Ανάμεσα από «συμπληγάδες» ο Άδωνις

Ακριβότερο θα είναι το εισιτήριο νοσηλείας στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα το 2014 θα «σκαρφαλώσει» στα 25 ευρώ, όπως δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι.

Μάλιστα όπως προσέθεσε ο υπουργός, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Με την τρόικα συμφωνήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος, σύμφωνα με τον υπ. Υγείας είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.

Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί θα απομακρύνονται.

Εξάλλου, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.

O κ. Γεωργιάδης χαρακτηριστικά δήλωσε πως: «Ο εθνικός στόχος της διείσδυσης των γενοσήμων έως και 60% στο επόμενο έτος είναι ξεκάθαρος. Επίσης, θα θεσμοθετηθεί άμεσα η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία».

 

«Έγραφαν φάρμακα και σε νεκρούς»

Σα να μην έφταναν οι εξοντωτικές απαιτήσεις των δανειστών μας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης πως μπαίνουν στο μικροσκόπιο 60 γιατροί από όλη της χώρα, μετά τη διαπίστωση ότι έγραφαν φάρμακα και έδιναν παραπεμπτικά για εξετάσεις σε… νεκρούς.   «Εχει δοθεί παραπεμπτικό ακόμη και 200 μέρες μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου», δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Γεωργιάδης, που έσπευσε να τονίσει πως όσοι παρανομούν θα εκδιωχτούν από το Σύστημα.   Ακόμα 87 γιατροί σε όλη την Ελλάδα, ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων.   Σύμφωνα με έρευνα που κάνουν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ το τελευταίο τρίμηνο, οι γιατροί που γράφουν τις περισσότερες συνταγές είναι οι ορθοπεδικοί, οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα