«Ανασχηματίζει» το «Επιτελικό» για να κόψει τις γκρίνιες

Δοκιμή στην πράξη αποτελεί η απόφαση Μητσοτάκη για να μεγαλώσει την διάμετρο του τρόπου διοίκησης του Μαξίμου

Όλοι σήμερα έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να παρουσιάσει το όραμα του για τα επόμενα χρόνια, αλλά και τον οδικό χάρτη μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως στο Μαξίμου ναι μεν δίνουν αναμφίβολα μεγάλη βάση στο Σαββατοκύριακο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά ήδη έχουν έτοιμα τα σχέδια… πτήσης για το επόμενο διάστημα, μέχρι τις εθνικές εκλογές. Όλοι αναγνωρίζουν πως ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολος και κυρίως απρόβλεπτος. Οπότε ήδη στο Μαξίμου πέραν του βασικού σχεδίου… πτήσης υπάρχουν κι εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μέσω παράκαμψης να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα.

Η αλήθεια είναι ότι στο πρωθυπουργικό μέγαρο ένωσαν ανακουφισμένοι από τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου. Εκεί που διαπίστωσαν, ότι το θέμα των υποκλοπών που έχει σηκώσει η αντιπολίτευση, ναι μεν προκάλεσε γρατζουνιές στο προφίλ του πρωθυπουργού, αλλά «η κατάσταση δεν είναι μη ανατρέψιμη», όπως μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων μπορεί να μην προκάλεσε μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση φαίνεται όμως ότι στάθηκε ικανή να μειώσει μεγάλο κομμάτι του λεγόμενου πολιτικού κεφαλαίου της. Με άλλα λόγια οι παρακολουθήσεις δεν στοιχίζουν ανεπανόρθωτα για το Μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε άλλη άσχημη εξέλιξη ή λάθος από κυβερνητικής πλευράς δεν μπορεί να αποβεί πολιτικά μοιραίο. «Κάθε στραβοτιμονιά πλέον θα κοστίζει δίπλα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Ανασχηματίζει το «Επιτελικό Κράτος»

Κάποιοι εκ των υπουργών, οι οποίοι θεωρητικά βρίσκονται πιο κοντά στον πρωθυπουργό κι έχουν την άνεση να συνομιλούν συχνά μαζί του έχουν εισηγηθεί, όπως ο κ. Μητσοτάκης προβεί σε ένα ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, χρησιμοποιώντας βουλευτές που προέρχονται από την λαϊκή δεξιά, με βασικό στόχο να ενεργοποιηθεί η βάση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις εκλογές. Βέβαια ο πρωθυπουργός, όπως είναι γνωστό δεν είναι υπέρμαχος των ανασχηματισμών και γενικά εκτιμά πως οι σαρωτικές αλλαγές περισσότερο προκαλούν αργοπορία. Φυσικά ένας ανασχηματισμός θα προκαλέσει και τριβές. Τόσο από τους κομμένους που θα βγουν εκτός… τρένου, όσο και από αυτούς που θα περιμένουν να… επιβιβαστούν και τελικά μείνουν εκτός.

Οπότε ως μονόδρομος μοιάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο «Επιτελικό Κράτος». Κάτι που θα ικανοποιήσει και τον κομματικό πυρήνα, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι, ότι το «Επιτελικό Κράτος» δεν… λατρεύτηκε ούτε από τα κομματικά στελέχη, ούτε από τους βουλευτές, αλλά ακόμη και από αρκετούς υπουργούς. Ειδικά βουλευτές και στελέχη που δηλώνουν πιστοί στον Κώστα Καραμανλή (τον πρώην πρωθυπουργό) δεν μπορούν να αντέξουν το γεγονός ότι η πλειοψηφία του «Επιτελικού Κράτους» έχει αναφορές στον Κώστα Σημίτη.

Οι όποιες αλλαγές που θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν υποβάθμιση του «Επιτελικού Κράτους». Εξάλλου αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης τον πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος πολλάκις έχει αναφέρει στους συνομιλητές του πως «είναι ο πλέον σοφός τρόπος για να διοικείται αποτελεσματικά η χώρα».  Επί της ουσίας το «Επιτελικό Κράτος» παραμένει ο βασικός πυλώνας της κυβερνητικής λειτουργίας σε επίπεδο διαχείρισης και παρακολούθησης του παραγόμενου έργου.

Οι υπουργοί και η… ελευθερία

Απλά  για να σταματήσουν οι γκρίνιες και τα παράπονα οι υπουργοί θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να μπορούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να εκφράσουν τις απόψεις τους και για θέματα εκτός των χαρτοφυλακίων τους. Μάλιστα, αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού τυχόν προβλήματα, ή εμπλοκές που ανακύπτουν στους τομείς ευθύνης τους να μην παραπέμπονται προς επίλυση στο πρωθυπουργικό, αλλά να καταβάλλεται προσπάθεια να επιλύονται εντός του υπουργείου τους.

Επίσης μία σημαντική αλλαγή είναι ότι μέχρι σήμερα στα Υπουργικά Συμβούλια οι συζητήσεις αφορούσαν το νομοθετικό έργο με βάση τον σχεδιασμό του Μαξίμου και τους μπλε φακέλους που είχε ετοιμάσει ο Άκης Σκέρτσος και είχαν παραδοθεί σε όλους τους υπουργούς. Από εδώ και στο εξής στα Υπουργικά Συμβούλια θα τίθενται επί τάπητος οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η στρατηγική της κυβέρνησης και του κόμματος. Μέχρι τώρα οι υπουργοί μάθαιναν από τις εφημερίδες το πώς θα κινηθεί στρατηγικά η κυβέρνηση.

 Τα νομοσχέδια

Η μεγαλύτερη αλλαγή που θα γίνει είναι στη σύνταξη των νομοσχεδίων. Έως τώρα κάθε υπουργός σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας προχωρούσε στη σύνταξη νομοσχεδίων στον τομέα ευθύνης του, τα οποία έφθαναν στο υπουργικό συμβούλιο ολοκληρωμένα, κατά κανόνα προς σύντομη συζήτηση με μόνη εκκρεμότητα την τελική τους έγκριση. Προηγουμένως είχαν σταλεί στην ομάδα Γεραπετρίτη, η οποία έσβηνε κι έγραφε. Πλέον, το υπουργικό συμβούλιο θα συζητάει εκ των προτέρων και θα συναποφασίζει για τους βασικούς άξονες της κάθε μεταρρύθμισης. Με άλλα λόγια, η διαμόρφωση των νομοσχεδίων δεν θα είναι πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα του Μεγάρου Μαξίμου και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού. Βέβαια για να ξεκαθαρίσουμε, πριν από την κατάθεση θα περνάει από το μικροσκόπιο του υπουργού Επικρατείας. Και εκεί θα γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις. Επί της ουσίας με την αλλαγή που θα την δούμε στην πράξη κατά πόσο θα είναι πραγματική σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου «αποτελεί ένα είδος επιβράβευση για τους υπουργούς που έχουν ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο σε μία πολύ δύσκολη τριετία που είχε υβριδική επίθεση στον Έβρο, πανδημία και τώρα πόλεμο και ενεργειακή κρίση».

Το νέο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο για τους επόμενους μήνες. Τουναντίον αυτό το διάστημα αποτελεί κάτι σαν πείραμα και εάν αποδώσει, τότε θα εφαρμοστεί σε πλήρη ανάπτυξη στην επόμενη θητεία που στο Μαξίμου σχεδόν την θεωρούν δεδομένη. Πολλοί θα θεωρήσουν ότι υπάρχει υποβάθμιση Γεραπετρίτη, όμως με το νέο οργανόγραμμα, ο Γιάννης Μπρατάκος (ως υφυπουργός) ανέλαβε το σύνολο των αρμοδιοτήτων του παραιτηθέντα γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, πλην μίας. Αυτή της εποπτείας της ΕΥΠ, η οποία πέρασε στον Γιώργο Γεραπετρίτη. Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, όπως η παρουσία δύο εισαγγελέων, αλλά και οι άλλες ρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Φυσικά αυτές οι αλλαγές στο «Επιτελικό Κράτος» δεν αλλάζουν το σκεπτικό του κ. Μητσοτάκη. Πιστεύει αυτό τον τρόπο διοίκησης και όπως έλεγε συνεργάτης του «ο πρωθυπουργός ανοίγει τον κύκλο του «Επιτελικού Κράτους», αυξάνει την διάμετρο του».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα