Αναστέλλουν την απεργία της 12ης Οκτωβρίου τα διαγνωστικά κέντρα κατόπιν της συνάντησης με Πλεύρη

Πίστωση χρόνου ως το τέλος του Οκτωβρίου δίνουν στο υπουργείο Υγείας οι φορείς της ΠΦΥ

Την αναστολή της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που εκπροσωπεί τους ομίλους των διαγνωστικών εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών ιατρείων.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου -κι ενώ είχε προηγηθεί άλλη νωρίτερα στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου έως το τέλος Οκτωβρίου, διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι θα εξαντλήσει την προσπάθεια για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020 και το 2021, πέραν της υφιστάμενης έξτρα χρηματοδότησης των 30 εκατομμυρίων ευρώ (15 εκατ. ευρώ για το 2020 και 15 εκατ. ευρώ για το 2021), η οποία έγινε λόγω της πανδημίας.

Δεσμεύτηκε ότι στις 30/10 ή την 01/11 θα υπάρξει συνάντηση μαζί του για την απάντηση των θεμάτων που απασχολούν τους ιδιώτες παρόχους της ΠΦΥ.

Το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε ότι «από την επόμενη κιόλας μέρα της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, εάν δεν έχουν επιλυθεί τα ζητήματά μας ή εάν δεν έχουν δρομολογηθεί προς επίλυση, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Ξεκαθαρίζουμε ότι ο χρόνος που δίνεται στον Υπουργό Υγείας, δεν είναι αδυναμία, αλλά ένδειξη καλής διάθεσης» κατέληξε.

Ο υπουργός, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού, ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τόνισε ότι πιστεύει ότι το μέτρο του claw back που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιώτες πάροχοι είναι άδικο.

Το Συντονιστικό Όργανο έθεσε στον υπουργό Υγείας το μείζον για τον κλάδο ζήτημα της ελάττωσης της προείσπραξης του claw back για το 2021, για την οποία ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση, χωρίς να δεσμευτεί ωστόσο, καθώς πρόκειται όπως είπε για θέμα νομικής φύσεως. Ωστόσο, ενημέρωσε το Όργανο ότι θα υπάρξει πρόταση για διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στη μεγάλη μείωση του claw back έως και την κατάργηση του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα