Ανασχηματισμός ναι, πρόωρες, όχι…

Ο πρωθυπουργός χαρίστηκε το καλοκαίρι σε όσους υπουργούς υπέπεσαν σε σφάλματα, τώρα δύσκολα θα τη γλιτώσουν

Προς το τέλος του έτους θα πρέπει να αναμένεται, όπως υποστηρίζουν πηγές του Μαξίμου, οι όποιες αλλαγές έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο απέφυγε τις δομικές αλλαγές και απλά έκανε μετέφερε αρμοδιότητες, ενώ ενίσχυσε το κυβερνητικό σχήμα. Με αυτή την απόφαση την γλίτωσαν και κάποιοι οι οποίοι είχαν επικριθεί και από το Μαξίμου για λάθη και αστοχίες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τώρα ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι θα έχουμε και απομακρύνσεις προσώπων από υπουργεία και αλλαγές στις αρμοδιότητες, όπως επίσης και μετακινήσεις. Όπως είθισται να συμβαίνει σε όλους τους ανασχηματισμούς από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Προς το παρών ακούγονται σενάρια επί σεναρίων, όμως την τελική κουβέντα σε ένα ανασχηματισμό την έχει πάντα ο πρωθυπουργός. Απλά όπως εκτιμούν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, αυτός θα γίνει σίγουρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ή και ακόμη εντός της περιόδου των εορτών. Δηλαδή θα έχει και σημειολογικό χαρακτήρα, προκειμένου να στείλει το μήνυμα, ότι η νέα χρονιά ξεκινά με νέο σχήμα.

Η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για αρκετούς υπουργούς. Κάποιοι έχουν μπει στην μαύρη λίστα, επειδή βαρύνονται με σφάλματα και αστοχίες, κάποιοι διότι παίζουν μπάλα μόνο για τον εαυτό τους, ενώ κάποιοι διότι είτε από ευθυνοφοβία, είτε με το βλέμμα στον σταυρό, δεν διστάζουν να βγάλουν έξω την ουρά τους, που λέει και ο λαός μας. Μάλιστα όσο κι εάν ακούγεται περίεργα στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, παρά τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις που είχε με τον πρωθυπουργό. Το φιάσκο με τις μάσκες έχουν αφαιρέσει πόντους από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Δηλαδή, πέραν του κ. Θεοδωρικάκου, υπάρχει δυσαρέσκεια και για την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και για τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Αυτό δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα ανασχηματιστούν, αλλά έχουν χάσει πολύτιμους πόντους.

Φυσικά, δυσαρέσκεια για αστοχίες υπάρχουν και για άλλους υπουργούς. Κατ’ αρχάς το κλίμα έχει βαρύνει πολύ για τον Κώστα Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς τα αντανακλαστικά του ήταν αργά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δυσαρέσκεια υπάρχει και με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Όχι τόσο για τις επιδόσεις του στο υπουργείο Οικονομικών, όσο για το ότι αβαντάρισε τις αντιδράσεις των κατοίκων των Καμένων Βούρλων (εκλογική του περιφέρεια) στο να μη φιλοξενηθούν εκεί ανήλικα παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Ενόχλησε επίσης ο καβγάς που έστησε στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Νότη Μηταράκη. Όπως εκτιμούν στο Μαξίμου ο κ. Σταϊκούρας ενοχλήθηκε με την αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη.

Εν κατακλείδι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ίσως μάλιστα να υπάρξει και ενίσχυση του Επιτελικού κράτους με το να χάσουν κάποιοι αρμοδιότητες για να μοιραστεί η δουλειά και να υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η διεύρυνση στην Κεντροαριστερά

Με το που ανακοινώθηκε από το Μαξίμου ότι η Ελλάδα θα προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ την Άννα Διαμαντοπούλου, οι εφημερίδες που παραδοσιακά στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία κι έχουν αναφορά στον Κώστα Καραμανλή έθεσαν το εξής ερώτημα: «Πόσους πράσινους εκσυγχρονιστές μπορεί να χωρέσει η κεντροδεξιά παράταξη

Επισήμως το Μαξίμου δεν έδωσε απάντηση σε αυτό το ρητορικό ερώτημα, όμως αρμόδια πηγή απέστειλε μήνυμα προς την «καραμανλική» τάση, η οποία νιώθει στενάχωρα βλέποντας πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ –με μεγάλη πείρα στη διακυβέρνηση να σημειωθεί–  να αξιοποιούνται από τον πρωθυπουργό, είτε σε κυβερνητικές, είτε σε κρατικές θέσεις. Και το μήνυμα ήταν «θα αξιοποιηθούν όσοι κρίνονται ότι μπορούν να βοηθήσουν στο κυβερνητικό έργο και να σταθούν αρωγοί στη διεύρυνση που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο και την κεντροαριστερά». Η ίδια πηγή τόνισε με έμφαση ότι αξιοποιούνται όσοι επί 4,5 χρόνια στάθηκαν αταλάντευτα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και ουδέποτε αναζήτησαν μία θεσούλα θωπεύοντας τους υπουργούς του κ. Τσίπρα, αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Η αλήθεια είναι ότι αυξάνονται και πληθύνονται τα εκσυγχρονιστικά στελέχη που είχαν αναφορά στον Κώστα Σημίτη και με δική τους επιλογή απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (ειδικά από την εποχή που ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά) είτε αργότερα όταν το κόμμα του Παπανδρέου μεταμορφώθηκε σε ΚΙΝΑΛ. Η αλήθεια είναι ότι απ’ ευθείας αναφορά στους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ (ΣημίτηΠαπανδρέουΒενιζέλου) είχαν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης που απολαμβάνουν της στήριξης του Μαξίμου, παρά τις όποιες αστοχίες τους. Και αυτό διότι στον ειδικό πίνακα του Άκη Σκέρτσου (κι αυτός έχει «σπουδάσει» την πολιτική στο εκσυγχρονιστικό σχολείο του ΠΑΣΟΚ) λαμβάνουν υψηλό βαθμό, διότι τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα όσα τους έχει ζητήσει το Μαξίμου. Ενώ και ο υπουργός Επικρατείας και ιθύνων νους του Επιτελικού Κράτους, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει υπάρξει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι κερδισμένοι

Πέραν του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από το ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο νέος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος στις αρχές του 2021 θα έχει έτοιμο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το οποίο γνωρίζει τους βασικούς άξονες μόνο ο πρωθυπουργός και οι βασικοί συνεργάτες του και όχι ο αρμόδιος υπουργός. Αυτή την εποχή ο πρώτος σε δημοφιλία όχι μόνο στο Μαξίμου, αλλά και στην κοινωνία, είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης (υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης), ο οποίος ανέβηκε τις βαθμίδες της κομματικής πυραμίδας του ΠΑΣΟΚ επί ημερών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πολλούς πόντους έχει κερδίσει και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος. Ο Λιβάνιος εισήλθε στα κοινά όταν το 2010 είχε αναλάβει ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου εργάστηκε στη σύνταξη και στην προετοιμασία για την εφαρμογή τού «Καλλικράτης» και του νέου νόμου για τις εκλογικές δαπάνες στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Δηλαδή, την εποχή που ήταν υπουργός στο αρμόδιο υπουργείο ο Γιάννης Ραγκούσης. Ευτυχώς για τον Λιβάνιο δεν είχε τη νοοτροπία κηπουρού και δεν το έπαιξε ως μελισσούλα, όπως ο Ραγκούσης όπου ανά έτος άλλαζε κόμμα. Ο κ. Λιβάνιος όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε γραμματέας του υπουργείου, ενώ επί τρία χρόνια ήταν γραμματέας του δήμου Αθηναίων με δήμαρχο τον Γιώργο Καμίνη

Γελούν στο Μαξίμου με τα σενάρια για πρόωρες κάλπες

Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου δεν έχει ανάψει κανένα πράσινοι φως για την αξιοποίηση κάποιων βουλευτών στον επικείμενο ανασχηματισμό. Οπότε, όλοι μπορούν να ελπίζουν ότι τελικά μπορεί να κληθούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβουν κάποια κυβερνητική θέση.

Την ίδια ώρα στο πρωθυπουργικό μέγαρο γελούν με τα σενάρια που διακινούν ΣΥΡΙΖΑϊκά ΜΜΕ για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2021, όταν θα έχουν έλθει τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και με δεδομένο ότι θα έχει βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Προφανώς, αυτοί που ισχυρίζονται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές αγνοούν ότι όλοι στο Μαξίμου εκτιμούν πως το τέλος της τετραετίας θα έχει επιτευχθεί η ανάκαμψη και θα μπορούν να κερδίσουν άλλη μία καθαρή τετραετία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα