Ανακοινώσεις Κεραμέως για το νέο σύστημα και τις «ποινές» που προβλέπει

Πώς θα λειτουργεί η αξιολόγηση και από ποιους

Ανάλυση των αξόνων  των νέων νομοσχεδίων έκανε για το αναβαθμισμένο σχολείο η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, μεταξύ αυτών και οι 6 αλλαγές που έρχονται από τον Σεπτέμβρη, είχαν «αποκαλυφθεί» στην παρουσίαση που έγινε από την υπουργό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι 4 βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου για τα σχολεία είναι οι εξής:

α) τα εργαστήρια δεξιοτήτων, που μετά την πιλοτική εφαρμογή τους σε 218 σχολεία, από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων,
β) τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση με εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρίες
γ) τις «εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές», όπως το παράλληλο μηχανογραφικό, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και
δ) την «ενδυνάμωση και ενίσχυση» της θέσης των εκπαιδευτικών σε «ένα αποκεντρωμένο σύστημα, που στοχεύει στο αυτόνομο και ελεύθερο σχολείο»

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται η «διαμορφωτική αξιολόγηση», η οποία «θα τους βοηθά να εξελίσσονται να γίνονται καλύτεροι», ενώ για τα στελέχη θα ισχύει ένα πλαίσιο συνολικής αξιολόγησης.

Θετική αξιολόγηση για τον εκπαιδευτικό, εξήγησε, θα αποτελεί μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή σε θέση ευθύνης. Μη θετική αξιολόγηση θα σημαίνει υποχρεωτική επιμόρφωση. Κατά την παρουσίαση εξηγήθηκε και το τί ακριβώς θα αξιολογείται. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας τα πεδία αξιολόγησης θα είναι:

γενική και ειδική διδακτική
παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση τάξης
υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια εκπαιδευτικούς

Η αξιολόγηση θα γίνεται από τους άμεσα προϊστάμενους:

-διευθυντής σχολείου

-σύμβουλος εκπαίδευσης παιδαγωγικής ευθύνης

-σύμβουλος εκπαίδευσης επιστημονικής ευθύνης/ειδικότητας

Η υπηρεσιακή αξιολόγηση θα γίνεται ανά δυο χρόνια, και ανά 4 χρόνια η διδακτική και παιδαγωγική αξιολόγηση, τόνισε η υπουργός Παιδείας. Να σημειωθεί ότι για τα στελέχη, μια πολύ αρνητική αξιολόγηση (κάτω του 50) θα οδηγεί σε αντικατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα