Αναπτύσσει το προεκλογικό του σχέδιο ο Κυριάκος

Έντονη πλέον η πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ θα συνεχιστεί η υπενθύμιση των όσων πέρασαν οι πολίτες κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα

Με βάση και τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην τελευταία συνέντευξη του στην ΕΡΤ την Τρίτη, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Δηλαδή θα στηθούν κάλπες τον Μάιο του 2023.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως για μία ακόμη φορά η δήλωση του σχετικά με τις επόμενες εκλογές ήταν διφορούμενη επιτρέποντας διαφορετικές ερμηνείες. «Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές. Συντρέχουν πολλοί περισσότεροι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας», είπε ο πρωθυπουργός και όπως ήταν λογικό όλοι ξεκίνησαν μία προσπάθεια να  αποκρυπτογραφήσουν τη συγκεκριμένη φράση. Το γλυκό έδεσε και με τα όσα δήλωσε ένας εκ των πιο στενών του συνεργατών. Ο υπουργός Επικρατείας (κι εμπνευστής του Επιτελικού κράτους) Γιώργος Γεραπετρίτης, με τηλεοπτική του συνέντευξη προκάλεσε νέα αναταραχή τονίζοντας πως «εκείνο που δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους -και δεν το αντέχει γιατί οι όροι διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι εξαιρετικά τοξικοί και γιατί τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε μείζονα διακύβευση πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία».

Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πασχίζει να βγει από τα μνημόνια και την μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν αντέχει εν μέσω πολλαπλών διεθνών κρίσεων να σέρνεται επί ένα περίπου χρόνο σε μία σκληρή προεκλογική περίοδο. Διότι ας μην γελιόμαστε το επόμενο διάστημα δεν θα είναι ήρεμο, από τη στιγμή που θα υπάρξουν δύο Ειδικά Δικαστήρια με κατηγορούμενους δύο υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Όπως επίσης και το γεγονός ότι για τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις η χώρα θα λειτουργεί με μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Βέβαια ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέχεια της συνέντευξης του επιχείρησε να το διορθώσει λέγοντας «η λύση δεν είναι να κάνεις εκλογές για να αποφύγεις το κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η λύση είναι να κόψεις το σενάριο περί εκλογών -και αυτό το κάνουμε σε όλους τους τόνους. Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε δουλειά».

Οι ανακοινώσεις και οι περιοδείες

Όμως την ίδια ώρα οι ανακοινώσεις από το Μαξίμου και οι σχετικές φωτογραφίες για το που θα θέσουν υποψηφιότητα διάφοροι υπουργοί, ρίχνουν νερό στον μύλο όσων υποστηρίζουν ότι το αργότερο τον Οκτώβριο θα προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Στην επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν, ότι οι εκλογές έρχονται να προστεθούν και οι συνεχείς περιοδείες του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μαρινάκη, ενώ τελευταία αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται στις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις του στις λαϊκές αγορές.

Με βάση τον σχεδιασμό του Μαξίμου στις δεύτερες εκλογές θα κερδίσει την αυτοδυναμία της η Νέα Δημοκρατία

 

Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είναι γνωστό είναι η νέα νίκη με αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές και γι’ αυτό το λόγο έχει λανσαριστεί το σύνθημα «αυτοδύναμη Ελλάδα» για να δείξει ότι είναι εθνικό συμφέρον να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα, δίχως να υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο θα δοθεί έμφαση από τα στελέχη της Ν.Δ. Το ότι «διεκδικούμε την πολιτική αυτοδυναμία όχι από πολιτική έπαρση, θεωρούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στη χώρα και κυρίως θεωρούμε ότι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μια σταθερή διακυβέρνηση. Δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική πολιτικών πειραματισμών», λένε χαρακτηριστικά από το Μαξίμου.

Στο στόχαστρο ο Ανδρουλάκης

Προς αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Όπως έκανε και στο Νίκο Ανδρουλάκη, όπου μέσω της ΕΡΤ, του απάντησε πως «όποιος κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας». Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η αυτοδυναμία θα έρθει μόνο εάν κερδηθεί εκ νέου καθαρά η μάχη του κέντρου.

Στις προηγούμενες εκλογές (2019) η Ν.Δ. κέρδισε πανηγυρικά το συγκεκριμένο χώρο, καθώς δεν υπήρχε αντίπαλος. Τώρα, όμως με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπάρχουν απώλειες για τη Ν.Δ. Οπότε το επόμενο διάστημα και ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κόμματος του θα προσπαθήσουν να «κοντύνουν» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ως γνωστόν έχει ξεκαθαρίσει ότι για να μετάσχει το κόμμα του σε κυβέρνηση συνεργασίας δεν θέλει για πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα.

Οπότε το μήνυμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους θα είναι πως «κάθε ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα βήμα προς την αστάθεια». Στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως το σύγχρονο κέντρο είναι η ευρεία εκείνη πλειοψηφία των πολιτών που ενδιαφέρεται για την καθημερινότητά τους, τη ζωή τους και την οικογένειά τους. Η Ν.Δ. επιχειρεί συντονισμένα να μιλήσει σε αυτό το κοινό, αποφεύγοντας αφενός την ακραία πόλωση που λειτουργεί αποτρεπτικά για πολύ κόσμο και αφετέρου προβάλλοντας τα πεπραγμένα της σε σημαντικούς τομείς όπως η ψηφιακή μεταρρύθμιση, τα έργα υποδομών και οι επενδύσεις.

Θα θυμίζει

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει πολλάκις τονιστεί δεν υπάρχει καμία περίπτωση κοινής πορείας διότι υπάρχει τεράστια διαφορά πολιτικής κουλτούρας. Τουναντίον η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές να υπενθυμίζει προς όλους τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. Για να μην λησμονούν οι πολίτες την υπερφορολόγηση της μεσαία τάξης. Όπως επίσης και το ότι πολεμήθηκαν λυσσαλέα οι ιδιωτικές επενδύσεις, το ότι ήταν ανύπαρκτη η ψηφιακή διακυβέρνηση, αλλά και το ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπήρξε ούτε μία μεγάλη συμφωνία με ισχυρούς. Τουναντίον δόθηκε έμφαση στην προσέγγιση με την Ρωσία, δηλαδή με τον λάτρη του αναθεωρητισμού τον Πούτιν.

Τουναντίον θα γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί, ότι επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξαν αντανακλαστικά σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και γι’ αυτό η χώρα κατάφερε να σταθεί όρθια. Και στην κρίση της πανδημίας και τώρα στην ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα