Ανακούφιση για 230.000 ανασφάλιστους

230.000 ανασφάλιστοι συμπολίτες μας θα καλύπτονται στο εξής ιατρικά από το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» μέσω του οποίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο! Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αφορά τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

 

Όπως αναφέρει το ιατρικό site healthvoucher.gr:

Το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σας επιτρέπει να ωφεληθείτε με δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, παρακολούθησης και αγωγής υγείας από τη συγχρηματοδοτούμενη δράση του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΦΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ». Η Πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του ΕΣΠΑ.

Με το παρόν Πρόγραμμα το Υπουργείο Υγείας μεριμνά ώστε πολίτες που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα (και ήταν είτε άμεσα είτε έμμεσα ασφαλισμένοι) να αποκτήσουν δυνατότητα-δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους) καθώς και σε έλεγχο-παρακολούθηση κύησης.

Μπορείτε να αποκτήσετε το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» με αίτηση – εγγραφή σας στην παρούσα εφαρμογή. Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και με υποστήριξη των ενδιαφερομένων στα ΚΕΠ.

Η εγγραφή για όσους πληρούν τα κριτήρια, γίνεται με τη σειρά προτεραιότητας υποβολής αίτησης.

 

Διευκρινήσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να απευθύνονται στους παρακάτω παρόχους υπηρεσιών υγείας:

– Ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδαw υγείας, με πρόσβαση στις εφαρμογές «ηλεκτρονική παραπομπή» της ΗΔΙΚΑ και «e-dapy» του ΕΟΠΥΥ.

– Διαγνωστικά εργαστήρια (κέντρα), πολυιατρεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

– Μονάδες και υπηρεσίες όπου ασκείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εργαστήρια του ΕΣΥ, όπως δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικοί ιατροί κλπ.

Ο ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι εξαιρούνται του προγράμματος τα απογευματινά ιατρεία των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, ενημερώνει ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος δεν κλείνονται ραντεβού για επισκέψεις ή διαγνωστικές εξετάσεις από τα πενταψήφια νούμερα».

Για το θέμα μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Μέλημά μας να οικοδομήσουμε μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα στην χώρα μας». το πρόγραμμα θα καλύψει 220 χιλιάδες αιτήσεις, και αφορά Έλληνες και μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα καλύψει 220 χιλιάδες αιτήσεις, και αφορά Έλληνες και μετανάστες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει δυνατότητα να λαμβάνει το υπουργείο χρήματα από το ΕΣΠΑ, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, ακόμη και στο ένα εκατομμύριο.

Σε ότι αφορά την αλλαγή του χαρακτήρα σε κάποια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση που δεν έχει να κάνει με την τρόικα.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως είναι ένα σχέδιο αλλαγής που ξεκίνησε ως ιδέα επί Αλέκου Παπαδόπουλου, το οποίο δεν υλοποιήθηκε τότε λόγω πολιτικού κόστους.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα