Ανασχηματισμός και ψέματα (πάνε μαζί…)

Ακόμα και την ικανότητά τους στο ψέμα φαίνεται πως εξάντλησαν στην κυβέρνηση. Ενώ ο ανασχηματισμός αναμενόταν μέσα στην εβδομάδα, εντελώς ξαφνικά «κύκλοι» υποστήριξαν πως θα καθυστερήσει για να μη χαλάσουν τα μπάνια του λαού. Ως αν ο ανασχηματισμός επηρεάζει την καθημερινότητα του κόσμου…

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Την εβδομάδα που διανύσαμε ολοκληρώθηκε η έξοδος των αδειούχων, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που επέστρεψαν πίσω στη βάση τους. Το γεγονός αυτό είναι ο ένας από τους δύο πολύ σημαντικούς λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας μετά από προτροπή συνεργατών του αποφάσισε να αναβάλει τον αναμενόμενο και απαιτούμενο ανασχηματισμό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά σε αυτές τις αλλαγές, μιας και η νέα κυβέρνηση είναι αυτή που θα φτάσει μέχρι και τις κάλπες. Οπότε η ανακοίνωσή της θα πρέπει να τύχει της απαραίτητης προβολής και να φτάσει ως εικόνα σε κάθε νοικοκυριό. Με τους πολίτες όμως να χαλαρώνουν έστω παραμένοντας στο κλεινόν άστυ, αλλά σίγουρα μακριά από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τις πολιτικές συζητήσεις στην καθημερινότητα, αν ο ανασχηματισμός γινόταν αυτές τις μέρες, τότε δεν θα είχε τη δημοσιότητα που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιθυμούν. Αυτό κρύβεται πίσω από την αστεία δικαιολογία περί μπάνιων του λαού που μεταχειρίστηκαν για να κρύψουν την αλήθεια. Και αν αυτή είναι η μία αιτία της καθυστέρησης, η άλλη είναι η επιλογή των προσώπων.

Για αρχή προτού προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να τακτοποιήσει το κόμμα. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να προηγηθεί η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (προγραμματίζεται για τις επόμενες μέρες) ώστε ο Πάνος Σκουρλέτης να εκλεγεί γραμματέας, καθώς αυτός είναι όρος απαράβατος που έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί μια δελεαστική θέση για τον Π. Ρήγα, ο οποίος καρατομείται από γραμματέας.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ καταγράφεται ένταση σε σχέση με το μοίρασμα των υπουργείων αλλά και τα πρόσωπα που θα επιλεχθούν.

Οι πληροφορίες που ήθελαν το Προστασίας του Πολίτη να παραδίδεται στους ΑΝΕΛ κρίνονται ως μη έγκυρες. Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί επί της ουσίας τον παραιτηθέντα Νίκο Τόσκα προκαλεί πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα και όλα εν τέλει θα κριθούν από το μήνυμα που θα θελήσει να στείλει. Το «τάξη και νόμος» απαιτεί έναν ισχυρό υπουργό αλλά και έναν νέο αρχηγό στην ΕΛ.ΑΣ. Το δεύτερο είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο.

Ο πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση έχει περιορισμένο χώρο κίνησης. Από τη μία λόγω της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, από την άλλη λόγω ένδειας προσώπων. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη στις επόμενες εκλογές, πασοκογενείς κυρίως παράγοντες που βρίσκονταν στον προθάλαμο αναμένοντας την υπουργοποίησή τους έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω. Στο εσωτερικό του κόμματος (στους εκλεγμένους) δεν υπάρχουν πρόσωπα που να συγκεντρώνουν τα στοιχεία εκείνα που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας και όλα δείχνουν πως θα οδηγηθεί στη νεότερη γενιά των 30άρηδων τεχνοκρατών αλλά αγνώστων στο ευρύ κοινό. Θα πετύχει την επιθυμητή έκπληξη, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία πως θα επιφέρει και την απαξίωση με μια τέτοια επιλογή.

 

Σεναριολογίας το ανάγνωσμα

Εν τω μεταξύ η ονοματολογία καλά κρατεί, αν και λίγα από αυτά που ακούγονται έχουν πραγματική βάση εκτός από την περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη. Πολλά από τα σενάρια διακινούνται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, ώστε η επιθυμία τους να φτάσει έως τον πρωθυπουργό και ίσως να ικανοποιηθεί.

Με μια σχετική βεβαιότητα, από το κάδρο των αλλαγών και των μετακινήσεων αναμένεται να μείνουν εκτός τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δύσκολα θα απομακρυνθεί, μιας και πιστώνεται την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, η οποία θέτει ένα οριστικό τέλος στην οκταετή εποχή των μνημονίων.

Στον Νίκο Κοτζιά, πάλι, πιστώνεται η συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε και τον βασικό πυλώνα του κεντρικού κυβερνητικού αφηγήματος. Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται εν μέσω διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση της Αλβανίας για τον ακριβή καθορισμό της ΑΟΖ, εξέλιξη η οποία θα «ξεκλειδώσει» την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του βόρειου Ιουνίου.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά, μέχρι τελευταίας στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθεί να πείσει στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ να μπουν στην κυβέρνηση ευελπιστώντας σε οφέλη τόσο στις εθνικές όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό όμως ισχυροποιεί και τους νυν πασοκογενείς (Κουρουμπλής – Σπίρτζης) που ήδη βρίσκονται στην κυβέρνηση. Για τον δεύτερο εικάζεται πως θα μπορούσε να είναι και ο αντικαταστάτης του Π. Σκουρλέτη, εκτός και αν συμφωνήσει να αναλάβει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος όμως επιθυμεί να μείνει στη θέση του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα