Ανασχηματισμός: Κατάλληλοι οι παίκτες για να «παίξει μπάλα» η κυβέρνηση;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να περάσει το μήνυμα της επανεκκίνησης και της νέας αρχής για την κυβέρνησή του

Πριν καν γίνει πράξη ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής οι δημοσιογραφικές εμπνεύσεις είχαν προλάβει να τον βαφτίσουν με πολλά ονόματα.

Άλλοι τον αποκαλούσαν «κομβικό». Κάποιοι άλλοι επέμεναν ότι θα είναι «δομικός», ενώ οι επηρεασμένοι από τη συνήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην ανακατεύει πολύ την τράπουλα μιλούσαν για «χειρουργικό» ανασχηματισμό.

Ανεξαρτήτως του ποιος έπεσε μέσα και ποιος απέτυχε στις προβλέψεις του σε αυτό που όλοι συμφωνούσαμε –και τελικά δεν διαψευστήκαμε– ήταν ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις επιλογές, δηλαδή ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα επιδίωκε να περάσει το μήνυμα της επανεκκίνησης και της νέας αρχής για την κυβέρνησή του, που σε επίπεδο συμβολισμών και πολιτικού μάρκετινγκ έρχεται να «κουμπώσει» επικοινωνιακά με την αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και με τη δρομολόγηση των διαδικασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Θα έπρεπε, ωστόσο, να έχουν καταλάβει στην Ηρώδου Αττικού ότι μόνο με την επικοινωνία δουλειά δεν γίνεται. Πώς να πειστεί, άραγε, στην παρούσα συγκυρία το εκλογικό σώμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα παράξει καλύτερο κυβερνητικό προϊόν την ώρα που ο σεφ έριξε στο τσουκάλι περίπου τα ίδια υλικά και χρησιμοποίησε την ίδια «συνταγή»;

Καταρχάς, η ίδια η αριθμητική του νέου κυβερνητικού σχήματος «φωνάζει» ότι προτάχθηκε η ανάγκη να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες και δευτερευόντως η λειτουργικότητα. Θυμίζεται ότι πριν από τις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν ότι θα πάει σε μικρό υπουργικό σχήμα και μετά από τις κάλπες η κυβέρνηση 51 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Στις τελευταίες εκλογές το σκηνικό επαναλήφθηκε όπου κυβερνητικό κοστούμι έραψαν 60 «γαλάζιοι» και από χθες Παρασκευή η κυβέρνηση μετράει 62(!) «ονόματα».

Επίσης, δεν μπορεί να είναι τόσο στοχοπροσηλωμένο «για να κάνει τη δύσκολη δουλειά» ένα σχήμα που για να καλυφθεί η κορυφαία υπουργική θέση στο Οικονομίας και Οικονομικών χρειάστηκαν δύο δύσκολα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνονόματό του Πιερρακάκη ώστε να μεταπειστεί ο τελευταίος να μετακομίσει από το υπουργείο Παιδείας στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα.

Εκτός, πια, αν το ποθούμενο restart της κυβερνητικής πλειοψηφίας ευελπιστούν στην Ηρώδου Αττικού ότι θα το πετύχουν:

>> Στην εξωτερική πολιτική, διατηρώντας στο ΥΠΕΞ τον Γιώργο Γεραπετρίτη και χρίζοντας υφυπουργό για τους απόδημους τον Γιάννη Λοβέρδο.

>> Στη Δικαιοσύνη, κρατώντας στη θέση του τον Γιώργο Φλωρίδη που έλεγε για τα Τέμπη πως όσοι πολιτικοί μιλούν για μπάζωμα «είναι για τα μπάζα»

>> Στα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και οικογένειας (σ.σ. «υποφωτισμένο» αλλά σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τη στεγαστική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας), επαναφέροντας τη συμπαθή Δόμνα Μιχαηλίδου που τον περασμένο Ιούνιο είχε απομακρυνθεί από το υπουργείο Εργασίας καθώς διέπρεπε περισσότερο στην επικοινωνία παρά στην ουσία.

Στις ποδοσφαιρικές ομάδες λένε ότι για να παίξεις αποτελεσματικά ένα σύστημα πρέπει να έχεις και τους κατάλληλους παίκτες που εκτελέσουν στο χορτάρι το σχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση πάνε στράφι και τα συστήματα και οι παίκτες.

Όποιος κατάλαβε –στο Μαξίμου– κατάλαβε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα