως «πρέπει να βρεθεί χώμα και μηχανήματα γιατί δεν σβήνουν διαφορετικά τέτοιες φωτιές. Δυστυχώς, ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό δεν πληρώθηκε ο εργολάβος», είπε, σημειώνοντας πως οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν να μετρήσουν το τοξικό νέφος.

«Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στην ιδιωτική επιχείρηση διαχείρισης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά το Σάββατο.

Η κα Δούρου πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, κάλεσε ειδικούς επιστήμονες για τη μέτρηση της μόλυνσης και των επιπτώσεών της, ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του Περιβάλλοντος».

Η Εισαγγελία
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας είχε αφορμή μήνυση που κατέθεσε για τη μεγάλη φωτιά η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας, η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, με την εντολή να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς «που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρεία ανακύκλωσης».

Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιων προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το περιστατικό.

Τα μέτρα ασφαλείας
Χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης λειτουργούσε το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Όπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στον χώρο που λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν από την πυρκαγιά.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στον χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα επιχείρηση, που φέρεται να έχει μεγάλες οφειλές προς τις τράπεζες, δύο φορές κατά το παρελθόν (το 2010 και το 2011) μετά τη διενέργεια ελέγχου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν επιβάλει υψηλά πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα