Ανασχηματισμός (για λόγους ανάκαμψης)

Ο Κυριάκος πήρε μαζί του στις Βρυξέλλες τη βαθμολογία των υπουργών του για να εντοπίσει τους βέλτιστους που θα χειριστούν το πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή την Τετάρτη ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023. Φυσικά, στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οπότε, ναι μεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους αντιπάλους του ότι δεν θα τους αιφνιδιάσει, αλλά ουδείς λογικός άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά δεν μπορεί να μη γνωρίζει μία ρήση του Αθηναίου ρήτορα Ισοκράτη (436-388 π. Χ.) το «βουλεύου μεν βραδέως, εκτελεί δε ταχέως τα δόξαντα», δηλαδή «να σχεδιάζεις χωρίς βιασύνη, αλλά να εκτελείς γρήγορα». Έτσι και ο πρωθυπουργός μπορεί να σχεδιάζει με την ησυχία του τον πιθανό αιφνιδιασμό και να εκτελέσει το σχέδιό του, όταν κρίνει πως τον ευνοούν οι περιστάσεις.

Οι συνεργάτες του στο Μαξίμου, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, εδώ και πολύ καιρό διαβεβαιώνουν πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχει στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Τουναντίον, αυτό στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης δίνει τεράστια σημασία είναι το πώς θα οργανωθεί καλύτερα το κυβερνητικό σχήμα ώστε να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχει μία ομάδα υπουργών, η οποία θα χειριστεί όλο το συγκεκριμένο project, θα μπορεί να κάνει έλεγχο για το πού πάνε τα χρήματα από τις Βρυξέλλες και, το σημαντικότερο, να είναι σε άμεση επαφή με το Μαξίμου και το Επιτελικό κράτος.

Μέχρι αρχές Αυγούστου θα ψηφιστούν στη Βουλή άλλα τέσσερα σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, και η εντολή του πρωθυπουργού είναι τρέξει το νομοθετικό έργο

Οπότε, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα ανασχηματισμό, ο οποίος θα έχει ως κεντρικό στοιχείο την ομάδα υπουργών που θα αναλάβει να τρέξει την υλοποίηση του σχεδίου που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες και θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα έρθουν από την Κομισιόν. Και όπως ανακοινώθηκε με τη δέουσα επισημότητα στην εκδήλωση με τη συμμετοχή τής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη το απόγευμα, από το τέλος Αυγούστου μέχρι τέλος του χρόνου το Ταμείο θα τροφοδοτήσει τους δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τη βαθμολογία

Το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, εάν θα είναι ευρύς, ή απλά θα υπάρχει ομαδοποίηση σε κάποια υπουργεία ουδείς γνωρίζει. Ακόμη και στους πιο στενούς του συνεργάτες ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εξωτερικεύσει τις σκέψεις του. Απλά αυτό που προκάλεσε συναγερμό ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να μελετήσει το ειδικό excell του Άκη Σκέρτσου που καταγράφονται οι εντολές προς τον κάθε υπουργό και ο δείκτης αποδοτικότητας, ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεων του κάθε υπουργείου. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης μελέτησε τη βαθμολογία των υπουργών, δείγμα τού ότι είναι κοντά στο να λάβει τις τελικές αποφάσεις για ανασχηματισμό.

Η εποχή πέριξ της 7ης Ιουλίου, όπου συμπληρώνονται δύο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, είναι ένα καλό διάστημα για να αποστείλει το μήνυμα η κυβέρνηση ότι εισερχόμαστε στη νέα εποχή.  Χάρη και στην αρωγή των εμβολιασμών η χώρα δείχνει έτοιμη και χάρη στα ευρωπαϊκά κεφάλαια να προχωρήσει προς την ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω την πανδημία. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει στη φετινή ΔΕΘ (η οποία πιθανότατα θα επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς) με αλλαγές στην κυβέρνησή του για να στείλει το μήνυμα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή την περίοδο και για μεγάλο ακόμη διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης είναι πανίσχυρος. Κέρδισε τις εκλογές σαν να πήγε σε περίπατο και από τότε η δύναμή του ανεβαίνει. Και μέσα στους 23 μήνες που κυβερνά έχει αιφνιδιάσει φίλους και αντιπάλους με την επιμέλεια και τη συγκρότησή του. Ήρθε στην εξουσία διαβασμένος και προετοιμασμένος.

Δεν αρέσει, όμως, στην πλειοψηφία των βουλευτών του το λεγόμενο οβάλ γραφείο του Μαξίμου, αυτό που καθιερώθηκε με τη φράση «Επιτελικό κράτος». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Επιτελικό κράτος αποθέωσαν με άρθρο τους κόντρα στην ειρωνεία της Κουμουνδούρου , η  πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Ζορμπά και ο σύντροφός της και μέλος της Κ.Ε. της Προοδευτικής Συμμαχίας Αντώνης Λιάκος.

Τα νομοσχέδια

Μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου το αμέσως προσεχές διάστημα έρχονται κι άλλα σημαντικά νομοσχέδια που θα ψηφιστούν μέχρι τον Αύγουστο και γι’ αυτόν τον λόγο οι βουλευτές θα αργήσουν να κάνουν διακοπές. Και φέτος δεν θα λειτουργήσουν θερινά τμήματα στη Βουλή. Μάλιστα, με βάση τον προγραμματισμό το τελευταίο νομοσχέδιο προγραμματίζεται να έχει ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου. Αμέσως μετά θα κλείσει η Βουλή και την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει ξανά τις εργασίες της, αφού στο ενδιάμεσο δηλαδή θα έχει κλείσει ένας κύκλος δύο ετών από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στα τέλη Ιουλίου 2019, και την υλοποίηση κεντρικών μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει τότε ο πρωθυπουργός.

Η δεύτερη διετία της κυβέρνησης θα ξεκινά με τα δύσκολα νομοσχέδια. Τη σκυτάλη από τον Κωστή Χατζηδάκη θα πάρει η Νίκη Κεραμέως, με το νομοσχέδιο που θα αφορά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων να κατατίθεται στη Βουλή περί τα μέσα Ιουλίου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με τη διεξαγωγή των πανελλήνιων εξετάσεων.

Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση αναμένεται να προκαλέσουν δεύτερο κύμα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση θα αφορά μόνο όσους μπουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, καθώς και προαιρετικά όλους τους εργαζομένους μέχρι 35 ετών και η βασική της πρόνοια θα είναι η δημιουργία ενός ατομικού «κουμπαρά».

Τον Ιούλιο θα προχωρήσει νομοθετικά  και ο αναπτυξιακός νόμος, που θα καταθέσουν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις.

Στην κατεύθυνση της προσέλκυσης επενδυτών και κεφαλαίων κινούνται και οι αλλαγές που ετοιμάζουν σε κοινή νομοθετική παρέμβαση και οι Νότης Μηταράκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στον Κώδικα Μετανάστευσης, που αφορούν στις άδειες διαμονής επενδυτών, καθώς και ψηφιακών νομάδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα