«Αναμένουμε την αλληλεγγύη της Συμμαχίας»

Κοινή συνέντευξη έκαναν ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, ζήτησε αυτοσυγκράτηση απ’ όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας. Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του ανέφερε ότι εξήγησε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία ο κ. Στόλτεμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Πάντως, απέρριψε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση ψυχρού πολέμου» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ισχυρό ΝΑΤΟ το οποίο θα βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.

Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης