«Ανατολή» ισολογισμού μέσω του σχεδίου SUNRISE για την Τράπεζα Πειραιώς

Το «Sunrise» αποτελείται από μια σειρά συναλλαγών-ορόσημα που θα εξυγιάνουν οριστικά τον ισολογισμό της τράπεζας

Στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για το 2020, που έδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές σε μια εξαιρετικά αντίξοη λόγω πανδημίας χρήση, η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου ρίχνει όλο της το βάρος στην εξυγίανση του ισολογισμού της Πειραιώς, με όπλο το στρατηγικό σχέδιο «Sunrise».

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, το «Sunrise» αποτελείται από μια σειρά συναλλαγών-ορόσημα που θα εξυγιάνουν οριστικά τον ισολογισμό της τράπεζας και θα υποστηρίξουν μια ελκυστική οικονομική προοπτική, βασισμένη στην κερδοφόρο ανάπτυξη. Παράδειγμα, οι συναλλαγές Phoenix-Vega ύψους 7 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021 με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» και οι οποίες θα επιταχύνουν την οριστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Τράπεζας Πειραιώς. Στόχος είναι το επόμενο 12μηνο η Πειραιώς να έχει μειώσει επιπρόσθετα  τα NPEs κατά 12 δισ. ευρώ, γεγονός που θα φέρει γρηγορότερα τη συστημική τράπεζα σε μονοψήφιο δείκτη, επιτρέποντάς της να επιτύχει μεσοπρόθεσμη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%.

Σύμφωνα πάντα με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς, την επόμενη περίοδο θα εφαρμόζονται σταδιακά άρτια συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με σωρευτικό όφελος περίπου 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το ένα δισεκατομμύριο από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω ανοικτής προσφοράς και με παράλληλη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης. Πέραν τής ΑΜΚ, η διοίκηση της Πειραιώς «τρέχει» ή έχει ήδη ολοκληρώσει επιπρόσθετες ενέργειες (βλ. κέρδη από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, πώληση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών, συνθετικές τιτλοποιήσεις επιλεγμένων χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων), που έχουν θετική επίπτωση ύψους ενός δισεκατομμυρίου στα κεφάλαια της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα