ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο Φορτούνης χωράει στο 4-2-3-1 του Μαρτίνς με την Ομόνοια, όχι στο 4-3-3 με Μπάγερν, Σίτι, Ρεάλ (video)

Ο Φορτούνης θα παίξει απόψε εναντίον της Ομόνοιας, όχι γιατί πήγε άριστα στο παιχνίδι με τον Αστέρα, αλλά γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να παίξει 4-2-3-1, αντί του 4-3-3. Δεν είναι καθόλου σίγουρο, ωστόσο, ότι ο μακράν καλύτερος Έλληνας παίκτης θα χρησιμοποιηθεί αν ο Ολυμπιακός περάσει στους ομίλους και τεθεί αντιμέτωπος με ομάδες μεγαλυτέρου διαμετρήματος απ αυτόν.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά κι αφορά το σύστημα που εφαρμόζει ο κάθε προπονητής. Στην Ελλάδα, κυρίως μεταξύ των δημοσιογράφων, διαιωνίζεται μία μνημειώδης… ημιμάθεια πάνω στον τομέα αυτό. Ο καθένας έχει την δική του… αλήθεια, που μακράν απέχει από την ίδια την αλήθεια.

Σύστημα είναι ο τρόπος που στήνεται μία ομάδα στον αγωνιστικό χώρο για να κλέψει την μπάλα. Το τι θα κάνει με την μπάλα, όταν την κλέψει, λέγεται τακτική. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

 

 

Όταν, λοιπόν, ο Πέδρο Μαρτίνς αμύνεται σε σύστημα 4-3-3 ο Φορτούνης δεν χωράει. Τέλος. Διότι οι τρεις μέσοι θα πρέπει να είναι προσηλωμένοι στην αμυντική – κυρίως διαδικασία και λιγότερο στην επιθετική, την οποία και προφανώς πρέπει να υπηρετούν. Ο Κώστας Φορτούνης στο 4-3-3 με τις ελάχιστες αμυντικές ικανότητες που διαθέτει, θα είναι ένας εύκολο πέρασμα για την αντίπαλη ομάδα.

Οι τρεις χαφ στην μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, Καμαρά, Μπουχαλάκης, Γκιλιέρμε (πέρυσι), Εμβιλά, Πέπε, Καφού έχουν έντονα ανεπτυγμένη την αμυντική  προτεραιότητα. Ο Φορτούνης είναι καθαρά της επίθεσης.

Στο 4-2-3-1, οι κόφτες της μεσαίας γραμμής είναι δυο, πια. Εκεί ο Φορτούνης μπορεί να παίξει πίσω από τον σέντερ φορ, έχοντας πίσω του κάποιον που θα τρέξει αν χάσει την μπάλα. Τον Καμαρά, ας πούμε.

Όμως, επειδή οι κόφτες από τρεις γίνονται δυο, στο σύστημα αυτό, το 4-2-3-1, ο προπονητής φροντίζει να φέρει πιο μπροστά τον έναν από τους δυο στόπερ, ώστε να γίνουν και πάλι τρεις. Φυσικά, όταν το ένα στόπερ πάει πιο μπροστά, αδυνατίζει κατά έναν η αμυντική γραμμή σε μακρινή μπαλιά της αντίπαλης ομάδας.

Ο Φορτούνης θα παίξει βασικός κόντρα στην Ομόνοια, επειδή οι Κύπριοι δεν έχουν την ποιότητα να εκμεταλλευτούν ένα κλέψιμο της μπάλας από τον Φορτούνη ή να ξεκινήσουν μια σετ επίθεση, στην οποία ο Έλληνας άσος δεν θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί αμυντικά, έστω και υποτυπωδώς.

Αν όμως, αντίπαλος είναι η Μπάγερν, η Σίτι, η Ρεάλ, η Γιουβέντους, ο Φορτούνης αμυντικά είναι χαμένος από χέρι. Κι όταν ο Ολυμπιακός παίζει με τέτοιους αντιπάλους ο πρώτος στόχος είναι το «μηδέν» στην άμυνα και 4-3-3, όπου όλοι πρώτα θα τρέχουν να κόψουν και μετά θα παίζουν.

Υπάρχει, βέβαια, η εναλλακτική λύση, ο Φορτούνης στο 4-3-3 να παίξει στην πλάγια γραμμή, στην θέση του Βαλμπουενά. Δεν είναι στη φύση του, ούτε το θέλει. Ο Φορτούνης είναι ο μόνος Έλληνας παίκτης που μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα σε κατά μέτωπο επίθεση, να πασάρει ενώ τρέχει ή να σουτάρει, αλλά κυρίως να ελιχθεί ανάμεσα από τους αντιπάλους του.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα