Αναμένει τηλέφωνο από Μπάιντεν ο Μητσοτάκης

Μέχρι την Πέμπτη 25 Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής μας εορτής, στο Μαξίμου αναμένουν ένα πολύ σημαντικό τηλεφώνημα. Ο λόγος για ένα τηλεφώνημα προς τον πρωθυπουργό, όπου στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να ευχηθεί μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Έλληνες για την εθνική εορτή.

Ανάλογα τηλεφωνήματα είχαν γίνει στο παρελθόν από προέδρους των ΗΠΑ σε Έλληνες πρωθυπουργούς και συνήθως η συνομιλία είναι ολιγόλεπτη. Αυτή την εποχή, όμως ένα πιθανό τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου έχει την δική του σημειολογία. Κι αυτό διότι θα έχει γίνει πριν από τη Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα ασχοληθεί και με την Τουρκία. Επίσης το αντίστοιχο τηλεφώνημα θα έχει πραγματοποιηθεί πριν από αυτό στον .

Στο παρασκήνιο γίνονται έντονες προσπάθειες για να γίνει το τηλεφώνημα πριν την 25η Μαρτίου και όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου οι αυτή τη στιγμή είναι πολλές. Αυτός είναι κατά πολλούς και ένας από τους λόγους, που αύριο Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, που βρίσκεται στη Σούδα. Μάλιστα το πιθανότερο είναι πάνω στο αεροπλανοφόρο να γίνει και το τηλεφώνημα από τον Τζο Μπάιντεν.

Και είναι πολύ λογικό στην διήμερη Σύνοδος Κορυφής (που τελικά θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω κορωνοϊού) να θέλει να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επικοινωνία με τον Μπάιντεν ως ένα όπλο στην άτυπη μονομαχία με την Τουρκία.

Το μήνυμα στην Σακελλαροπούλου

Πάντως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπογραμμίζοντας η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε το προνόμιο να συνεργαστεί στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσει δια μακρών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Επίσης, τονίζει ότι ως Πρόεδρος προσβλέπει στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής δέσμευσης στη Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Μπάιντεν είναι το ακόλουθο:

«Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,
Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.
Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.
Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ειλικρινώς δικός σας,

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ»

 

Τις άριστες σχέσεις που έχουν Ελλάδα και Γαλλία επιβεβαίωσαν και στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν

Με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ασχολήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επικοινωνία που είχε και με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και για την πανδημία του Covid-19. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να αναφερθούν στις ιστορικές, συμμαχικές σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας που παρέμειναν αταλάντευτες στα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία και αναδεικνύονται τις ημέρες αυτές των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα