«Ανάκριση» Πιτσιλή, αλλά απαντήσεις μηδέν για Alpha TV και ΔΟΥ Κηφισιάς

Με έναν υψηλόβαθμο «προσκεκλημένο» και θεματολογία που εκτινόταν από τη ΔΟΥ Κηφισιάς έως την αδειοδότηση του τηλεοπτικού Alpha και το περιώνυμο μπαρ-εστιατόριο Nammos της Μυκόνου, ξεκίνησε η εβδομάδα που τελειώνει αύριο για τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ωστόσο ουδείς έγινε… σοφότερος από αυτή τη συζήτηση, διότι ο κοινοβουλευτικά «ανακρινόμενος» επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, ήταν άλαλος, τουλάχιστον για τα καυτά θέματα.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα μέλη της επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον διοικητή της ΑΑΔΕ να παρουσιάζει την έκθεση απολογισμού της Αρχής. Όμως, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν αρκέστηκε στην… αφήγηση, αλλά δέχτηκε καταιγισμό ερωτημάτων, όχι τόσο για τα πεπραγμένα αλλά για όσα ενδεχομένως δεν έχουν γίνει από την ΑΑΔΕ, αναφορικά με το κομμάτι της φορολογικής συμμόρφωσης διάφορων υπόχρεων νομικών προσώπων.

Μεταξύ άλλων συναδέλφων του, πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος πέτυχε να καταδείξει αρκετές περιπτώσεις ολιγωρίας –όπως είπε χαρακτηριστικά– των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Τι κάνετε με τον Alpha

Στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο φάκελος του καναλάρχη Δημήτρη Κοντομηνά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν προς καταβολή απαιτήσεις του Δημοσίου που αγγίζουν τα 77 εκατ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, ο Ν. Νικολόπουλος ρώτησε τον Γ. Πιτσιλή σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η ΑΑΔΕ για την είσπραξη του παραπάνω σημαντικού ποσού, αλλά και με ποιον τρόπο έχει διασφαλιστεί από το ελληνικό Δημόσιο η συγκεκριμένη απαίτηση, μιας και όπως είπε ο Αχαιός πολιτικός επικαλούμενος πληροφορίες ήδη πωλούνται περιουσιακά στοιχεία του καναλιού της Κάντζας, όπως π.χ. ο Alpha Κύπρου. Ο Ν. Νικολόπουλος ρώτησε, τέλος, τον επικεφαλής τής ΑΑΔΕ αν έχει εισπραχθεί από την Αρχή κάποιο ποσόν, από το 50% του καταλογισθείσας απαίτησης.

 Η εφορία της «αμαρτίας»

Μεγάλης έκτασης ήταν, εξάλλου, η «ανάκριση» του Γ. Πιτσιλή για την «αμαρτωλή» –όπως χαρακτηρίστηκε από τον Ν. Νικολόπουλο– οικονομική υπηρεσία της Κηφισιάς. Κατ’ αρχάς, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην ελέγχεται πειθαρχικά η διευθύντρια της συγκεκριμένης ΔΟΥ την ίδια ώρα που έχουν αποδοθεί πειθαρχικές ευθύνες σε χαμηλόβαθμους υπαλλήλους για την υπόθεση με τις ενημερότητες.

«Είναι αληθής η πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα “F&M Voice”, ότι το Πειθαρχικό “έσπασε” στα δύο, προκειμένου να καθυστερήσει να ελεγχθεί (ή να μην ελεγχθεί καθόλου) η διευθύντρια κυρία Μαρίνα Δρυμαλίτου, κάτι που της επέτρεψε να παραμείνει στη θέση της (αν και η θητεία της είχε λήξει επί σχεδόν ενάμιση χρόνο) και μάλιστα να την “επιβραβεύσετε” πριν από λίγες ημέρες, τοποθετώντας την προϊσταμένη σε άλλη ΔΟΥ;» ρώτησε συγκεκριμένα ο Ν. Νικολόπoυλος, και συνέχισε απευθυνόμενος στον Γ. Πιτσιλή: «Είναι νόμιμο να χορηγούνται φορολογικές ενημερότητες ή βεβαιώσεις οφειλής χωρίς την υπογραφή της διευθύντριας ή, σε περίπτωση απουσίας της, του υποδιευθυντή; Μπορεί να τις υπογράφει όποιος υπάλληλος βρεθεί… πρόχειρος; Δεν έχει ευθύνη ο προϊστάμενος, η κυρία Δρυμαλίτου εν προκειμένω, εάν συμβεί αυτό;».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής επέμεινε στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στο πλαίσιο των εργασιών της πρόσφατης Εξεταστικής  για την Υγεία, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, είχε ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί στελεχών της ΔΟΥ Κηφισιάς. Ρώτησε, λοιπόν, ευθέως ο Νίκος Νικολόπουλος αν η συγκεκριμένη εφορία έχει σχέση και με τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, αν έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για κάτι τέτοιο και, αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση. Αναρωτήθηκε, επίσης, ο βουλευτής αν αληθεύει η πληροφορία ότι η ΔΟΥ Κηφισιάς βρίσκεται στο στόχαστρο και της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Ένα ύψιστης δημοσιονομικής σημασίας ερώτημα άφησε για το τέλος ο Ν. Νικολόπουλος στον Γ. Πιτσιλή: γιατί το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης παραμένει επί διετία στα συρτάρια της ΑΑΔΕ και δεν τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως υπολογίζεται η χασούρα του Δημοσίου από τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

«Δεν ήξερε ή δεν ήθελε να απαντήσει;» 

Αυτό που, πάντως, προκαλεί έκπληξη ήταν η επιλογή Πιτσιλή να μην απαντήσει σε καμία απί τις ερωτήσεις που υπέβαλε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο Ν. Νικολόπουλος πρόκειται για μία διαχρονική τακτική του επικεφαλής της ΑΑΔΕ που «δεν έχει δώσει καμία επί της ουσίας απάντηση» στις περισσότερες από 300 ερωτήσεις που έχει καταθέσει. «Δεν τόλμησε ούτε καν να ψελλίσει δυο λέξεις ακόμα και για το πολύκροτο ζήτημα των απαιτήσεων του δημοσίου σε βάρος του Δ. Κοντομηνά, ύψους 77 εκατ. ευρώ, που ακόμα εκκρεμεί. Δεν ήξερε ή δεν ήθελε να απαντήσει;  Δύσκολο να πιστέψει κανείς είτε το ένα, είτε το άλλο» σημείωσε με νόημα ο Ν. Νικολόπουλος.


Στην Επιτροπή το θέμα με τις 4.000 απεραίωτες δικογραφίες

Το θέμα που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Α» σχετικά με τις άνω των 4.000 δικογραφίες που μένουν ανέλεγκτες, επειδή ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν ενεργοποιεί μία σχετική αρμόδια υπηρεσία, έφτασε μέχρι την αίθουσα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιλής ερωτήθηκε αν αληθεύει το ρεπορτάζ που ωστόσο δεν αμφισβητείται. Θυμίζεται ότι σύμφωνα με την αποκάλυψη της «Α» οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στείλει έγγραφο στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με το οποίο την ενημερώνουν για μαζική επιστροφή «απεραίωτων» ποινικών δικογραφιών και ζητούν την παρέμβασή της, καθώς όλες οι εκκρεμείς και μη περαιωθείσες εισαγγελικές παραγγελίες σχετικά με ποινικές, φορολογικές και οικονομικές υποθέσεις, επιστρέφονται μαζικά από την ΑΑΔΕ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα