«Ανατολίτικο παζάρι» με φόντο… πρόσφυγες

Ακόμα περισσότερα ανταλλάγματα ετοιμάζεται να ζητήσει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ελέγξει τις προσφυγικές ροές. Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στις αξιώσεις της Άγκυρας.

Όλα αυτά, ενώ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Το «ανατολίτικο παζάρι» που αναμένεται να λάβει χώρα στην «καρδιά» της Ε.Ε., η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μια νεκρή πόλη λόγω των τρομοκρατικών απειλών, διχάζει τους ηγέτες τόσο των κρατών – μελών, όσο και αυτούς που υπάγονται στη Συνθήκη Σένγκεν, τόσο για τα ανταλλάγματα που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω της προσφυγικής κρίσης, όσο και για την ίδια τη διαδικασία. Ωστόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν πως η όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της Ε.Ε., καθώς η χώρα αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων της.

Στριμωγμένοι ανάμεσα στις συμπληγάδες της προσφυγικής κρίσης, που απειλεί ευθέως την ίδια τη Συνθήκη Σένγκεν, και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι «28» θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση για τον έλεγχο των προσφύγων και την επανεισδοχή όσων δεν δικαιούνται άσυλο, με τη γείτονα να ζητεί τεράστια ανταλλάγματα, όπως την κατάργηση της visa για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της Σένγκεν, το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων και την παροχή οικονομικής βοήθειας και την καθιέρωση τακτικών, Συνόδων Κορυφής ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία.

Το τελευταίο αυτό αίτημα της τουρκικής πλευράς, παρόλο που θεωρείται λιγότερο δύσκολο να ικανοποιηθεί, διχάζει τόσο αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, όσο και ορισμένα κράτη – μέλη. Η Τουρκία επιθυμεί να καθιερωθούν δύο ετήσιες συναντήσεις κορυφής, μία ανάμεσα στους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. και την Τουρκία και μια ανάμεσα στον  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τους ηγέτες της γειτονικής χώρας. Οι επιφυλάξεις που εκφράζονται από Ευρωπαίους διπλωμάτες έγκεινται στον αν θα πρέπει να προσκαλείται η Τουρκία στις Συνόδους Κορυφής, ή όλες οι χώρες που βρίσκονται σε ενταξιακή διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα