bpbg
bpbg

Ανασχηματισμός ενίσχυσης του «εγώ» από τον Αλέξη

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε νέα προεδρική ομάδα την οποία θα ελέγχει ο ίδιος και όχι άνευ αντιπροσώπων, ενώ αποδυνάμωσε τους «53»

Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, ο Γάλλος αυτοκράτορας που είχε προσθέσει στον τίτλο του το «Βασιλιάς Ήλιος», είχε πει την έκφραση που έμεινε στην ιστορία το «L’ etat c’est moi», δηλαδή  «Το Κράτος είμαι εγώ».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Λουδοβίκος Ήλιος έμεινε στην ιστορία ως αλαζόνας, όπου διακήρυττε πως «η καθυπόταξη ενός μονάρχη στον νόμο του λαού είναι η ύψιστη καταστροφή που μπορεί να συμβεί σε έναν ευγενή της σειράς μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην αναφώνησε όπως ο Λουδοβίκος Ήλιος, αλλά αυτό το μήνυμα απέστειλε σε όλες τις τάσεις και τις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ με τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα.

Το μήνυμα είναι σαφές: «Εγώ είμαι ο αρχηγός, εγώ είμαι ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμένα έχετε ελπίδες να επανέλθετε στην εξουσία». Και όπως δείχνουν τα πράγματα, όλοι πείστηκαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται σε ένα καθαρά αρχηγικό κόμμα. Το ερώτημα, βέβαια, που τίθεται είναι κατά πόσο οι διαφωνούντες με αυτή την κατάσταση θα παραμείνουν σιωπηλοί.

Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βγαίνει ξεκάθαρα νικητής από τον εσωκομματικό πόλεμο. Έστησε μία νέα ομάδα προεδρικών, αξιοποίησε σε διάφορες θέσεις δικούς του, χρησιμοποίησε αρκετούς των «53» για να μη διαμαρτύρονται, ενώ έθεσε σε δεύτερο ρόλο τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη μέσω της κλωτσιάς προς τα πάνω. Διότι μπορεί οι δύο μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση να ανέλαβαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά το πιθανότερο είναι να μη μετέχουν ούτε του πρωινού καφέ.

 Νέα ομάδα

 Είναι πλέον ξεκάθαρο και στον πλέον αδαή ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό παρουσίασε τη νέα του ηγετική ομάδα. Φρέσκα πρόσωπα δεν τα λες, καθώς είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά είναι πιστά στον κ. Τσίπρα. Ο νέος γραμματέας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέλαβαν τομείς-κλειδιά. Όμως το σημαντικότερο είναι πιστοί στον αρχηγό, δεν θα κάνουν τίποτε εάν δεν το εγκρίνει ο κ. Τσίπρας. Και αυτός ήταν ο στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Να φτιάξει μία νέα ηγετική ομάδα και μία νέα γενιά προεδρικών. Και φυσικά να την ανοίξει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αξιοποίηση του Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος ανέλαβε τομεάρχης Εσωτερικών.

Και οι νέοι προεδρικοί θα μιλούν απ’ ευθείας με τον πρόεδρο και όχι μέσω αντιπροσώπου, όπως συνέβαινε μέχρι χθες, όπου τα κλειδιά της ομάδας τα είχα το δίδυμο ΠαππάΣπίρτζη. Στο στενό κύκλο δεν συμπεριλαμβάνονται οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης. Το δίδυμο που διαφήμιζε μέχρι και τις εξόδους του σε ταβέρνες με άλλα στελέχη και βουλευτές της προεδρικής τάσης, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Προ το παρών να τονίσουμε, διότι ανέλαβαν ειδικές αποστολές, όπως και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Με κάθε επισημότητα πλέον ο Νίκος Παππάς θα έχει νταραβέρια με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς θα είναι ο εκπρόσωπος του αρχηγού

Για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς, όπως είχαμε αποκαλύψει από το προηγούμενο Σάββατο, ανέλαβε τον κρίσιμο τομέα των Υποδομών και Μεταφορών. Δηλαδή θα είναι ο εκπρόσωπος του προέδρου, αυτός που θα επικοινωνεί με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες του επιχειρείν έχουν μπίζνες με το υπουργείο Υποδομών.

Τις επαφές με τους τραπεζίτες για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Ένας άλλος δικός του άνθρωπος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υποτίθεται ότι θα παραιτείτο αυτή την εποχή, με βάση την υπόσχεση, που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας προς τους Οικολόγους Πράσινους για να πάρει τη θέση του η Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο κομμάτων και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την συμφωνία (δεν είναι δα και η πρώτη φορά που το κάνει) και ανέθεσε στον κ. Φλαμπουράρη τον τομέα Συντονισμού ΕΠΕΚΕ και του έδωσε την υπευθυνότητα του Χρηματοπιστωτικού τομέα. Δηλαδή να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους τραπεζίτες.

Ο Παύλος Πολάκης θα έχει πλέον το ρόλο του αστυνόμου Σαΐνη, προκειμένου να ανακαλύψει σκάνδαλα του Θεοδωρικάκου

Ακόμη και για τον Πολάκη που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι υποβαθμίστηκε, μάλλον δεν κατάλαβαν ότι ανέλαβε ειδικό ρόλο. Και αυτός είναι να σκανδαλολογεί στο υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο να «κοντύνει» τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ικανοποιώντας έτσι τον Θανάση Καρτερό, που το φέρει ακόμη βαρέως πως ένας πρώην σύντροφος του από το ΚΚΕ (ο υπουργός Εσωτερικών στα νιάτα του ήταν γραμματέας της ΚΝΕ και ο Καρτερός διεύθυνε τον Ριζοσπάστη) του κατέρριψε όλη την προεκλογική επικοινωνιακή προπαγάνδα που είχε ετοιμάσει στα υπόγεια του Μαξίμου. Οπότε αναμένουμε πληθώρα αναρτήσεων του Πολάκη καταγγέλλοντας ανύπαρκτα σκάνδαλα.

 Το αρχηγικό του προφίλ

Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει έναν… ανασχηματισμό για να αναδείξει το αρχηγικό του προφίλ. Και όπως ισχυρίζονται τα δικά του ΜΜΕ τα κατάφερε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, η tvxs.gr  σε άρθρο που υπογράφει η Νικόλ Λειβαδάρη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η έκφραση δεν αρέσει στην Κουμουνδούρου, αλλά ειπώθηκε μετά τον ανασχηματισμό της σκιώδους κυβέρνησης ότι ο Τσίπρας είναι πια αρχηγός».

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη διεύρυνση. Όμως η Προοδευτική Συμμαχία μάλλον μπορεί να περιμένει, καθώς η στροφή στο σκληρό ροκ είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το υποστηρίξουν οι μετέχοντες στην Προοδευτική Συμμαχία. Είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας και ιδεολογίας. Η ακραία μορφή αντιπολίτευσης είναι κάτι που δεν αρέσει σε πολλούς που έτρεξαν στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα, οπότε δεν είναι απίθανο να έχουμε και αποστασιοποιήσεις. Ειδικά όταν επιχειρείται η με κάθε τρόπο αποδόμηση της κυβέρνησης ακόμη και στα εθνικά θέματα.

Οι παλιές καραβάνες του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εξακολουθούν να δείχνουν το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι άλλο. Ότι όσα κι εάν λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει ενδιαφέρον να τα ακούσει η κοινωνία. Διότι ψηφοφόροι δεν είναι μόνο αυτοί που βρέξει-χιονίσει θα πάνε σαν πρόβατα να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Και οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται ό,τι κι εάν λέει το κόμμα, όποια πρόταση και εάν θέτει στον δημόσιο διάλογο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει πει ουκ ολίγες φορές πως έρχεται «χειμώνας της κοινωνικής κόλασης». Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις του, αλλά το κόμμα του και μετά τον ανασχηματισμό αποδειχθεί λίγο, τότε ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν θα έχει άλλη περίοδο χάριτος.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα