Αναστολή εκτέλεσης ποινής για τους ζηλωτές μοναχούς με τις… μολότοφ

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής 20ετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον ηγούμενο και σε μοναχό της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, για τα επεισόδια του 2013.

Να θυμίσουμε πως κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Μονής, στης Καρυές Αγίου Όρους, είχαν ρίξει βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και στους δικαστικούς επιμελητές.

Το δικαστήριο, με σύνθεση τακτικών δικαστών, αποφάσισε να αναστείλει υπό όρους την εκτέλεση της παραπάνω ποινής μέχρι να δικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο. Οι όροι που επιβλήθηκαν στον καθένα αφορούν την καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 5.000 ευρώ, την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα των Καρυών, μία φορά τον μήνα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης είχε κρίνει ένοχους τους δύο ζηλωτές μοναχούς, τον ηγούμενο Μεθόδιο για ηθική αυτουργία στα επεισόδια και τον μοναχό Αντύπα για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμό κ.ά., καταδικάζοντας τον καθένα σε κάθειρξη 20 ετών. Το δικαστήριο -μάλιστα- είχε αποφασίσει να μην χορηγήσει ανασταλτικό στις εφέσεις τους.

Οι ίδιοι δεν είχαν παραστεί στη δίκη, ούτε και αποφάσισαν να παραδοθούν οικειοθελώς τις επόμενες μέρες στις Αρχές προκειμένου να οδηγηθούν στις φυλακές για την έκτισή της ποινής. Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, τα οποία όμως δεν εκτελέστηκαν, ενώ εκτιμάται ότι οι μοναχοί παρέμειναν όλο αυτό το διάστημα ταμπουρωμένοι στο μοναστήρι.

Κατά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής, οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι οι μοναχοί δεν είναι ύποπτοι φυγής ούτε επικίνδυνοι να τελέσουν παρόμοια αδικήματα. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, πρόταση με την οποία συντάχθηκε το δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα